Ordonanta nr. 189/2005 privind vehiculele rutiere inmatriculate


Data: 12.04.2012

Ordonanta de urgenta nr. 189/2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate.

Avand in vedere angajamentele asumate de Romania in procesul de integrare in Uniunea Europeana, in cadrul capitolului 3 "Libera circulatie a serviciilor", referitoare la modificarea si completarea unor prevederi din cadrul legislatiei privind asigurarile, in concordanta cu directivele europene din acest domeniu, tinand seama de prevederile Raportului comprehensiv de monitorizare 2005 pentru Romania, prin care sunt semnalate unele probleme legate de gradul scazut de asigurare pentru raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de circulatie (RCA) a autovehiculelor inmatriculate, respectiv 75%, precum si necesitatea imbunatatirii de urgenta a starii tehnice a parcului de vehicule rutiere, intelegand ca amanarea adoptarii reglementarilor convenite cu Uniunea Europeana pune in pericol semnarea de catre Romania a Acordului multilateral de garantare (MGA), intrucat timpul ramas pana la elaborarea urmatorului raport de monitorizare este insuficient pentru recurgerea la calea procedurii legislative parlamentare ordinare sau extraordinare, in considerarea situatiei extraordinare create prin insuficienta reglementare a problematicii asigurarii vehiculelor supuse inmatricularii, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Art. 1. - (1) Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din Ministerul Administratiei si Internelor constituie si administreaza baza de date nationala integrata a vehiculelor rutiere inmatriculate, care se actualizeaza pe baza datelor furnizate in sistem informatizat de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Registrul Auto Roman si Oficiul National al Registrului Comertului cu datele specifice acestora, referitoare la vehiculele asigurate pentru raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, vehiculele care au efectuata inspectia tehnica periodica, respectiv la radierea persoanelor juridice. 
(2) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Registrul Auto Roman si Oficiul National al Registrului Comertului au obligatia de a transmite Directiei regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor datele prevazute la alin. (1) in maximum 20 de zile de la incheierea asigurarii sau, dupa caz, de la efectuarea inspectiei tehnice periodice respective. Transmiterea datelor se face cu titlu gratuit.
(3) In vederea realizarii obligatiilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si ale Registrului Auto Roman, prevazute la alin. (2), societatile de asigurari si societatile autorizate sa efectueze inspectii tehnice periodice ale vehiculelor sunt obligate sa comunice acestor institutii datele prevazute la alin. (1), in termen de 5 zile de la incheierea asigurarii, respectiv a efectuarii inspectiei tehnice a vehiculului, precum si listele cu vehiculele pentru care aceste conditii au fost indeplinite anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si nu au expirat pana la data respectiva.
(4) Modalitatile concrete de interconectare intre bazele de date proprii ale institutiilor prevazute la alin. (1) se stabilesc pe baza de protocoale incheiate intre acestea in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, iar informatiile se transmit cu titlu gratuit.
(5) Conditiile si modalitatile de comunicare a datelor prevazute la alin. (1), precum si termenele si forma in care trebuie transmise aceste date se stabilesc prin norme emise de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, respectiv de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Art. 2. - (1) Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din Ministerul Administratiei si Internelor efectueaza periodic, dar cel mult trimestrial, compararea parcului de vehicule inmatriculate cu cel pentru care au fost indeplinite obligatiile referitoare la incheierea asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de circulatie auto, denumita in continuare asigurare, respectiv la efectuarea inspectiei tehnice periodice, denumita in continuare inspectie tehnica, precum si cu cel de vehicule apartinand persoanelor juridice, pe baza datelor primite in conditiile prevazute la art. 1 alin. (2). 
(2) Prima comparare prevazuta la alin. (1) se efectueaza cel mai tarziu la data de 1 februarie 2006. Pe baza datelor rezultate cu aceasta ocazie, Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor trimite de indata informari tuturor persoanelor ale caror vehicule inmatriculate nu sunt asigurate sau nu au efectuata inspectia tehnica, cu privire la consecintele juridice ale neindeplinirii, pana la data de 31 martie 2006, a obligatiilor legale corespunzatoare.
(3) Informarile prevazute la alin. (2) se transmit la adresele de domiciliu si, dupa caz, de resedinta ori la sediile proprietarilor de vehicule inmatriculate.

Art. 3. - (1) Incepand cu data de 1 aprilie 2006, la implinirea unui termen de 90 de zile de la data expirarii inspectiei tehnice sau a asigurarii, se suspenda de drept inmatricularea vehiculelor rutiere aflate in aceasta situatie. Suspendarea se aduce la cunostinta proprietarului vehiculului de indata, in scris, de catre Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor sau, dupa caz, de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor la care s-a efectuat inmatricularea. 
(2) Prevederile alin. (1) referitoare la suspendare se aplica si vehiculelor inmatriculate ale caror inspectii tehnice sau asigurari au expirat inainte de data de 1 aprilie 2006.
(3) In cazul autovehiculelor pentru care, la data de 1 aprilie 2006, inspectia tehnica sau asigurarea a expirat de o perioada mai mare de 90 de zile, inmatricularea se suspenda incepand cu aceasta data.
(4) Beneficiaza de neaplicarea suspendarii in conditiile prevazute la alin. (2) sau, dupa caz, alin. (3) persoanele care au primit informarile prevazute la art. 2 alin. (2) si care pana la data de 31 martie 2006 prezinta la Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor dovada incheierii, in conditiile legii, a asigurarii sau/si, dupa caz, a efectuarii inspectiei tehnice.

Art. 4. - (1) Suspendarea inmatricularii instituita in conditiile art. 3 inceteaza la data la care proprietarul vehiculului prezinta la Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor dovada incheierii, in conditiile legii, a asigurarii sau/si, dupa caz, a efectuarii inspectiei tehnice. 
(2) Suspendarea inmatricularii se revoca de drept in cazul in care proprietarul vehiculului face dovada ca, la data instituirii suspendarii, indeplinea toate conditiile prevazute de lege cu privire la asigurare si inspectia tehnica.

Art. 5. - (1) In termen de 30 de zile de la desfiintarea unei persoane juridice care detine vehicule inscrise in circulatie, inmatricularea acestora se suspenda din oficiu, pana la data reinmatricularii sau, dupa caz, a radierii in conditiile legii. 
(2) Vehiculul fara stapan sau abandonat, care a trecut de drept in proprietatea unei unitati administrativ-teritoriale in conditiile Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fara stapan sau abandonate pe terenuri apartinand domeniului public ori privat al unitatilor administrativ-teritoriale, se radiaza de drept din evidentele Directiei regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, pe baza dispozitiei primarului prin care se constata schimbarea titularului dreptului de proprietate. Primarii au obligatia de a comunica dispozitiile respective la serviciile publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, in termen de 3 zile de la emiterea acestora.

Art. 6. - In cazul vehiculelor ale caror certificate de inmatriculare, eliberate in conformitate cu Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice si pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor in acest sector, nu au fost preschimbate pana la data de 31 octombrie 2001, inmatricularea se suspenda din oficiu, daca proprietarul nu solicita preschimbarea certificatului in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Art. 7. - (1) Conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor a caror inmatriculare a fost suspendata in conditiile prezentei ordonante de urgenta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON). 
(2) Neindeplinirea de catre societatile de asigurari si societatile autorizate sa efectueze inspectii tehnice periodice ale vehiculelor a obligatiilor prevazute la art. 1 alin. (3) atrage atentionarea in scris a persoanelor juridice vinovate. Incalcarea de catre acestea in mod repetat a obligatiilor mentionate se sanctioneaza cu suspendarea, pe perioade de 1 la 6 luni, a autorizarii de a practica asigurarile obligatorii RCA sau de a efectua inspectia tehnica periodica.
(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (1) se efectueaza de politisti anume desemnati, iar sanctiunile prevazute la alin. (2) se aplica de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sau, dupa caz, de catre Registrul Auto Roman.

Art. 8. - Cheltuielile necesare aplicarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta, referitoare la transmiterea comunicarilor prevazute la art. 2 alin. (2) si la art. 3 alin. (1), se suporta din bugetul alocat Ministerului Administratiei si Internelor pentru Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor.

Art. 9. - (1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica in cazul autovehiculelor cu valoare istorica si al celor destinate doar participarii la competitii sportive oficiale. 
(2) Prevederile prezentei ordonante de urgenta se completeaza cu cele ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele ale Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Articole »

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

Dispare stampila, apare polita de asigurare de garantie

Ministerul Finantelor Publice va completa prevederile privind tipurile de garantii prin...

Misu Negritoiu: "In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc"

"In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc. Toti fac business pe garantii. Vezi daca...

Test de stres pentru asiguratorii din Romania

Inca 21 de asiguratori din Romania vor fi evaluati in cadrul programului Balance Sheet Review and...

Institutul de Management in Asigurari se va transforma in Institutul de Studii Financiare

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat infiintarea Institutului de Studii...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor