Ordin nr. 113594/2006 privind raportarea contabila la 30 iunie 2006


Data: 12.09.2008

Ordin nr. 113594/2006 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2006 a societatilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare si de reasigurare, precum si a brokerilor de asigurare/reasigurare, (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 561 din 29 iunie 2006).

 In temeiul prevederilor art. 4 alin. (27) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din data de 22 iunie 2006, prin care s-a adoptat Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2006 a societatilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare si de reasigurare, precum si a brokerilor de asigurare/reasigurare, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor emite urmatorul ordin:

  Art. 1. - Se aproba Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2006 a societatilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare si de reasigurare, precum si a brokerilor de asigurare/reasigurare, cuprins in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
  Art. 2. - Directia reglementari contabile din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor va lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.

  Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,
  Nicolae Eugen Crisan
  Bucuresti, 23 iunie 2006.
  Nr. 113.594.

ANEXA - SISTEMUL de raportare contabila la 30 iunie 2006 a societatilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare si de reasigurare, precum si a brokerilor de asigurare/reasigurare

  A. Norme metodologice privind intocmirea si verificarea raportarilor contabile ale societatilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare si de reasigurare, precum si ale brokerilor de asigurare/reasigurare la 30 iunie 2006
  1. Generalitati
  Societatile comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare si de reasigurare, denumite in continuare asiguratori, precum si brokerii de asigurare/reasigurare, in conformitate cu prevederile Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale normelor emise in aplicarea acesteia, au obligatia sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile la 30 iunie 2006, astfel: un exemplar, la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, iar al doilea exemplar, vizat prin aplicarea stampilei Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, dupa caz, la registratura acestora sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 627/1995 privind imbunatatirea disciplinei depunerii bilanturilor contabile si a altor documente cu caracter financiar-contabil si fiscal, de catre agentii economici si alti contribuabili, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 226 din 2 octombrie 1995. De asemenea, la depunere se vor avea in vedere si prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.085/2003 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, referitoare la implementarea Sistemului Electronic National, cu modificarile si completarile ulterioare.


  2. Prezentarea si modul de completare a raportarilor contabile la 30 iunie 2006
  Asiguratorii vor intocmi si vor depune raportari contabile care cuprind urmatoarele formulare:
  1. Bilant (cod 01);
  2. Contul de profit si pierdere compus din:
  - Contul tehnic al asigurarii generale (cod 02);
  - Contul tehnic al asigurarii de viata (cod 03);
  - Contul netehnic (cod 04);
  3. Date informative (cod 05).


  Brokerii de asigurare/reasigurare vor intocmi si vor depune raportari contabile care cuprind urmatoarele formulare:
  1. Bilant (cod 01);
  2. Contul de profit si pierdere (cod 02);
  3. Date informative (cod 03).
  Asiguratorii si brokerii de asigurare vor completa datele de identificare (denumirea societatii, adresa, telefonul si numarul de inmatriculare la registrul comertului), precum si cele referitoare la incadrarea corecta in forma de proprietate si codul unic de inregistrare, citet, fara a se folosi prescurtari sau initiale. in casute se vor trece codurile care delimiteaza incadrarea asiguratorilor si a brokerilor de asigurare.
  Necompletarea pe prima pagina a formularului \"Bilant\" a datelor prevazute mai sus conduce la imposibilitatea identificarii societatii si, in consecinta, se considera ca lucrarea nu a fost depusa, asiguratorii sau brokerii de asigurare fiind sanctionati potrivit prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si prevederilor art. 42 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata.
  Asiguratorii si brokerii de asigurare completeaza codul privind activitatea, cod format din 4 cifre (clase de activitati), din Clasificarea activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 656/1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 301 si 301 bis din 5 noiembrie 1997, actualizata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 601/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 908 din 13 decembrie 2002.
  Bilantul prezinta, in forma sintetica, elementele de activ si de pasiv, grupate dupa natura si lichiditate, respectiv dupa natura si exigibilitate.
  Bilantul se intocmeste pe baza balantei de verificare a conturilor sintetice la 30 iunie 2006, puse de acord cu soldurile din balanta conturilor analitice, incheiata dupa inregistrarea tuturor documentelor in care au fost consemnate operatiunile financiar-contabile aferente perioadei de raportare.
  Pentru prezentarea contului de profit si pierdere la data de 30 iunie 2006 asiguratorii, in functie de activitatea de asigurare pe care o desfasoara, vor completa formularul contului tehnic al asigurarii generale (cod 02), formularul contului tehnic al asigurarii de viata (cod 03) si formularul contului netehnic (cod 04).
  Brokerii de asigurare vor intocmi formularul contului de profit si pierdere (cod 02).
  Datele care se raporteaza in formularele contului de profit si pierdere sunt cumulate de la inceputul anului pana la sfarsitul perioadei de raportare.
  in formularul \"Date informative\", la randurile 01 si 02 coloana 1, persoanele juridice care au in subordine subunitati vor inscrie cifra 1, indiferent de numarul acestora.
  La randurile privind platile restante se inscriu sumele de la sfarsitul perioadei de raportare care au depasit termenele de plata prevazute in contracte sau in acte normative.
  Societatile comerciale care au beneficiat de prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 37/2004 privind masuri de diminuare a arieratelor din economie, aprobata prin Legea nr. 358/2004, vor prezenta sumele reprezentand facilitatile acordate in baza prevederilor acestui act normativ, la randurile 47 si 48 din formularul cod 05 (asiguratorii) si la randurile 30 si 31 din formularul cod 03 (brokerii).
  Formularele de raportare contabila la 30 iunie 2006 se semneaza de administratorul societatii si conducatorul compartimentului financiar-contabil, iar in lipsa acestora, de catre inlocuitorii lor de drept.
  Administratorul societatii si conducatorul compartimentului financiar-contabil poarta raspunderea, potrivit legii, asupra realitatii informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara, precum si asupra celorlalti indicatori cuprinsi in formularele de raportare.
  Conducatorul compartimentului financiar-contabil are obligatia sa respecte prevederile din prezentele norme metodologice, corelatiile dintre indicatorii din formulare, urmarind realitatea datelor care se raporteaza, precum si incadrarea in termenul de depunere la organele in drept.
  Asiguratorii si brokerii de asigurare care au in subordine sucursale sau subunitati fara personalitate juridica vor verifica si centraliza balantele de verificare ale acestora, intocmind raportarile contabile la 30 iunie 2006.
  Societatile comerciale care au in subordine sucursale sau alte subunitati fara personalitate juridica, care desfasoara activitate si au sediul in strainatate, vor evalua in lei rulajele si soldurile exprimate in valuta din balantele de verificare a conturilor sintetice transmise de acestea, la cursul valutar din ultima zi a perioadei de raportare, si le vor centraliza cu balanta de verificare intocmita pentru operatiunile economico-financiare desfasurate in tara.
  in situatia in care operatiunile subunitatilor proprii in strainatate au fost evidentiate in cursul perioadei atat in valuta, cat si in lei, pentru cuprinderea in raportarile contabile la 30 iunie 2006 ale persoanei juridice din tara, vor fi preluate ca atare soldurile si rulajele conturilor exprimate in lei.
  Formularele care compun raportarile contabile la 30 iunie 2006 se vor completa in lei (RON).
  Asiguratorii si brokerii de asigurare vor depune la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor raportarile contabile la 30 iunie 2006, astfel:
  - pe suport hartie (formatul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor), semnate si stampilate, conform legii, impreuna cu o copie a codului unic de inregistrare, raportul administratorului, precum si o copie de pe balanta de verificare a conturilor sintetice si analitice. Asiguratorii care practica cele doua categorii de asigurari (asigurari de viata si asigurari generale) vor depune atat balante sintetice si analitice aferente fiecarei categorii de asigurari, cat si balanta centralizata;
  - in format electronic, prin incarcarea datelor in aplicatia CSA-EWS, pentru asiguratorii si brokerii inregistrati in aplicatia de mai sus, sau pe CD pentru brokerii neinregistrati in aplicatie, utilizand fisierele existente pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor www.csa-isc.ro.
  Asiguratorii si brokerii de asigurare vor depune la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice formatul electronic al raportarilor contabile la 30 iunie 2006 continand formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta, folosind programul de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice.
  Programul de asistenta este pus la dispozitie asiguratorilor si brokerilor de asigurare, gratuit, de unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau poate fi descarcat de pe serverul de web al Ministerului Finantelor Publice, la adresa www.mfinante.ro.
  Asiguratorii si brokerii de asigurare depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice discheta cu raportarile contabile la 30 iunie 2006, insotita de raportarile contabile listate cu ajutorul programului de asistenta, semnate si stampilate, conform legii. Aceste raportari se depun impreuna cu o copie a codului unic de inregistrare, raportul administratorului, precum si o copie a balantei de verificare a conturilor sintetice la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.
  Asiguratorii si brokerii de asigurare care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2006 nu intocmesc raportari contabile la 30 iunie 2006, urmand sa depuna o declaratie pe propria raspundere la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, care sa cuprinda toate datele de identificare a societatii:
  - denumirea completa (conform certificatului de inmatriculare);
  - adresa si numarul de telefon;
  - numarul de inregistrare la registrul comertului;
  - codul unic de inregistrare;
  - capitalul social.
  O declaratie similara vor depune si persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii.


  3. Termenul pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2006 la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice
  Raportarile contabile la 30 iunie 2006, precum si declaratiile asiguratorilor si brokerilor de asigurare care nu au desfasurat activitate se vor depune pana cel mai tarziu la 15 august 2006.
  Nedepunerea, prin sistemul on-line, a CD-ului (la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor) sau a dischetelor (la Ministerul Finantelor Publice) si a formularelor listate, semnate si stampilate, sau a declaratiilor, dupa caz, pentru data de 30 iunie 2006, se sanctioneaza conform prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si prevederilor art. 42 din Legea nr. 82/1991, republicata.
  4. Completarea raportarilor contabile la 30 iunie 2006 de catre asiguratori si brokerii de asigurare se efectueaza folosind planul de conturi prevazut la cap. III pct. 1 si 2 din reglementarile contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurarilor, aprobate prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.129/2005.
  B. Nomenclator - forme de proprietate
 
--------------------------------------------------------------------------------
Cod                  Denumire
--------------------------------------------------------------------------------
20  PROPRIETATE MIXTa (cu capital de stat si privat)
   PROPRIETATE MIXTa (cu un capital de stat sub 50%)
21  Societati comerciale cu capital de stat autohton si de stat strain
22  Societati comerciale cu capital de stat si privat autohton si strain
23  Societati comerciale cu capital de stat si privat autohton
24  Societati comerciale cu capital de stat si privat strain
   PROPRIETATE MIXTa (cu capital de stat 50% si peste 50%)
25  Societati comerciale cu capital de stat autohton si de stat strain
26  Societati comerciale cu capital de stat si privat autohton si strain
27  Societati comerciale cu capital de stat si privat autohton
28  Societati comerciale cu capital de stat si privat strain
30  PROPRIETATE INDIVIDUALa - PRIVATa (cu capital: privat autohton, privat
   autohton si strain, privat strain)
34  Societati comerciale pe actiuni
35  Societati comerciale cu raspundere limitata

Articole »

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

Dispare stampila, apare polita de asigurare de garantie

Ministerul Finantelor Publice va completa prevederile privind tipurile de garantii prin...

Misu Negritoiu: "In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc"

"In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc. Toti fac business pe garantii. Vezi daca...

Test de stres pentru asiguratorii din Romania

Inca 21 de asiguratori din Romania vor fi evaluati in cadrul programului Balance Sheet Review and...

Institutul de Management in Asigurari se va transforma in Institutul de Studii Financiare

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat infiintarea Institutului de Studii...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor