Ordin nr. 113139/2006 privind raportarile brokerilor


Data: 12.09.2008

Ordin nr. 113139/2006 pentru punerea in aplicare a Normelor privind forma si continutul raportarilor pe care trebuie sa le intocmeasca brokerii de asigurare si/sau reasigurare, (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1053 din 29 decembrie 2006).

 In temeiul prevederilor art. 4 alin. (27) si ale art. 35 alin. (5) lit. f) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din 21 decembrie 2006, prin care s-au adoptat Normele privind forma si continutul raportarilor pe care trebuie sa le intocmeasca brokerii de asigurare si/sau reasigurare, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor emite urmatorul ordin:

   Art. 1. - Se pun in aplicare Normele privind forma si continutul raportarilor pe care trebuie sa le intocmeasca brokerii de asigurare si/sau reasigurare, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
   Art. 2. - Prezentul ordin intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2007.
   Art. 3. - La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga urmatoarele acte normative:
   a) Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.117/2005 pentru punerea in aplicare a Normelor privind forma si continutul raportarilor financiare, precum si informatiile, documentele si certificarile necesare pentru intocmirea acestor raportari, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 694 din 2 august 2005;
   b) pct. 5 din Norma nr. 1/2001 privind cuantumul si termenul de plata a taxei de functionare datorate de asiguratori si de brokerii de asigurare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 394 din 18 iulie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
   Art. 4. - Directia generala stabilitate financiara si actuariat din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor va asigura ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.

   Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,
   Angela Toncescu
   Bucuresti, 21 decembrie 2006.
   Nr. 113.139.

ANEXA - NORME privind forma si continutul raportarilor pe care trebuie sa le intocmeasca brokerii de asigurare si/sau reasigurare

Art. 1. - (1) Brokerii de asigurare si/sau reasigurare au obligatia de a pune la dispozitia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor informatiile solicitate care sa permita acesteia  efectuarea unei analize fundamentate a situatiei financiare de care dispun la un moment dat si urmarirea evolutiei în timp a principalilor indicatori privind activitatea desfasurata.
(2) Raportarile transmise de catre brokerii de asigurare si/sau reasigurare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare si ale prezentelor norme, trebuie sa contina informatii privind: numarul de contracte si volumul primelor de asigurare intermediate, numarul de dosare de dauna regularizate si valoarea dosarelor de dauna regularizate, structura veniturilor realizate, taxa de functionare, structura si evolutia capitalului social, numarul de salariati si cheltuielile cu salariile, situatia litigiilor, indicatori privind activitatea de brokeraj în asigurari si alte informatii cu privire la activitatea desfasurata.
(3) Informatiile din raportarile transmise Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, în conformitate cu prezentele norme, trebuie sa corespunda cu evidentele financiar- contabile si  tehnico-operative ale brokerilor de asigurare si/sau reasigurare.
(4) În conformitate cu prevederile art. 5 lit. j) si art. 351 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor cu modificarile si completarile ulterioare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor poate solicita prezentarea oricaror informatii si documente necesare în vederea clarificarii unor aspecte rezultate din analiza raportarilor prevazute de reglementarile legale în vigoare, inclusiv a datelor înregistrate în evidenta operativa si a documentelor care stau la baza înregistrarilor în contabilitate, sau pentru actualizarea conditiilor în baza carora s-a acordat autorizarea.

Art. 2. (1) Raportarile pe care brokerii de asigurare trebuie sa le întocmeasca si sa le transmita Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, conform prevederilor prezentelor norme, se semneaza de catre persoanele abilitate în conformitate cu prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale prevederilor art. 35 alin. (15) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) raspund atât de realitatea si exactitatea datelor cuprinse în raportari cât si de respectarea termenelor de transmitere a acestora catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
(3) Raportarile incluse în prezentele norme vor fi transmise de catre brokerii de asigurare si/sau reasigurare atât în forma scrisa cât si electronica - on-line în aplicatia CSA-EWS. Numai în cazuri exceptionale se accepta transmiterea raportarilor si informatiilor solicitate prin prezentele norme pe suport CD. Pentru transmiterea on-line, brokerii de asigurare si/sau reasigurare au obligatia de a se înregistra ca utilizatori  în aplicatia CSA-EWS, în baza formularului de înregistrare existent pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Art. 3. - (1) Raportarile pe care brokerii de asigurare si/sau reasigurare trebuie sa le  întocmeasca si termenele de transmitere ale acestora, catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, sunt urmatoarele:

I – raportari anuale:
   a) situatiile financiare anuale, în forma prevazuta de reglementarile contabile în vigoare;
   b) raportarea privind evolutia si structura capitalului social, în forma prevazuta în Anexa 1;
   c) raportarea privind angajatii si nivelul de salarizare, în forma prevazuta în Anexa 2;
   d) raportarea privind litigiile brokerilor de asigurare si/sau reasigurare, în forma prevazuta în Anexa 5;
(2) Raportarile prevazute la lit. a)-d) se transmit în termen de 120 de zile calendaristice de la încheierea exercitiului financiar.

II – raportari semestriale:  
a) raportari contabile în forma prevazuta de reglementarile contabile în vigoare;
b) raportarea privind evolutia si structura capitalului social, în forma prevazuta în Anexa 1;
(3) Raportarile contabile semestriale prevazute la pct. a) se vor transmite pâna la termenul stabilit prin sistemul de raportare contabila semestriala.
Raportarile prevazute la pct. b) se vor transmite pâna în ultima zi lucratoare a lunii  urmatoare încheierii semestrului.

III – raportari trimestriale:
a)  raportarea trimestriala privind activitatea desfasurata de brokerii de asigurare si/sau reasigurare  si veniturile obtinute, în formele prevazute în Anexa 4, Formularele 1 si 2. Se raporteaza veniturile cumulate de la începutul exercitiului financiar pâna la data de raportare.
b) raportarea privind situatia elementelor de activ si pasiv din evidentele brokerilor de asigurare, în forma prevazuta în Anexa 6;
c) raportarea privind situatia modificarilor capitalurilor proprii în forma prevazuta în Anexa 7;
(4) Raportarile trimestriale se transmit pâna în ultima zi lucratoare a lunii urmatoare încheierii trimestrului.

IV – raportari lunare:
a) raportarea lunara privind taxa de functionare, în forma prevazuta în Anexa 3, Formularul 1, se transmite pâna în ultima zi lucratoare a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea;
b) în cazul transmiterii unei situatii rectificative, aceasta se va face în forma prevazuta în Anexa 3, Formularul 2. Este admisa transmiterea catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a unei singure situatii rectificative/luna aferenta taxei de functionare.
(5) Virarea sumelor datorate se efectueaza în contul Comisiei de Supraveghere a  Asigurarilor (vezi site www.csa-isc.ro), pâna în ultima zi lucratoare a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea.

(6) Brokerii de asigurare si/sau reasigurare trebuie sa transmita Comisiei de Supraveghere a  Asigurarilor, polita de asigurare de raspundere civila profesionala (în copie) în termen de 2 zile lucratoare de la data intrarii în vigoare a acesteia, precum si copii ale documentelor care atesta plata ratelor primei de asigurare aferente contractului de asigurare de raspundere civila profesionala, pe masura achitarii acestora.
 
Art. 4. - Nerespectarea prevederilor prezentelor norme se sanctioneaza în conditiile si potrivit prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Articole »

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

Dispare stampila, apare polita de asigurare de garantie

Ministerul Finantelor Publice va completa prevederile privind tipurile de garantii prin...

Misu Negritoiu: "In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc"

"In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc. Toti fac business pe garantii. Vezi daca...

Test de stres pentru asiguratorii din Romania

Inca 21 de asiguratori din Romania vor fi evaluati in cadrul programului Balance Sheet Review and...

Institutul de Management in Asigurari se va transforma in Institutul de Studii Financiare

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat infiintarea Institutului de Studii...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor