Toate cele 18 fonduri de pensii obligatorii au mers pe minus anul trecut, cele mai mari pierderi fiind inregistrate de Interamerican si ING. Companiile de pensii obligatorii (pilonul II), domeniu considerat afacerea urmatorului deceniu, au incheiat anul trecut cu o pierdere cumulata de aproape 50 de milioane de euro (164,8 mil. lei), potrivit raportului anual al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Toti cei 18 administratori de fonduri de pensii private au mers pe minus anul trecut, din cauza cheltuielilor masive si a fapului ca nu au avut venituri, in conditiile in care colectarea contributiilor incepe abia la sfarsitul acestei luni. Cele mai mari pierderi au fost raportate de Interamerican Fond de Pensii (circa 8,8 mil. euro), ING Fond de Pensii (8,6 mil. euro) si Allianz-Tiriac Pensii Private (5,6 mil. euro).
`2007, anul de debut pentru pilonul II - aderarea initiala, a fost marcat de cheltuieli operationale mari (cheltuieli de marketing, publicitate, sistem informatic si salarii) si de venituri mici, ceea ce a condus la pierderi pentru toti cei 18 administratori`, se precizeaza in raportul CSSPP.
Administratorii de pensii au cheltuit cel mai mult in cele patru luni de campanie de aderare la fonduri, adica de la mijlocul lui septembrie trecut pana la mijlocul lui ianuarie, cand au platit sume importante pentru publicitate si pentru comisioanele intermediarilor. Potrivit CSSPP, numai agentii de marketing persoane juridice au incasat anul trecut 56 mil. euro (188,8 mil. lei) din comisioane, in timp ce cheltuielile cu publicitatea au fost de circa 20 mil. euro, potrivit estimarilor unor jucatori din piata.
Totusi, nu in cazul tuturor administratorilor pierderile masive sunt direct proportionale cu numarul de clienti castigati. Cea mai mare pierdere, de 8,8 mil. euro, a fost raportata de Interamerican, care a ajuns al cincilea jucator din piata, cu circa 264.000 de participanti la fondul pe care il administreaza. La ING Fond de Pensii, pierderea de 8,6 mil. euro se reflecta in totalitate in numarul de clienti atrasi: 1,38 de milioane, ING fiind liderul acestei piete. Aceeasi situatie se regaseste la Allianz-Tiriac Pensii Private, care a raportat o pierdere de 5,6 mil. euro, dar a ajuns al doilea administrator de pe piata, cu mai mult de un milion de participanti.
Un articol de: Angela Placinta
Integral in Ziarul Financiar
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...