Ordin nr. 3120 - 2005 pentru punerea in aplicare a Normelor privind limitarea subscrierii de riscuri de credite (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 818 din 09 septembrie 2005).
In temeiul prevederilor art. 4 alin. (27) si ale art. 47 pct. 2 lit. c), d) si f) din Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din data de 10 august 2005, prin care s-au adoptat Normele privind limitarea subscrierii de riscuri de credite, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor emite urmãtorul ordin:
Art. 1. - Se pun in aplicare Normele privind limitarea subscrierii de riscuri de credite, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - Prezentul ordin intra in vigoare incepand cu data de 1 octombrie 2005, data de la care se vor abroga Normele privind limitarea subscrierii de riscuri de credite de consum si ipotecare, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.106/2004 si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 185 din 3 martie 2004. Prima raportare pe baza prezentului ordin va fi transmisa pentru trimestrul IV al anului 2005.
Art. 3. - Directia generala reglementari si Directia generala supraveghere solvabilitate si raportari financiare din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor vor asigura ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,
Nicolae Eugen Crisan
Bucuresti, 30 august 2005.
Nr. 3.120.
ANEXA
NORME privind limitarea subscrierii de riscuri de credite
Art. 1. - Prezentele norme stabilesc conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca asiguratorii autorizati sa desfasoare activitati in baza prevederilor Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru a putea subscrie riscuri de credite acordate de institutiile de credit persoanelor fizice, riscuri incadrate in clasa de asigurari de credite, prevazuta in anexa nr. 1 la Legea nr. 32/2000.
Art. 2. - Asiguratorii autorizati de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sa desfasoare activitati in baza prevederilor Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, pot subscrie riscuri de credite in baza unor contracte incheiate cu institutiile de credit sau direct cu debitori-persoane fizice, in urmatoarele conditii:
- institutiile de credit sa fie autorizate de Banca Nationala a Romaniei, in baza Legii bancare nr. 58/1998, republicata;
- creditele asigurate sa fie acordate cu respectarea conditiilor de bonitate a debitorilor, impuse de Banca Nationala a Romaniei prin prezentele norme;
- in contractele de asigurare de risc financiar sa se prevada obligativitatea verificarii de catre institutiile de credit a gradului de risc prezentat de fiecare debitor.
Art. 3. - In sensul Normelor Bancii Nationale a Romaniei nr. 10/2005 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice si in sensul prezentelor norme, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
- credit de consum - creditul acordat persoanelor fizice in vederea satisfacerii nevoilor personale ale familiei ori ale gospodariei acesteia sau a achizitionarii de bunuri. Creditele acordate pentru studii, vacanta si calatorii, efectuarea de tratamente medicale, participarea la conferinte si simpozioane organizate in strainatate, precum si cele acordate prin intermediul cardurilor care nu au asociat un cont de depozit se incadreaza in categoria creditelor de consum;
- credit pentru investitii imobiliare - orice credit contractat de o persoana fizica, inclusiv credit ipotecar, avand ca destinatie dobandirea sau mentinerea drepturilor de proprietate asupra unui teren si/sau unei constructii, realizate ori care urmeaza sa se realizeze, precum si creditul acordat in scopul reabilitarii, modernizarii, consolidarii sau extinderii unei constructii ori pentru viabilizarea unui teren;
- debitor - persoana fizica fata de care un imprumutator are o creanta, in baza unui contract de credit. in cazul in care exista giranti, acestia sunt considerati codebitori;
- perioada de raportare - trimestrial, cumulat de la inceputul anului, conform anexei la prezentele norme;
- valoarea sumelor asigurate brute - soldul, la sfarsitul perioadei de raportare, al sumelor asigurate brute, aferente creditelor acordate si asigurate, credite care sunt in vigoare la data raportarii;
- valoarea sumelor asigurate cedate in reasigurare - soldul, la sfarsitul perioadei de raportare, al sumelor asigurate cedate in reasigurare, aferente creditelor acordate si asigurate, credite care sunt in vigoare la data raportarii;
- raspunderea maxima a asiguratorului - limita maxima a despagubirilor aferente contractelor de asigurare in sold, care trebuie achitate de asigurator, conform contractului de asigurare;
- raspunderea maxima a reasiguratorului - limita maxima a despagubirilor aferente contractelor de reasigurare, care acopera riscul de neplata a creditelor ce trebuie achitate de reasigurator, conform contractelor de reasigurare;
- retinerea neta totala - soldul sumelor asigurate brute, respectiv raspunderea maxima a asiguratorului stabilita in contractul de asigurare, diminuata cu soldul sumelor cedate in reasigurare.
Art. 4. - Pentru a subscrie riscurile prevazute la art. 1, asiguratorul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa dispuna de un departament specializat de credite si garantii, avand personal cu experienta in analiza financiara specifica activitatii de creditare (in vederea autorizarii se vor prezenta C.V.-urile personalului specializat);
b) retinerea neta totala a asiguratorului la riscurile prevazute la art. 1 sa nu depaseasca de 12 ori activul net aferent asigurarilor generale pentru ultimul exercitiu financiar incheiat, determinat conform prevederilor Ordinului presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 10/2001 pentru punerea in aplicare a Normelor privind limita minima a marjei de solvabilitate a asiguratorilor care practica asigurari generale si metodologia de calcul al acesteia. in cazul in care in cursul anului se inregistreaza cresteri semnificative ale activelor societatii, aceasta va prezenta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor un nou calcul al marjei de care dispune si documentele care justifica aceste cresteri;
c) primele nete subscrise in perioada de raportare, pentru asigurari de credite acordate persoanelor fizice, nu pot depasi 25% din totalul primelor nete subscrise in perioada respectiva pentru categoria de asigurari generale.
Art. 5. - (1) Asiguratorilor mentionati la art. 1, care nu indeplinesc conditiile prevazute la art. 4, li se interzice subscrierea de noi riscuri de credite, in conditiile si potrivit prevederilor art. 8 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Asiguratorii aflati in situatia mentionata la alin. (1) raman raspunzatori pentru obligatiile asumate prin contractele de asigurare aflate in derulare, pana la expirarea duratei de valabilitate a acestora, fiind interzisa reinnoirea sau prelungirea lor.
(3) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor poate dispune transferul de portofoliu, potrivit prevederilor legale in vigoare.
Art. 6. - Asiguratorii mentionati la art. 1 au obligatia sa transmita Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, trimestrial, o situatie care sa contina datele prevazute in anexa la prezentele norme. Situatia trebuie transmisa in termen de 30 de zile de la incheierea trimestrului pentru care se face raportarea.
Art. 7. - Asiguratorii autorizati in baza prevederilor Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, care pana la data publicarii prezentelor norme in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nu au practicat asigurari din clasa de asigurari de credite, vor fi autorizati sa asigure astfel de riscuri in baza cererii standard de autorizare ca asigurator, in forma prezentata in anexa nr. 1 la Normele nr. 2/2001 privind informatiile si documentele cerute pentru autorizarea asiguratorilor si criteriile pentru aprobarea actionarilor semnificativi si a persoanelor semnificative ale asiguratorilor, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 2/2001, cu modificarile ulterioare, a studiului de fezabilitate, conform prevederilor art. 12 alin. 4 lit. a) din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si a dovezii indeplinirii conditiilor prevazute la art. 4 lit. a) din prezentele norme.
Art. 8. - Nerespectarea prevederilor prezentelor norme se sanctioneaza in conditiile si potrivit prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Ministerul Finantelor Publice va completa prevederile privind tipurile de garantii prin...
"In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc. Toti fac business pe garantii. Vezi daca...
Inca 21 de asiguratori din Romania vor fi evaluati in cadrul programului Balance Sheet Review and...
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat infiintarea Institutului de Studii...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...