Piata romaneasca de pensii private va ramane de dimensiuni reduse in urmatorii 7-8 ani, dar cu un potential important de crestere, considera analistii de la Allianz Global Investors, intr-un studiu prezentat ieri la Budapesta. Romania este a doua tara din regiune dupa dimensiunea populatiei (dupa Polonia), de aceea are un potential important de crestere a activelor de pensii private. Startul tarziu al reformei si acumularea mai lenta de la inceput vor mentine Romania la stadiul de piata mica pentru pensiile private, pana la orizontul anului 2015, arata raportul realizat de Allianz.
Grupul german este implicat pe piata locala de pensii private prin societatea specializata a Allianz-Tiriac.Compania este deja administrator a doua fonduri de pensii facultative (pilonul III) si se pregateste sa ia startul, alaturi de alte 14 companii, pe piata pensiilor obligatorii (pilonul II), in luna septembrie a acestui an.
Conform calculelor celor de la Allianz Global Investors, activele pensiilor private vor ajunge in 2015 in Romania la 3-4 miliarde de euro, in functie de succesul startului pensiilor obligatorii.
Prognoza lor este mult mai conservatoare decat cea prezentata de companiile interesate de aceasta piata, care preconizeaza un nivel al activelor de 8-10 miliarde de euro in urmatorii 10 ani, adica pana in 2017.
Indiferent de potentialul de crestere a activelor de pe piata pensiilor private, reforma sistemului public de pensii (adica introducerea pensiilor obligatorii) este o necesitate absoluta, mai ales in contextul regional si global al imbatranirii populatiei.
Studiul Allianz, care citeaza o prognoza realizata de Eurostat, divizia statistica a Uniunii Europene, prevede o reducere a populatiei Romaniei cu aproape 5 milioane de locuitori pana in 2050, de la 21,7 milioane de locuitori in prezent la 16,8 milioane in 2050.
Imbatranirea populatiei inseamna ca tot mai multi pensionari vor depinde de banii colectati sub forma contributiilor de pensii de la salariati, ceea ce va crea tensiuni si mai mari asupra bugetului public de pensii si asupra fortei active de munca.
`De indata ce sistemul pensiilor private obligatorii va fi aplicat si va deveni functional, Romania va deveni o piata atractiva pentru administratorii de active`, mai ales datorita potentialului enorm de `catch-up` (prindere din urma), spun analistii Allianz.
`Daca Romania reuseste sa-si mentina ritmul actual de crestere economica, ea ar putea deveni una dintre cele mai importante piete de crestere pentru pensiile private din Europa de Est`, concluzioneaza studiul citat.
Un articol de: Mihai Bobocea
Integral in Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...