Ordin nr. 113118/2006 pentru punerea in aplicare a Normelor privind gradualizarea masurilor sanctionatorii, (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 560 din 28 iunie 2006).
In temeiul prevederilor art. 4 alin. (26) si (27) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din data de 20 iunie 2006 prin care s-au adoptat Normele privind gradualizarea masurilor sanctionatorii, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor emite urmatorul ordin:
Art. 1. - Se aproba Normele privind gradualizarea masurilor sanctionatorii, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2 - Directia generala control, Directia generala supraveghere solvabilitate si raportari financiare, Directia autorizari, Directia generala asigurari obligatorii si Directia generala reglementari din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,
Nicolae Eugen Crisan
Bucuresti, 23 iunie 2006.
Nr. 113.118.
ANEXA - NORME privind gradualizarea masurilor sanctionatorii
Art. 1. - Savarsirea cu intentie sau din culpa, prin comisiune sau omisiune, a vreuneia dintre faptele prevazute la art. 39 alin. (2) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, se sanctioneaza potrivit prevederilor art. 39 alin. (3) din legea mentionata, cu una sau mai multe dintre urmatoarele masuri:
a) avertisment scris;
b) limitarea operatiunilor;
c) amenda;
d) anularea votului exprimat sau suspendarea temporara a dreptului de vot al actionarilor semnificativi;
e) interzicerea temporara sau definitiva a exercitarii activitatii de asigurare si/sau de reasigurare, partiala sau totala, pentru asiguratori si/sau reasiguratori, pentru una sau mai multe categorii de asigurari, iar pentru brokerii de asigurare si/sau de reasigurare, interzicerea temporara sau definitiva a activitatii definite la art. 2 lit. C pct. 56 si 57 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare;
f) retragerea autorizatiei asiguratorilor, reasiguratorilor sau brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare;
g) revocarea unui membru sau a intregului Consiliu director al Fondului de protectie a victimelor strazii;
h) revocarea aprobarii acordate entitatilor care organizeaza cursuri de calificare, pregatire si perfectionare profesionala si/sau lectorilor;
i) dispunerea catre asiguratori, reasiguratori si brokeri de asigurare/reasigurare a radierii agentilor de asigurare, persoane fizice sau juridice, a subagentilor, a agentilor de asigurare subordonati sau a asistentilor in brokeraj din registrele speciale in care acestia au fost inregistrati;
j) retragerea aprobarii pentru entitatile si/sau persoanele mentionate la art. 5 lit. h 3) din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 2. - (1) Masurile sanctionatorii prevazute de art. 39 alin. (3) din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se vor aplica fie gradual, fie direct, tinandu-se seama de unul sau mai multe dintre urmatoarele elemente:
1. interesul asiguratilor;
2. urmarea produsa asupra stabilitatii activitatii de asigurare in Romania;
3. profilul de risc al fiecarui asigurator;
4. categoriile de asigurari practicate;
5. gradul de pericol social al faptei savarsite;
6. imprejurarile in care a fost savarsita fapta;
7. modul si mijloacele de savarsire a acestei fapte;
8. scopul urmarit;
9. circumstantele personale si reale ale savarsirii faptei;
10. obiectiunile la procesul-verbal de constatare sau raspunsul contravenientului la notificarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, prin care explica motivul incalcarii dispozitiilor legale;
11. celelalte date inscrise in referatul de constatare/procesul-verbal;
12. alte considerente de oportunitate, evaluari si analize calitative.
(2) Sanctiunea stabilita va fi proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite.
(3) Cuantificarea nivelului de gravitate a faptei se va face prin evaluarea impactului abaterii savarsite asupra intereselor asiguratilor, asupra solvabilitatii si continuitatii activitatii contravenientului, avandu-se in vedere si celelalte elemente prevazute la alin. (1).
(4) Luarea in considerare a circumstantelor savarsirii faptei si conduita faptuitorului vor fi analizate pe baza profilului de risc al asiguratorului, a procedurilor de prevenire si a tehnicilor de reducere a riscurilor, prevazute in dispozitiile legale (referitoare la normele minimale privind activitatea de control intern, normele prudentiale privind managementul asiguratorului, normele privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism prin intermediul pietei asigurarilor, procedurile de control intern), in propriul sistem intern de management al riscului si in procedurile antifrauda, care trebuie sa fie adecvate tipului si dimensiunilor fiecarui asigurator.
(5) in cazul savarsirii de catre o persoana in mod repetat a unor contraventii, urmatoarea sanctiune va fi gradual majorata, dupa caz, pana la limita maxima prevazuta de lege.
Art. 3. - (1) Avertismentul consta in atentionarea scrisa a contravenientului asupra pericolului social al faptei savarsite, insotita de recomandarea de a respecta dispozitiile legale.
(2) Avertismentul se aplica in cazul in care fapta este de gravitate redusa.
Art. 4. - (1) Amenda contraventionala are caracter administrativ.
(2) Limitele minime si maxime ale amenzii contraventionale aplicabile potrivit Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt;
1. pentru asiguratori sau reasiguratori, de la 0,5% pana la 1% din capitalul social;
2. pentru intermediarii in asigurari si/sau in reasigurari, cu forma juridica de societate pe actiuni, de la 3% la 6% din capitalul social;
3. pentru brokerii de asigurare si/sau de reasigurare, cu forma juridica de societate cu raspundere limitata, de la 10% pana la 20% din capitalul social;
4. pentru agentii de asigurare, persoane juridice, cu forma juridica de societate cu raspundere limitata, de la 1.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON);
5. pentru agentii de asigurare, persoane fizice, subagentilor si agentilor de asigurare subordonati, persoane fizice, precum si lectorilor, de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON);
6. pentru conducatorii entitatilor care organizeaza cursuri de calificare, pregatire si perfectionare profesionala, de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON);
7. pentru membrii consiliului de administratie si/sau ai consiliului director si/sau ai consiliului de supraveghere, conducerii executive, conducatorilor activitatilor de asigurari de viata si de asigurari generale, in cazul asiguratorilor cu activitate compozita, persoanelor desemnate in functii de conducere specifice domeniului asigurarilor, care vor fi stabilite prin norme emise in aplicarea Legii nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, conducatorului sau, dupa caz, conducerii executive a intermediarilor in asigurari si/sau in reasigurari, persoane juridice, membrilor Consiliului director al Fondului de protectie a victimelor strazii, intre 1-6 salarii nete sau indemnizatii de sedinta de consiliu ale persoanelor respective din luna precedenta celei in care a fost constatata contraventia.
(3) in cazul in care prin aplicarea acestor amenzi se depaseste limita maxima prevazuta pentru amenzi in legea-cadru care reglementeaza regimul juridic al contraventiilor, se va aplica aceasta.
(4) Sanctiunea amenzii poate fi aplicata cumulativ cu oricare dintre sanctiunile prevazute la art. 39 alin. (3) lit. d) si e) din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) La individualizarea sanctiunii se va tine seama de circumstantele personale si reale ale savarsirii faptei si de conduita faptuitorului.
(6) in cazul constatarii savarsirii a doua sau mai multe contraventii, se aplica amenda prevazuta pentru contraventia cea mai grava.
(7) Decizia de sanctionare este semnata de presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si produce efecte la data comunicarii sale persoanei sanctionate.
Art. 5. - Aplicarea sanctiunilor contraventionale prevazute de Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se prescrie in termen de 6 luni de la data constatarii faptei, dar nu mai mult de 24 de luni de la data savarsirii acesteia.
Art. 6. - Amenzile contraventionale stabilite prin lege si aplicate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor se fac venituri la bugetul de stat in cota de 50%, iar diferenta se face venit la bugetul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Art. 7. - Deciziile de sanctionare vor cuprinde justificarea legala a aplicarii acestora si vor fi comunicate persoanelor fizice sau juridice impotriva carora s-a dispus sanctiunea. in deciziile de sanctionare se vor mentiona si dreptul de contestare de catre persoanele in cauza a masurilor sanctionatorii dispuse, termenul pana la care se poate depune contestatia, precum si autoritatea sau instanta catre care trebuie adresata contestatia.
Art. 8. - (1) impotriva deciziilor adoptate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, in conformitate cu art. 8 alin. (2) din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, persoana fizica sau juridica in cauza poate face plangere la Curtea de Apel Bucuresti in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei.
(2) Plangerea adresata Curtii de Apel Bucuresti nu suspenda, pe timpul solutionarii acesteia, masurile dispuse de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
(3) Solutionarea plangerii se face cu precadere si de urgenta.
Art. 9. - Comisia de Supraveghere a Asigurarilor poate oricand sa decida modificarea sau revocarea oricaror masuri dispuse, daca constata ca acestea nu mai sunt necesare.
Art. 10. - Contraventiilor prevazute la art. 39 alin. (2) din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, in masura in care Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nu prevede altfel.
Art. 11. - Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 20.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON) fapta oricarei persoane constand in desfasurarea activitatii de asigurare in/din Romania fara autorizarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, precum si desfasurarea activitatii fara inscrierea in Registrul asiguratorilor, reasiguratorilor si intermediarilor in asigurari si/sau in reasigurari.
Art. 12. - in vederea asigurarii transparentei aplicarii masurilor sanctionatorii si aducerii acestora la cunostinta asiguratilor si potentialilor asigurati, deciziile de sanctionare prin care se impun interdictii, se suspenda sau se retrag autorizatii vor fi publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si mentionate in Registrul asiguratorilor, reasiguratorilor si intermediarilor in asigurari si/sau in reasigurari, aceste informatii fiind permanent accesibile publicului pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Art. 13. - Comisia de Supraveghere a Asigurarilor este singura autoritate in masura sa se pronunte asupra considerentelor de oportunitate, evaluarilor si analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale.
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Ministerul Finantelor Publice va completa prevederile privind tipurile de garantii prin...
"In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc. Toti fac business pe garantii. Vezi daca...
Inca 21 de asiguratori din Romania vor fi evaluati in cadrul programului Balance Sheet Review and...
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat infiintarea Institutului de Studii...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...