Ai nevoie de un motiv pentru a-ti face o asigurare?


Data: 06.02.2007

Multi dintre noi ne intrebam, atunci cand se pune problema incheierii unei asigurari, ce avantaje am putea avea depunand lunar sau trimestrial niste bani pe care nu-i mai vedem, in viitorul apropiat, decat pe hartie.


Mai bine tinem banii la saltea sau intr-o banca?! Cati dintre noi insa fac acest lucru? Cu toate ca am dispune lunar de un `excedent bugetar`, o suma modica de cateva sute de mii de lei vechi, pe care teoretic i-am putea depune intr-un depozit bancar sau in pusculita de acasa. De fiecare data insa, pusculita se sparge iar banii economisiti se cheltuie cat ai zice peste, inainte sa ajungi la banca. Azi asa, maine asa, si ne trezim ca am ajuns pensionar fara un ban in buzunar.

Atunci cand depunem niste bani in banca nu doar economisim, cum se spune, ci si investim acei bani, pentru ca banca ne rasplateste cu o dobanda, dupa ce a investit, la randul ei, adica s-a folosit de banii nostri. Aceasta este, probabil, cea mai simpla modalitate de a investi banii, dar nu si cea mai sigura. Nu este vorba de siguranta bancilor in care ne depunem banii, ci de siguranta noastra.

Banii depusi intr-un depozit bancar sunt bani siguri. Statul garanteaza acum sume de pana la 20.000 de euro pe deponent, in cazul falimentului unei banci. Iar epoca falimentelor a trecut, pare-se, desi la conducerea BNR au ramas aceiasi oameni ca pe vremea Bancorex sau Banca Religiilor.

Banii depusi in banci sunt bani siguri, dar numai atat. Nimeni nu te obliga sa depui periodic bani intr-un depozit bancar. Pui luna asta un milion, luna viitoare faci o pauza, pentru a-i cheltui cu ceva. Iar banii cheltuiti sunt buni cheltuiti. Peste o luna iar mai apare vreo oferta si uite asa pierdem ritmul economisirii. Sau altfel spus disciplina economisirii unor bani pentru zile negre, zilele de pensie.

O asigurare este mai mult decat un simplu cont bancar. Cu o asigurare iti educi disciplina financiara, economisind sistematic. Lunar, trimestrial, semestrial sau anual trebuie sa depui o suma de bani, din rezervele tale, din acei bani pe care i-ai cheltui oricum si nu i-ai mai vedea niciodata.

Acest `trebuie` nu e defapt o impunere, o obligatie. Poti si sa nu depui, daca nu ai sau daca nu poti. Poti amana plata unei polite de asigurare, o poti micsora sau majora, poti chiar sa imprumuti din banii depusi pentru a te redresa financiar, iar in ultima instanta poti chiar sa renunti la respectiva asigurare. Iti primesti inapoi banii depusi, cu exceptia celor cheltuiti de firma cu plata comisioanelor si altor cheltuieli de administrare a banilor. Asadar, nu sunt bani pierduti.

Insa faptul ca periodic ai de strans niste bani pentru asigurare, iti creaza o obisnuinta, un cult al economiilor.

Asa am raspuns la o prima intrebare privind motivele pentru care ne-am face o asigurare. Si anume aceea ca o asigurare poate fi o alternativa la o alta solutie de economisire, un depozit bancar. In plus, asigurarea te face responsabil, iti confera un spirit de organizare si iti educa disciplina financiara. Iti confera placuta senzatie de siguranta ca pui de-o parte niste bani pe care oricum i-ai cheltui si care o sa-ti prinda bine in momentele grele sau la batranete.

Sursa: www.ghiseulbancar.ro

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor