Ordin nr. 113124/2006 pentru punerea in aplicare a Normelor privind dobandirea calitatii sau renuntarea la calitatea de actionar semnificativ la asiguratori/reasiguratori persoane juridice romane, (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 709 din 18 august 2006).
In temeiul prevederilor art. 4 alin. (27) si ale art. 8 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Consiliului CSA din data de 8 august 2006, prin care s-au adoptat Normele privind dobandirea calitatii sau renuntarea la calitatea de actionar semnificativ la asiguratori/reasiguratori persoane juridice romane, presedintele CSA emite urmatorul ordin:
Art. 1. - Se pun in aplicare Normele privind dobandirea calitatii sau renuntarea la calitatea de actionar semnificativ la asiguratori/reasiguratori persoane juridice romane, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - Directia generala reglementari din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor va asigura ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. 3. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,
Tudor Balta
Bucuresti, 8 august 2006.
Nr. 113.124.
ANEXA - NORME privind dobandirea calitatii sau renuntarea la calitatea de actionar semnificativ la asiguratori/reasiguratori persoane juridice romane
Art. 1. - (1) Prezentele norme stabilesc documentele si informatiile care trebuie transmise Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor de catre o persoana juridica sau fizica ce:
a) doreste sa devina actionar semnificativ direct sau indirect la un asigurator/reasigurator;
b) isi propune majorarea drepturilor sale de vot ori a pozitiei de actionar semnificativ direct sau indirect al unui asigurator/reasigurator, astfel incat participatia sa va atinge sau va depasi 20%, 33% sau 50% din capitalul social al acestuia;
c) doreste sa renunte la calitatea de actionar semnificativ direct sau indirect al unui asigurator/reasigurator;
d) isi propune diminuarea drepturilor sale de vot ori a pozitiei de actionar semnificativ direct sau indirect al unui asigurator/reasigurator, astfel incat participatia sa va atinge sau va scadea sub 20%, 33% sau 50% din capitalul social al acestuia.
(2) Documentele si informatiile prevazute in prezentele norme trebuie transmise Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si in cazul in care, prin majorarea participatiei de catre o persoana juridica sau fizica, un asigurator/reasigurator devine filiala a acelei persoane sau cand, ca urmare a diminuarii participatiei unei persoane juridice sau fizice la un asigurator/reasigurator, acesta isi inceteaza statutul de filiala a acelei persoane.
I. Majorarea participatiei
Art. 2. - Informatiile si documentele ce trebuie transmise de catre orice persoana fizica ce intentioneaza majorarea participatiei sunt urmatoarele:
1. cota de participatie la care se va ajunge prin majorare;
2. copia actului de identitate;
3. curriculum vitae din care sa rezulte activitatea desfasurata in ultimii 10 ani, inclusiv denumirea angajatorului, descrierea activitatii desfasurate, functia detinuta, persoane de contact si alte informatii relevante privind activitatea acesteia;
4. lista cu participatiile la capitalul social al oricarei societati comerciale, la data depunerii documentatiei la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor;
5. cazierul judiciar valabil sau, in cazul cetatenilor straini, un document echivalent, emis de o autoritate administrativa sau judiciara competenta a statului in care persoana straina isi are domiciliul. in cazul in care cetateanul strain a domiciliat in mai multe state membre, este necesara prezentarea acestui document din toate statele membre in care a domiciliat in ultimii 5 ani pe o perioada mai mare de 6 luni. in cazul in care statul in care cetateanul strain isi are domiciliul nu emite astfel de documente, acestea vor fi inlocuite de declaratii sub juramant sau pe propria raspundere, autentificate notarial, insotite de traducerea legalizata in limba romana;
6. cazierul fiscal valabil si enumerarea, daca este cazul, a naturii si cuantumului datoriilor/debitelor, existente la data depunerii documentatiei, catre persoane fizice si/sau juridice, inclusiv fata de autoritati publice centrale si/sau locale din tara si din strainatate;
7. documentele doveditoare privind sursa fondurilor cu care persoana intentioneaza sa participe la capitalul social al asiguratorului/reasiguratorului;
8. declaratia sub semnatura privata, conform formularului prevazut in anexa la prezentele norme.
Art. 3. - Informatiile si documentele care trebuie transmise de catre orice persoana juridica ce intentioneaza majorarea participatiei sunt urmatoarele:
1. cota de participatie la care se va ajunge prin majorare;
2. denumirea completa, numarul de inregistrare la oficiul registrului comertului, codul unic de inregistrare, iar in cazul persoanelor juridice straine, dovada de la autoritatea competenta, emisa cu cel mult 3 luni inainte de data depunerii, din care sa rezulte ca persoana juridica este legal constituita;
3. lista si cotele de participatie la capitalul social ale actionarilor semnificativi directi si indirecti ai asiguratorului/reasiguratorului si drepturile de vot aferente;
4. cazierul fiscal valabil;
5. situatiile financiare aferente ultimelor 3 exercitii financiare auditate si inregistrate la autoritatea fiscala competenta;
6. denumirea, numarul de inregistrare la oficiul registrului comertului, codul unic de inregistrare, dupa caz, ale persoanelor juridice la care este actionar semnificativ, este in consiliul de administratie sau are raspundere nelimitata pentru obligatiile acestora, impreuna cu documentele doveditoare ale acestor participatii.
II. Diminuarea participatiei
Art. 4. - (1) Orice actionar semnificativ, persoana fizica sau juridica, ce intentioneaza sa renunte la participatie ori sa isi diminueze participatia la capitalul social al unui asigurator/reasigurator trebuie sa notifice aceasta intentie Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
(2) Aceasta notificare trebuie facuta si in cazul in care prin diminuare participatia sau drepturile sale de vot vor scadea sub 20%, 33% sau 50%.
(3) Notificarea trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii: denumirea asiguratorului/reasiguratorului in al carui capital social intentioneaza sa isi diminueze participatia, precum si, daca este cazul, numarul actiunilor ramase, valoarea nominala a acestora, valoarea totala si procentul in totalul capitalului social al asiguratorului/reasiguratorului, procentul in totalul drepturilor de vot pe care le confera acestea.
(4) Notificarea pentru situatiile prevazute la acest articol nu sunt urmate de o decizie a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
III. Obligatiile asiguratorului/reasiguratorului
Art. 5. - (1) Conducerea executiva a unui asigurator/reasigurator care ia cunostinta despre una dintre situatiile mentionate la art. 1 este obligata sa notifice in termen de 3 zile aceasta situatie Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
(2) Obligatia persoanelor fizice sau juridice de notificare a intentiei nu exonereaza conducerea executiva de raspunderea respectarii prevederilor alin. (1).
(3) incalcarea prevederilor alin. (1), coroborata cu netransmiterea notificarii intentiei de catre persoanele fizice sau juridice in cauza, se sanctioneaza in conformitate cu prevederile art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
IV. Prevederi finale
Art. 6. - (1) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor decide asupra intentiei notificate de majorare in termen de maximum 3 luni de la transmiterea documentatiei complete prevazute la art. 2 si/sau la art. 3.
(2) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va stabili prin decizie, in cazul in care nu se opune intentiei notificate, un termen maxim de punere in aplicare a acesteia.
(3) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor se poate opune intentiei notificate, prin decizie motivata, in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile prevazute de legislatia in vigoare in ceea ce priveste calificarea persoanelor mentionate la art. 1 si pentru a se asigura gestionarea corecta si prudenta a asiguratorului/reasiguratorului in cazul dobandirii de catre o persoana juridica sau fizica a calitatii de actionar semnificativ ori majorarii participatiei la capitalul social.
(4) in cazul in care nu se transmite notificarea intentiei de catre persoanele fizice sau juridice in cauza ori Comisia de Supraveghere a Asigurarilor se opune intentiei notificate, iar persoanele isi materializeaza intentia, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, avand in vedere nulitatea actiunii, decide fie suspendarea exercitarii drepturilor de vot corespunzatoare, fie nulitatea voturilor exprimate, fie anularea acestora.
(5) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor poate, pe langa masurile prevazute la alin. (4), sa aplice si alte sanctiuni prevazute la art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 7. - (1) Asiguratorii/reasiguratorii autorizati de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sa desfasoare activitate de asigurare/reasigurare sunt obligati sa transmita anual, pana la data de 30 aprilie, situatia actionariatului, dupa cum urmeaza:
a) lista completa a actionarilor directi, persoane fizice si juridice, asa cum este intocmita pentru adunarea generala a actionarilor;
b) lista actionarilor indirecti semnificativi, persoane fizice si juridice, cu respectarea prevederilor alin. (2).
(2) Pentru actionarii indirecti persoane juridice din domeniul financiar care sunt autorizati si supravegheati de o autoritate competenta din statele membre se va prezenta numai o copie a autorizatiei de functionare, certificata de conducerea executiva a asiguratorului/reasiguratorului in cauza, fara a se intocmi o lista cu actionariatul direct si indirect al acestora.
(3) Listele se vor depune la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor pe suport magnetic (compact disc).
Art. 8. - Persoanelor fizice sau juridice care devin pentru prima data actionari semnificativi directi sau indirecti, indiferent de cota de participare la capitalul social al unui asigurator/reasigurator, li se aplica conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca actionarii unui asigurator/reasigurator, prevazute in normele privind autorizarea asiguratorilor, in vigoare la data evaluarii intentiei.
Art. 9. - Nerespectarea prevederilor prezentelor norme se sanctioneaza in conditiile si potrivit prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 10. - Prezentele norme transpun prevederile art. 15 din Directiva 92/49 CEE din 18 iunie 1992 de coordonare a dispozitiilor legale, de reglementare si administrative privind asigurarea directa, alta decat asigurarea de viata, si de modificare a directivelor 73/239/CEE si 88/357/CEE, publicata in Jurnalul Oficial L 228 din 11 august 1992, si ale art. 15 din Directiva 2002/83 din 5 noiembrie 2002 privind asigurarea de viata, publicata in Jurnalul Oficial L 345 din 19 decembrie 2002.
Art. 11. - Anexa face parte integranta din prezentele norme.
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Ministerul Finantelor Publice va completa prevederile privind tipurile de garantii prin...
"In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc. Toti fac business pe garantii. Vezi daca...
Inca 21 de asiguratori din Romania vor fi evaluati in cadrul programului Balance Sheet Review and...
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat infiintarea Institutului de Studii...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...