Adrian Vasilescu: Impozitarea bancilor ar fi resimtita doar de populatie


Data: 18.06.2010

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune ca impozitarea profitului bancilor nu este o masura buna deoarece ea ar fi resimtita doar de populatie.

Vasilescu a declarat vineri, la Realitatea TV, ca aceasta propunere de impozitare a profitului bancilor a fost lansata intr-un discurs politic de prim-ministrul Ungariei, dar nu se stie daca ea va fi pana la urma pusa in aplicare.

"El spune \'vom face\', dar eu nu cred ca va fi asa, in primul rand pentru ca nu va fi de acord Comisia Europeana, deoarece politicienii se pot incurca de foarte multe ori atunci cand iau decizii de acest gen.

Ei spun \'se impoziteaza bancile\' si lumea aplauda, dar ati vazut vreodata vreo banca sa plateasca? Imediat va trece acest impozit in comisioane si efectul va fi resimtit tot de populatie. Politicienii vor doar sa demonstreze populatiei ca \'i-am ras\'", a explicat consilierul guvernatorului BNR.

Pe de alta parte, Adrian Vasilescu a dat asigurari ca deprecierea leului nu este motiv de ingrijorare in moment de fata la nivel macroeconomic si ca Romania nu va intra in incapacitate de plati.

"Nu avem probleme cu datoria externa in acest an, nu e niciun fel de problema", a mai precizat acesta recunoscand insa ca daca Romania nu respecta acordurile cu FMI, BM si CE risca sa nu mai aiba din ce plati salariile si pensiile la toamna.

In acest context, intrebat ce parere are BNR despre o eventuala decizie a Curtii Constitutionale de neconstitutionalitate a celor doua legi ale austeritatii pe care guvernul Boc si-a angajat raspunderea, Adrian Vasilescu a precizat foarte clar:

"BNR nu judeca niciodata asa. Aceasta institutie e pregatita cand e vorba de o decizie politica sa o primeaca, indiferent care este. BNR nici nu o influenteaza, nici nu o dirijeaza si nici nu o cere. Asta e rostul BNR, sa fie pregatita sa intervina prompt si eficient pentru ca socurile unor decizii politice sa fie de mica intensitate si de scurta durata".

Adrian Vasilescu a respins categoric si sugestia parlamentarului liberal Ioan Ghise, prezent in emisiune, referitoare la transferul la bugetul de stat a unei parti din valuta intrata in rezervele valutare aflate la BNR din imprumutul de la FMI, care ar putea fi decisa de catre Parlament.

"Domnul Ghise spune ca Parlamentul poate sa voteze, dar bugetul are nevoie de lei. Tehnic, cum sa iei valuta si sa o dai la buget, care are nevoie de lei? Unde sa faci asta? Ce piata sa arunci in aer ca sa nu se mai trezeasca Romania 7 ani de aici incolo ?", s-a aratat Adrian Vasilescu uimit de o asemenea idee.

In plus, acesta a precizat foarte clar ca Parlamentul nu poate sa fac modificari in legislatia care fundamenteaza activitatea BNR, pentru ca, in conformitate cu acordurile semnate la intrarea in Uniunea Europeana, cea mai mica modificare de acest gen trebuie sa primeasca aviz de la Banca Centrala Europeana.

Articole Pensii »

Studiu: Cat de des se gandesc romanii la pensie?

Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...

Statistica trimestrului III din 2012 privind sistemul de pensii private si facultative

Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...

Afla ce contine noul pachet de produse BCR pentru pensionari !

Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...

Vacante gratuite si premii in bani numai in cadrul promotiei Senior de la BCR

Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...

BCR Pensii va avea un nou director general

"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor