Ordin nr.113109/2006 privind asigurarile de credite


Data: 12.09.2008

Ordin nr.113109/2006 pentru punerea in aplicare a Normelor privind asigurarile de credite, (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 370 din 28 aprilie 2006).

 In temeiul prevederilor art. 4 alin. (26) si (27) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din 18 aprilie 2006, prin care s-au adoptat Normele privind asigurarile de credite, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor emite urmatorul ordin:

  Art. 1. - Se aproba Normele privind asigurarile de credite, cuprinse in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
  Art. 2. - De la data aplicarii prezentelor norme se abroga Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.120/2005 pentru punerea in aplicare a Normelor privind limitarea subscrierii riscurilor de credite, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 818 din 9 septembrie 2005.
  Art. 3. - Directia generala reglementari si Directia generala supraveghere solvabilitate si raportari financiare din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.

  Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,
  Nicolae Eugen Crisan
  Bucuresti, 19 aprilie 2006.
  Nr. 113.109.

  ANEXA - Norme privind asigurarile de credite

  Art. 1. - Prezentele norme stabilesc conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca asiguratorii, autorizati sa desfasoare activitate in baza prevederilor Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru a putea subscrie riscuri de credite incadrate la lit. B clasa 14 din anexa nr. 1 la legea mentionata.
  Art. 2. - Prezentele norme nu se aplica operatiunilor de asigurari de credite la export in contul statului sau garantate de catre acesta ori atunci cand statul este asiguratorul.
  Art. 3. - Asiguratorul care solicita o autorizatie pentru extinderea activitatii sale pe clasa de asigurari de credite trebuie sa prezinte un studiu de fezabilitate care sa contina informatiile prevazute la art. 12 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
  Art. 4. - Asiguratorul care este autorizat sa subscrie toate sau unele dintre riscurile incluse in clasa 14 litera B din anexa nr. 1 la Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, este obligat sa mentina valoarea minima a fondului de siguranta prevazuta pentru acesti asiguratori de Normele privind metodologia de calcul al marjei de solvabilitate de care dispune asiguratorul care practica asigurari generale, al marjei de solvabilitate minime si al fondului de siguranta, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.111/2005, cu modificarile ulterioare.
  Art. 5. - Asiguratorii care subscriu riscuri de credite sunt obligati sa constituie o rezerva de egalizare pentru clasa de asigurari de credite, calculata in conformitate cu metoda descrisa la art. 9 pct. 2, destinata acoperirii deficitului tehnic rezultat la clasa de asigurari de credite intr-un exercitiu financiar.
  Art. 6. - Nu trebuie sa constituie rezerva de egalizare pentru operatiunile de asigurari de credite asiguratorii cu un volum al primelor incasate pentru clasa de asigurari de credite intr-un exercitiu financiar mai mic de 4% din totalul primelor incasate pentru asigurarile generale si sub 2.500.000 euro (echivalent lei).
  Art. 7. - in cazul in care nivelul rezervei de egalizare este sub limita minima prevazuta la art. 9 pct. 1, aceasta rezerva de egalizare nu se ia in calculul marjei de solvabilitate.
  Art. 8. - Asiguratorii autorizati sa subscrie riscuri din clasa de asigurari de credite trebuie sa puna la dispozitie Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor rapoarte anuale in care sa prezinte rezultatele tehnice si rezervele tehnice aferente acestor riscuri.
  Art. 9. - Metoda de calcul al rezervei de egalizare pentru clasa de asigurari de credite este urmatoarea:
  1. Valoarea minima a rezervei de egalizare va fi de 134% din media primelor incasate anual in ultimii 5 ani, inclusiv ultimul exercitiu incheiat, dupa deducerea cedarilor si adunarea acceptarilor in reasigurare.
  2. Aceasta rezerva se va constitui, in fiecare dintre anii financiari consecutivi, prin alocarea unui procent de 75% din excedentul tehnic aferent clasei de asigurari de credite, pana cand valoarea rezervei va fi cel putin egala cu valoarea minima prevazuta la pct. 1.
  Art. 10. - Primele raportari in baza prezentelor norme se vor transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru exercitiul financiar corespunzator anului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
  Art. 11. - Nerespectarea prevederilor prezentelor norme se sanctioneaza in conditiile si potrivit prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
  Art. 12. - Prezentul act normativ preia prevederile art. 2 lit. d) din Directiva nr. 73/239, modificat prin art. 1 alin. 1 din Directiva nr. 87/343, prevederile art. 15 a) din Directiva nr. 73/239, adaugat prin art. 1 alin. 3 din Directiva nr. 87/343, prevederile art. 19 alin. 1a din Directiva nr. 73/239, introdus prin art. 1 alin. 7 din Directiva nr. 87/343, precum si Metoda nr. 2 prevazuta la lit. D din anexa la Directiva nr. 73/239, introdusa prin Directiva nr. 87/343.
  Art. 13. - Prezentele norme se vor aplica de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Articole »

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

Dispare stampila, apare polita de asigurare de garantie

Ministerul Finantelor Publice va completa prevederile privind tipurile de garantii prin...

Misu Negritoiu: "In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc"

"In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc. Toti fac business pe garantii. Vezi daca...

Test de stres pentru asiguratorii din Romania

Inca 21 de asiguratori din Romania vor fi evaluati in cadrul programului Balance Sheet Review and...

Institutul de Management in Asigurari se va transforma in Institutul de Studii Financiare

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat infiintarea Institutului de Studii...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor