Cadrul legal care reglementeaza functionarea sistemului de pensii administrate privat il reprezinta Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat cu modificarile si completarile ulterioare. Conform legii, poate administra un fond de pensii o societate comerciala pe actiuni, denumita societate de pensii, care are ca obiect exclusiv de activitate administrarea fondurilor de pensii si, optional, furnizarea de pensii private. Prevederile legale limiteaza posibilitatea administratorului de a administra un singur fond in Romania.
Pentru administrarea unui fond de pensii, capitalul social minim este echivalentul in lei, calculat la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei la data constituirii, al sumei de patru milioane de euro. Administratorul fondului trebuie sa subscrie si sa verse integral, exclusiv in numerar, capitalul social la momentul constituirii.
De asemenea, trebuie retinut ca administratorul nu poate constitui si nici majora capitalul social prin subscriptie publica. Capitalul social nu poate proveni din imprumuturi sau credite si nici nu poate fi grevat de sarcini.
Dispozitiile legale prevad ca actiunile administratorului sunt nominative, ca nu pot fi transformate in actiuni la purtator si ca nu pot fi actiuni preferentiale.
Legea impune obligativitatea mentionarii in actul constitutiv al administratorului ca actionarii nu pot beneficia de drepturi preferentiale sau de alte privilegii si ca este interzisa limitarea drepturilor sau impunerea de obligatii suplimentare.
O persoana fizica sau juridica poate fi actionar la un singur administrator, cu mentiunea ca participatia cumulata a persoanelor fizice nu poate depasi 5% din capitalul social al administratorului.
De la data de 1 ianuarie 2007 orice entitate autorizata pentru a administra un fond de pensii private intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European poate fi administrator al unui fond in Romania. Totodata, administratorii autorizati in Romania pot primi contributii de la participanti si angajatori dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European.
Un articol de: Georgiana Tanase
Sursa: Banii Nostri
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...