Ordin nr. 3127/ 2005 privind aplicarea legii pentru RCA


Data: 12.04.2012

Ordin nr. 3127 - 2005 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.116/2005 pentru punerea in aplicare a Normelor privind aplicarea legii in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule si autorizarea asiguratorilor pentru practicarea asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1154 din 20 decembrie 2005).

Tinand seama de dispozitiile art. 5 si 53 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 4 alin. (26) si (27), ale art. 5 lit. c) si ale art. 47 pct. 2 lit. k) din Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Consiliului CSA din data de 30 noiembrie 2005, prin care s-au adoptat modificarile la Normele privind aplicarea legii in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule si autorizarea asiguratorilor pentru practicarea asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, aprobate prin Ordinul presedintelui CSA nr. 3.116/2005, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 615 din 15 iulie 2005, presedintele CSA emite urmatorul ordin:

Art. I. - Articolul 1 din Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.116/2005 pentru punerea in aplicare a Normelor privind aplicarea legii in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule si autorizarea asiguratorilor pentru practicarea asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 615 din 15 iulie 2005, va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1. - Se pun in aplicare Normele privind aplicarea legii in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule si autorizarea asiguratorilor pentru practicarea asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin, care intra in vigoare de la data de 1 ianuarie 2007, cu exceptia prevederilor care implica statutul Romaniei de stat membru, care se aplica de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cand orice alta dispozitie contrara se abroga."

Art. II. - Normele privind aplicarea legii in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule si autorizarea asiguratorilor pentru practicarea asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Paragraful 2 "Scop" din partea introductiva va avea urmatorul cuprins:
"Unul dintre obiectivele prezentelor norme este sa stabileasca si prevederi specifice aplicabile cetatenilor romani sau rezidentilor in Romania, prejudiciati in urma unor accidente produse pe teritoriul unor state membre, altele decat Romania, prin utilizarea de autovehicule asigurate in statele membre in care acestea stationeaza in mod obisnuit, precum si a cetatenilor sau rezidentilor statelor membre, altele decat Romania, prejudiciati in urma unor accidente produse pe teritoriul unui stat membru, altul decat statul de resedinta al acestora, produse de un autovehicul asigurat si inmatriculat in Romania.
Fara a aduce atingere legislatiei dintr-un stat tert in materie de raspundere civila sau de drept international privat, aceste prevederi se aplica si cetatenilor sau rezidentilor din Romania prejudiciati in urma unor accidente produse prin utilizarea de autovehicule asigurate in statele membre in care acestea stationeaza in mod obisnuit, precum si a cetatenilor sau rezidentilor statelor membre, altele decat Romania, prejudiciati in urma unor accidente produse prin utilizarea unor autovehicule asigurate si inmatriculate in Romania, in conditiile in care teritoriul pe care s-a produs accidentul respectiv apartine unui stat al carui birou national a aderat la sistemul Carte Verde."
2. Litera e) din paragraful "Definitii" al partii introductive va avea urmatorul cuprins:
"e) asigurare obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, denumita in continuare asigurare obligatorie RCA - raspundere civila auto - reprezinta contractul de asigurare cu valabilitate in limitele teritoriale de acoperire, probat prin documentul de asigurare, prin care un asigurator autorizat, in baza unei prime platite de asigurat, se obliga sa despagubeasca, in conditiile legii, prejudiciile cauzate in perioada de valabilitate a documentului de asigurare RCA, ca urmare a producerii unui accident de autovehicul;".
3. Litera k) din paragraful "Definitii" al partii introductive va avea urmatorul cuprins:
"k) document de asigurare RCA - polita de asigurare si/sau documentul Carte Verde, dupa caz, pentru pagube produse prin accidente de autovehicule in limitele teritoriale de acoperire, care probeaza incheierea contractului de asigurare RCA;".
4. Litera l) din paragraful "Definitii" al partii introductive va avea urmatorul cuprins:
"l) limitele teritoriale de acoperire ale asigurarii obligatorii RCA:
- teritoriul Romaniei;
- teritoriul statelor apartinand Spatiului Economic European si Elvetiei;
- teritoriul statelor care leaga direct doua tari membre in care nu exista birou national;".
5. La articolul 1, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
"(2) In limitele teritoriale de acoperire ale asigurarii obligatorii RCA se garanteaza, pe baza aceleiasi prime unice, acoperirea prejudiciilor, impusa de legislatia acestuia sau acoperirea impusa de legislatia statului de resedinta membru, daca aceasta acoperire este superioara."
6. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Tarifele de prima sunt calculate pe baze actuariale de fiecare asigurator RCA, pentru limite de despagubire stabilite in conformitate cu prevederile art. 8, astfel incat sa asigure indeplinirea obligatiilor asumate, constituirea rezervelor tehnice prevazute in legislatia in vigoare si plata contributiilor catre fondurile stabilite conform legislatiei in vigoare, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si administrare.
(2) Asiguratorii RCA deja autorizati sunt obligati sa notifice Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor elementele de calcul pentru primele de asigurare anuale, care vor fi practicate in al doilea an de subscriere care urmeaza anului in curs, precum si limitele maxime de despagubire acordate potrivit art. 8 alin. (2).
Elementele de calcul pentru primele de asigurare si limitele maxime de despagubire, practicate in anul de subscriere 2007, se vor prezenta pana la data de 25 decembrie 2005.
(3) In calculul tarifelor de prima asiguratorul are obligatia sa ia in considerare cel putin urmatoarele elemente: dauna medie, frecventa daunelor, deviatia adversa, precum si cheltuielile de achizitie (comisioanele), cheltuielile de administrare, alte cheltuieli si cota profit. Utilizarea altor elemente pentru calculul tarifelor de prime se face cu notificarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
(4) In cazul unui asigurator care solicita autorizare pentru practicarea asigurarii obligatorii RCA, metoda de calcul a tarifelor de prima, precum si estimarea rezervelor tehnice vor fi incluse in studiul de fezabilitate solicitat in conformitate cu art. 12 alin. (4) din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) Tarifele de prima se vor publica pe site-ul asiguratorului RCA in termen de 7 zile de la data notificarii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in conditiile in care, in acest interval de timp, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor nu a solicitat informatii suplimentare sau modificarea informatiilor notificate.
(6) In baza analizelor actuariale, asiguratorii RCA vor putea sa-si modifice tarifele de prima, cu notificarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Tarifele de prima pot fi modificate cel mai devreme dupa 3 luni de la ultima notificare. Notificarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor se face cu cel putin 60 de zile inainte de aplicare.
(7) Este interzis sa se incaseze prime de asigurare la tarife diferite de cele notificate si publicate.
(8) Nerespectarea de catre asiguratorii RCA a prevederilor alin. (5) si (7) se sanctioneaza cu retragerea imediata a autorizatiei de a practica asigurarea obligatorie RCA, conform art. 8 coroborat cu art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare."
7. La articolul 3, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Persoanele care au in proprietate autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania, precum si tramvaie sunt obligate sa incheie asigurarea obligatorie RCA - contractul de asigurare - pe durata nelimitata si sa mentina valabilitatea acesteia prin plata primelor de asigurare pe perioade de cate 6 sau 12 luni, in functie de optiunea asiguratului. Pentru persoanele fizice si juridice care au in proprietate mai mult de un autovehicul inmatriculat sau supus inmatricularii in Romania, se poate incheia un singur contract de asigurare obligatorie RCA."
8. Alineatele (11) si (12) ale articolului 3 se abroga.
9. La articolul 8, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 8. - (1) In unul si acelasi accident produs in limitele teritoriale de acoperire ale asigurarii obligatorii RCA, indiferent de numarul persoanelor raspunzatoare de producerea pagubelor, asiguratorul acorda despagubiri, inclusiv pentru cheltuielile facute de asigurati in procesul civil, in limitele de despagubire valabile la data accidentului, stabilite prin documentul de asigurare RCA."
10. La articolul 9, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Dovada existentei asigurarii obligatorii RCA, in cazul controalelor efectuate de organele de politie, in conformitate cu prevederile art. 64 din Legea nr. 136/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, o constituie:
- documentul (polita) de asigurare RCA emis de asiguratorii RCA, precum si vigneta, pentru autovehiculele inmatriculate in Romania;
- documentele internationale de asigurare de raspundere civila auto, eliberate de societati de asigurare din strainatate, cu valabilitate pe teritoriul Romaniei si numai pentru perioada mentionata in acestea, sau documentul de asigurare RCA emis de asiguratorii RCA din Romania, pentru autovehiculele inmatriculate intr-un stat tert."
11. La articolul 9, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
"(3) La trecerea frontierei de stat a Romaniei, proprietarii sau conducatorii autovehiculelor inmatriculate in Romania au obligatia sa prezinte documentul Carte Verde."
12. La articolul 9, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31), cu urmatorul cuprins:
"(31) In vederea identificarii de catre organele abilitate a autovehiculelor pentru care s-a incheiat asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule, asiguratorii RCA vor elibera o vigneta, care va fi aplicata pe parbrizul autovehiculului, modelul acesteia fiind prezentat in anexa nr. 8 la norme. Vignetele vor fi executate prin Compania Nationala «Imprimeria Nationala» - S.A."
13. La articolul 15, dupa litera g) se introduce o noua litera, litera h), cu urmatorul cuprins:
"h) detine un program de reasigurare care garanteaza o retinere proprie prudentiala."
14. La articolul 16, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
"(11) Asiguratorii RCA au obligatia de a transmite la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor o copie a contractului de reasigurare, incheiat in conformitate cu prevederile art. 15 lit. h)."
15. Alineatul (3) al articolului 18 se abroga.
16. Punctele 1 si 2 ale articolului 20 se abroga.
17. La articolul 21, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 21. - (1) Fondul de compensare va fi administrat, organizat si va functiona in conformitate cu prevederile Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si a normelor date in aplicarea acesteia."
18. La articolul 50, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 50. - (1) Odata cu incasarea despagubirii, persoana pagubita va mentiona in scris ca a fost integral despagubita pentru pagubele suferite si ca nu mai are nici o pretentie de la asiguratorul RCA si de la asigurat, in legatura cu paguba respectiva, daca despagubirea platita nu depaseste limita maxima a despagubirii ce poate fi acordata de asigurator pentru prejudiciile cauzate in unul si acelasi accident de autovehicul, prevazuta de legislatia in vigoare."
19. Articolul 58 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 58. - Anexele nr. 1, 2, 3, 4, 5a), 5b), 6, 7 si 8 fac parte integranta din prezentele norme."

Art. III. - Anexele nr. 5a), 5b) si 6 la normele aprobate prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.116/2005 se modifica conform anexelor nr. 1-3*) la prezentul ordin.

Art. IV. - Dupa anexa nr. 7 la normele prevazute la art. III se introduce anexa nr. 8, prevazuta in anexa nr. 4*) la prezentul ordin.
___________
*) Anexele nr. 1-4 sunt reproduse in facsimil.

Art. V. - Secretarul general si Directia generala asigurari obligatorii din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor vor asigura ducerea la indeplinire a modificarilor aplicate prevederilor Ordinului presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.116/2005 in conformitate cu prezentul ordin.

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,
Nicolae Eugen Crisan

Bucuresti, 8 decembrie 2005.
Nr. 3.127.

Articole »

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

Dispare stampila, apare polita de asigurare de garantie

Ministerul Finantelor Publice va completa prevederile privind tipurile de garantii prin...

Misu Negritoiu: "In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc"

"In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc. Toti fac business pe garantii. Vezi daca...

Test de stres pentru asiguratorii din Romania

Inca 21 de asiguratori din Romania vor fi evaluati in cadrul programului Balance Sheet Review and...

Institutul de Management in Asigurari se va transforma in Institutul de Studii Financiare

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat infiintarea Institutului de Studii...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor