Ordin nr. 2/2007 pentru aprobarea Precizarilor privind incheierea exercitiului financiar 2006 la societatile din domeniul asigurarilor,(Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 179 din 14 martie 2007).
In temeiul prevederilor art. 4 alin. (27) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Consiliului CSA din data de 27 februarie 2007 prin care s-au aprobat Precizarile privind incheierea exercitiului financiar 2006 la societatile din domeniul asigurarilor, presedintele CSA de emite urmatorul ordin:
Art. 1. - Se aproba Precizarile privind incheierea exercitiului financiar 2006 la societatile din domeniul asigurarilor, cuprinse in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - Directia generala reglementari contabile din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor va lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor
Angela Toncescu
Bucuresti, 6 martie 2007.
Nr. 2.
ANEXA - PRECIZARI privind incheierea exercitiului financiar 2006 la societatile din domeniul asigurarilor
1. Societatile comerciale de asigurare, de asigurarereasigurare si de reasigurare, denumite in continuare asiguratori, precum si brokerii de asigurare, de asigurarereasigurare si de reasigurare, denumiti in continuare brokeri de asigurare, au obligatia sa intocmeasca si sa depuna situatii financiare anuale la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.
Situatile financiare anuale vor fi intocmite in conformitate cu prevederile reglementarilor contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurarilor, aprobate prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.129/2005, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.187 si 1.187 bis din 29 decembrie 2005.
2. Asiguratorii vor intocmi si vor depune situatii financiare anuale individuale, avand in vedere urmatoarele formate (cap. V"Formatul situatiilor financiare anuale pentru asiguratori"):
a) Bilant (cod 01);
b) Contul de profit si pierdere compus din:
- Contul tehnic al asigurarii generale (cod 02);
- Contul tehnic al asigurarii de viata (cod 03);
- Contul netehnic (cod 04);
c) Situatia modificarilor capitalului propriu, conform formatului de la cap. V sectiunea 4 din reglementarile contabile mentionate la pct. 1 din prezentele precizari;
d) Situatia fluxurilor de trezorerie, conform formatului de la cap. V sectiunea 3 din reglementarile contabile mentionate la pct. 1 din prezentele precizari;
e) Note explicative la situatiile financiare anuale, conform prevederilor cap. II sectiunea 8 pct. 269-307 din reglementarile contabile mentionate la pct. 1 din prezentele precizari.
De asemenea, asiguratorii vor intocmi si urmatoarele situatii:
f) Date informative (cod 05);
g) Situatia activelor imobilizate (cod 06).
3. Brokerii de asigurare vor intocmi si vor depune situatii financiare individuale care cuprind urmatoarele formulare (cap. VI \"Formatul situatiilor financiare anuale pentru brokerii de asigurare\"):
a) Bilant (cod 01);
b) Contul de profit si pierdere (cod 02);
c) Situatia modificarilor capitalului propriu, conform formatului de la cap. VI sectiunea 4 din reglementarile contabile mentionate la pct. 1 din prezentele precizari;
d) Situatia fluxurilor de trezorerie, conform formatului de la cap. VI sectiunea 3 din reglementarile contabile mentionate la pct. 1 din prezentele precizari;
e) Note explicative la situatiile financiare anuale, conform prevederilor cap. II sectiunea 8 pct. 269-307 din reglementarile contabile mentionate la pct. 1 din prezentele precizari.
De asemenea, brokerii de asigurare vor intocmi si urmatoarele situatii:
f) Date informative (cod 03);
g) Situatia activelor imobilizate (cod 04).
4. Notele explicative cuprinse in sectiunea 8 din reglementarile contabile mentionate la pct. 1 din prezentele precizari nu sunt limitative, acestea urmand sa contina informatiile cerute de aceasta sectiune.
5. In \"Situatia activelor imobilizate\" (cod 06, respectiv cod 04) informatiile sunt inscrise la costul istoric sau la valoarea reevaluata a imobilizarilor, dupa caz.
6. Situatiile financiare anuale sunt semnate de persoanele in drept prevazute la art. 10 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cuprinzand si numele in clar al acestora.
Randul corespunzator calitatii persoanei care a intocmit situatiile financiare se completeaza astfel:
- compartimente distincte financiar-contabile sau personal calificat incadrat potrivit legii;
- contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu PF sau PJ autorizate;
- raspunderea administratorului.
7. Forma de proprietate se va inscrie conform nomenclatorului prevazut in anexa care face parte integranta din prezentele precizari.
Asiguratorii si brokerii de asigurare vor completa codul privind activitatea desfasurata, potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 656/1997 privind aprobarea Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, cu modificarile si completarile ulterioare.
8. Societatile comerciale care au beneficiat de prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 37/2004 privind masuri de diminuare a arieratelor din economie vor prezenta intr-o nota distincta la situatiile financiare informatii suplimentare referitoare la facilitatile acordate in baza prevederilor acestui act normativ. Totalul acestor sume va fi inscris la randurile 47 si 48 din formularul cod 05 pentru asiguratori, respectiv randurile 30 si 31 din formularul cod 03 pentru brokeri.
Informatiile prezentate in nota explicativa cu privire la facilitatile obtinute conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 37/2004 vor cuprinde cel putin:
- sumele care au facut obiectul amanarii - principal si penalitati;
- natura obligatiilor amanate;
- indeplinirea obligatiilor asumate;
- mentiuni cu privire la riscul de neindeplinire a obligatiilor, ceea ce conduce la repunerea obligatiilor in conturi bilantiere de datorii;
- alte mentiuni de natura sa aduca informatii relevante referitoare la efectele viitoare, determinate de aceste facilitati, asupra situatiei financiare si performantei unitatii.
9. Potrivit art. 30 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, situatiile financiare anuale vor fi insotite de o declaratie scrisa a persoanelor prevazute la art. 10 alin. (1), prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si confirma ca:
a) politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile;
b) situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata;
c) persoana juridica isi desfasoara activitatea in conditii de continuitate.
10. Situatiile financiare anuale la 31 decembrie 2006 se intocmesc in lei. Aceasta unitate de masura se va trece pe fiecare formular in parte.
11. Potrivit prevederilor art. 33 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, si, respectiv, ale cap. II sectiunea 10 din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurarilor, situatiile financiare anuale ale asiguratorilor vor fi auditate de auditori financiari, persoane fizice sau juridice autorizate, potrivit legii.
12. Verificarea situatiilor financiare anuale ale brokerilor de asigurare care nu indeplinesc criteriile de marime prevazute la art. 4 din Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.129/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurarilor se va efectua astfel:
- de catre cenzori, pentru brokerii de asigurare care au in actul constitutiv obligatia numirii comisiei de cenzori;
- de catre un expert contabil, pentru brokerii de asigurare la care nu se aplica prevederile mai sus mentionate, conform prevederilor art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, aprobata prin Legea nr. 42/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.
Auditorii financiari/cenzorii/expertii contabili vor avea in vedere responsabilitatile ce le revin potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, aprobata si modificata prin Legea nr. 133/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Ordonantei Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit art. 4 alin. (5) din Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.129/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, pentru situatiile financiare ale anului 2006, incadrarea in criteriile de marime prevazute la art. 4 alin. (1) din ordinul mai sus mentionat se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar al anului 2006 numai pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare ale anului 2005.
13. Situatiile financiare anuale se depun astfel:
- un exemplar la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor;
- al doilea exemplar, vizat prin aplicarea stampilei Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.
13.1. Asiguratorii si brokerii de asigurare vor depune situatiile financiare anuale la registratura Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si a unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 627/1995 privind imbunatatirea disciplinei depunerii bilanturilor contabile si a altor documente cu caracter financiar-contabil si fiscal, de catre agentii economici si alti contribuabili, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 226 din 2 octombrie 1995. De asemenea, la depunerea situatiilor financiare se vor avea in vedere si prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.085/2003 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, referitoare la implementarea Sistemului Electronic National.
13.2. Asiguratorii si brokerii de asigurare vor depune in termen de 120 de zile calendaristice de la incheierea exercitiului financiar la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor situatiile financiare anuale listate, semnate si stampilate, impreuna cu o copie a codului unic de inregistrare/codului de inregistrare fiscala, raportul administratorului, declaratia scrisa a persoanelor raspunzatoare pentru organizarea si conducerea contabilitatii, raportul auditorului financiar (pentru situatiile financiare pentru care auditarea este obligatorie) ori raportul cenzorilor sau al expertului contabil, dupa caz, o copie a procesului-verbal al adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, precum si o copie a balantei de verificare a conturilor sintetice si analitice. Asiguratorii care practica cele doua categorii de asigurari (asigurari de viata si asigurari generale) vor depune la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor atat balantele analitice si sintetice aferente fiecarei categorii de asigurari, cat si pe cele centralizate.
Situatiile financiare anuale vor fi transmise Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si in format electronic, astfel:
- on-line, utilizandu-se aplicatia CSA-EWS, pentru asiguratorii si brokerii de asigurare inregistrati ca utilizatori;
- pe suport CD, pentru asiguratorii si brokerii de asigurare care nu sunt inregistrati ca utilizatori ai aplicatiei mai sus mentionate.
Pentru transmiterea in format electronic a situatiilor financiare anuale, asiguratorii si brokerii de asigurare neinregistrati ca utilizatori ai aplicatiei CSA-EWS vor utiliza machetele existente pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor www.csa-isc.ro.
Pentru asigurarea informatiilor destinate sistemului institutional al statului, un exemplar al situatiilor financiare anuale se depune la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice in termen de 120 de zile calendaristice de la incheierea exercitiului financiar (www.mfinante.ro).
13.3. Asiguratorii si brokerii de asigurare care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la sfarsitul exercitiului financiar nu intocmesc situatii financiare anuale, urmand sa depuna in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar o declaratie pe propria raspundere la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, care sa cuprinda toate datele de identificare a societatii:
- denumirea completa (conform certificatului de inmatriculare);
- adresa si numarul de telefon;
- numarul de inregistrare la registrul comertului;
- codul unic de inregistrare/codul de inregistrare fiscala;
- capitalul social.
O declaratie similara vor depune si persoanele juridice care se afla in curs de lichidare potrivit legii.
14. Nedepunerea situatiilor financiare anuale sau, dupa caz, a declaratiilor la termenul prevazut in prezentele precizari, prezentarea unor situatii financiare anuale care contin date eronate, necorelate sau nerespectarea unitatii de masura inscrise la fiecare formular/rand se sanctioneaza conform prevederilor Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata.
15. Situatiile financiare anuale, aprobate in mod corespunzator, si raportul administratorilor, impreuna cu raportul de audit sau raportul de verificare al cenzorilor, dupa caz, se publica in conformitate cu legislatia in vigoare.
16. Intocmirea situatiilor financiare consolidate
16.1. Incepand cu situatiile financiare ale anului 2006, entitatile care indeplinesc conditiile specificate in Reglementarile contabile conforme cu directivele europene privind situatiile financiare consolidate ale societatilor din domeniul asigurarilor, aprobate prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.129/2005, au obligatia de a intocmi si situatii financiare anuale consolidate si raport consolidat.
16.2. Pentru situatiile financiare consolidate ale anului 2006, determinarea criteriilor prevazute la pct. 12 (1) din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene privind situatiile financiare consolidate ale societatilor din domeniul asigurarilor se face pe baza situatiilor financiare individuale intocmite la 31 decembrie 2006, prin cumulare, dupa eliminarea rezultatelor interne inregistrate in cadrul grupului.
16.3. Situatiile financiare anuale consolidate, aprobate in mod corespunzator, si raportul consolidat al administratorilor, impreuna cu opinia exprimata de persoana responsabila cu auditarea situatiilor financiare anuale consolidate, se publica conform legislatiei in materie si se depun la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor pana la data de 30 septembrie 2007.
16.4. Nedepunerea situatiilor financiare consolidate se sanctioneaza conform prevederilor Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea
ANEXA la precizari
NOMENCLATOR - FORME DE PROPRIETATE
--------------------------------------------------------------------------------
Cod Denumire
--------------------------------------------------------------------------------
20 PROPRIETATE MIXTA (cu capital de stat si privat)
PROPRIETATE MIXTA (cu capital de stat sub 50%)
21 Societati comerciale cu capital de stat autohton si de stat strain
22 Societati comerciale cu capital de stat si privat autohton si strain
23 Societati comerciale cu capital de stat si privat autohton
24 Societati comerciale cu capital de stat si privat strain
PROPRIETATE MIXTA (cu capital de stat - 50% si peste 50%)
25 Societati comerciale cu capital de stat autohton si de stat strain
26 Societati comerciale cu capital de stat si privat autohton si strain
27 Societati comerciale cu capital de stat si privat autohton
28 Societati comerciale cu capital de stat si privat strain
30 PROPRIETATE INDIVIDUALA - PRIVATA (cu capital: privat autohton, privat
autohton si strain, privat strain)
34 Societati comerciale pe actiuni
35 Societati comerciale cu raspundere limitata
--------------------------------------------------------------------------------
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Ministerul Finantelor Publice va completa prevederile privind tipurile de garantii prin...
"In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc. Toti fac business pe garantii. Vezi daca...
Inca 21 de asiguratori din Romania vor fi evaluati in cadrul programului Balance Sheet Review and...
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat infiintarea Institutului de Studii...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...