Ordin nr. 113112/2006 pentru punerea in aplicare a Normelor privind aprobarea fuziunii/divizarii brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare, (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 572 din 03 iulie 2006).
In temeiul prevederilor art. 4 alin. (27) si ale art. 5 lit. e) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din 20 iunie 2006, prin care s-au adoptat Normele privind aprobarea fuziunii/divizarii brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor emite urmatorul ordin:
Art. 1. - Se pun in aplicare Normele privind aprobarea fuziunii/divizarii brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - Direcþia generala reglementari din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor asigura ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,
Nicolae Eugen Crisan
Bucuresti, 23 iunie 2006.
Nr. 113.112.
ANEXA - NORME privind aprobarea fuziunii/divizarii brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare
Art. 1. - (1) Prezentele norme se aplica brokerilor de asigurare si/sau de reasigurare, denumiti in continuare brokeri, autorizati sa desfasoare activitate de intermediere in asigurari in conformitate cu prevederile Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, si reglementeaza conditiile si procedura de aprobare de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a fuziunii ori divizarii acestora.
(2) Fuziunea sau, dupa caz, divizarea brokerilor se realizeaza conform prevederilor titlului VI cap. II din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu respectarea prevederilor prezentelor norme.
Art. 2. - Comisia de Supraveghere a Asigurarilor aproba fuziunea sau, dupa caz, divizarea brokerilor daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) fuziunea are loc numai intre 2 sau mai multi brokeri;
b) in cazul divizarii pot fi autorizati ca brokeri numai societatile rezultate ca urmare a divizarii unui broker;
c) in urma fuziunii sau divizarii trebuie indeplinita cerinta privind capitalul social minim.
Art. 3. - in vederea autorizarii fuziunii sau divizarii, brokerii vor depune la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor urmatoarea documentatie:
a) cererea de aprobare a fuziunii sau divizarii, semnata de conducatorii brokerilor implicati in operatiune, prevazuta in anexa la prezentele norme;
b) proiectul de fuziune, respectiv de divizare, potrivit Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, insotit, daca este cazul, de avizul eliberat de Consiliul Concurentei in cazul fuziunii;
c) copiile hotararilor adunarilor generale ale brokerilor respectivi privind fuziunea sau divizarea;
d) proiectul actului/actelor constitutive sau al actului/actelor de modificare a actului constitutiv al brokerilor rezultati, dupa caz, insotit de documentatia privind repartitia actiunilor/partilor sociale;
e) bilantul contabil de fuziune sau, dupa caz, de divizare, la data incheierii proiectului de fuziune sau divizare;
f) raportarile brokerilor privind taxa de functionare datorata conform prevederilor art. 13 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale normelor emise in aplicarea acesteia, la data incheierii proiectului de fuziune sau de divizare;
g) raportul cenzorilor/auditorilor externi independenti ai brokerilor participanti, privitor la fuziune sau divizare;
h) documentele prevazute in Normele privind autorizarea brokerilor, pentru brokerii nou-infiintati;
i) dovezile instiintarii clientilor privind intentia de fuziune sau, dupa caz, de divizare;
j) dovezile privind reconcilierea soldurilor conturilor de creante si datorii inregistrate cu asiguratorii, conform bilantului de fuziune sau divizare, confirmate de asiguratorii/reasiguratorii in cauza;
k) copiile extraselor de cont privind operatiunile efectuate in numele sau in contul asiguratilor/reasiguratilor, prevazute la art. 33 alin. (41) din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, insotite de detalierea analitica a soldurilor conturilor, la data incheierii proiectului de fuziune sau divizare;
l) cererea de retragere a autorizatiei de functionare a societatii absorbite/divizate;
m) orice alte informatii pe care Comisia de Supraveghere a Asigurarilor le considera de natura sa sustina viabilitatea proiectului prezentat.
Art. 4. - (1) in termen de 45 de zile de la primirea cererii de aprobare a fuziunii sau divizarii brokerilor, insotita de documentatia completa prevazuta in norme, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor se va pronunta asupra acesteia, prin decizie motivata, in sensul autorizarii fuziunii sau divizarii ori al respingerii cererii de autorizare.
(2) Aparitia unor modificari fata de proiectul initial va determina o noua evaluare din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. in cazul in care aceste modificari sunt contrare prevederilor legale sau prezentelor norme, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor revoca decizia privind aprobarea fuziunii sau divizarii si va respinge cererea de aprobare.
(3) in cazul unei decizii favorabile, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va confirma faptul ca procesul de aprobare s-a incheiat si va proceda, dupa caz, la eliberarea autorizatiilor de functionare pentru brokerii nou-infiintati sau la retragerea corespunzatoare a autorizatiilor brokerilor, in situatia fuziunii prin absorbtie ori a divizarii realizate prin impartirea intregului patrimoniu ori transmiterea unei parti din patrimoniu la 2 sau mai multi brokeri.
(4) Decizia Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor prin care se aproba fuziunea sau divizarea devine opozabila tertilor dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(5) Concomitent cu aprobarea fuziunii sau a divizarii, dupa caz, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va retrage autorizatia brokerilor care isi inceteaza activitatea.
(6) Decizia privind retragerea autorizatiei brokerilor care isi inceteaza activitatea va produce efecte incepand cu data fuziunii, respectiv a divizarii, conform prevederilor art. 249 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 5. - Anexa face parte integranta din prezentele norme.
Art. 6. - Nerespectarea prevederilor prezentelor norme se sanctioneaza in conditiile si potrivit prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
ANEXA la norme - CERERE de aprobare a fuziunii/divizarii*.
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Ministerul Finantelor Publice va completa prevederile privind tipurile de garantii prin...
"In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc. Toti fac business pe garantii. Vezi daca...
Inca 21 de asiguratori din Romania vor fi evaluati in cadrul programului Balance Sheet Review and...
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat infiintarea Institutului de Studii...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...