Administratorii fondurilor de pensii private si agentii de marketing autorizati in sistemul pensiilor private au fost inclusi pe lista entitatilor care trebuie sa transmita autoritatilor raportari privind operatiunile suspecte de spalare de bani si finantarea actelor de terorism. Guvernul a adoptat, in sedinta de luni, o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza legislatia in domeniul prevenirii spalarii banilor si finantarii actelor de terorism.
In sfera persoanelor raportoare au fost incluse si entitati care nu au in prezent obligatia de a raporta, precum administratorii fondurilor de pensii private, agentii de marketing autorizati in sistemul pensiilor private, furnizorii de servicii privind societati comerciale sau alte entitati si persoanele fizice si juridice care comercializeaza bunuri sau servicii contra unor sume in numerar, reprezentand echivalentul a minimum 15.000 de euro.
Actul normativ defineste, printre altele, `persoanele expuse politic` si situatiile in care institutiile financiare si entitatile raportoare trebuie sa aplice acestor persoane masuri suplimentare de cunoastere a clientelei. In cazul acestor persoane, institutiile financiare si celelalte entitati raportoare vor aplica masuri suplimentare de cunoastere a clientelei, dar numai in cazul tranzactiilor sau relatiilor de afaceri cu persoane expuse politic, care sunt rezidente intr-un alt stat membru al UE sau al Spatiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), ori intr-un stat strain.
Persoanele expuse politic sunt persoanele care exercita functii publice importante - sefi de stat, parlamentari, comisari europeni, membrii guvernului, consilieri prezidentiali si de stat, secretari de stat, membrii instantelor constitutionale si ai instantelor supreme. In aceeasi categorie intra membrii Curtii de Conturi, ambasadori, insarcinati cu afaceri, ofiteri de rang inalt din cadrul fortelor armate, conducatorii institutiilor si autoritatilor publice, membrii consiliilor de administratie si ai consiliilor de supraveghere ale societatilor comerciale cu capital majoritar de stat si ale companiilor nationale.
Documentul mai stabileste ca Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si Banca Nationala a Romaniei sunt autoritatile responsabile cu supravegherea Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului privind informatiile referitoare la platitor, informatii care insotesc transferurile de fonduri.
Sursa: NewsIn
Pentru majoritatea romanilor, Pilonul 2 este singurul instrument financiar prin intermediul caruia...
Astazi, 22 octombrie a.c., Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a...
Banca Romaneasca a lansat un pachet de produse si servicii bancare destinate exclusiv pensionarilor...
Pensionarii care aleg, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa-si incaseze pensia in cont deschis la...
"Lucian Anghel, in prezent economist sef si director al Directiei de Cercetare si Strategie a BCR,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...