Ordin nr.113106/2006 pentru punerea in aplicare a Normelor privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime si a marjei de solvabilitate disponibile pentru asiguratorul care practica asigurari de viata, (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 299 din 03 aprilie 2006).
In temeiul prevederilor art. 4 alin. (27), ale art. 16 alin. (5) si ale art. 16 alin. (51) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din 6 martie 2006, prin care s-au adoptat Normele privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime si a marjei de solvabilitate disponibile pentru asiguratorul care practica asigurari de viata, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor emite urmatorul ordin:
Art. 1. - Se pun in aplicare Normele privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime si a marjei de solvabilitate disponibile pentru asiguratorul care practica asigurari de viata, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - Directia generala reglementari si Directia generala supraveghere solvabilitate si raportari financiare din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor asigura ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,
Nicolae Eugen Crisan
Bucuresti, 14 martie 2006.
Nr. 113.106.
ANEXA - Norme privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime si a marjei de solvabilitate disponibile pentru asiguratorul care practica asigurari de viata
I. Definitii
Art. 1. - in sensul prezentelor norme, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
1. suma la risc reprezinta diferenta dintre indemnizatia de asigurare si rezerva matematica, calculata pentru contractele de asigurare care acopera riscul de deces;
2. suma la risc bruta reprezinta suma la risc calculata inainte de cedarile in reasigurare;
3. suma la risc neta reprezinta suma la risc calculata dupa cedarile in reasigurare;
4. rezerva tehnica bruta reprezinta rezerva tehnica calculata inainte de cedarile in reasigurare;
5. rezerva tehnica neta reprezinta rezerva tehnica calculata dupa cedarile in reasigurare;
6. rezerva matematica bruta reprezinta rezerva matematica calculata inainte de cedarile in reasigurare;
7. rezerva matematica neta reprezinta rezerva matematica calculata dupa cedarile in reasigurare.
II. Determinarea marjei de solvabilitate disponibile
Art. 2. - Asiguratorii autorizati sa practice asigurari de viata au obligatia sa detina permanent o marja de solvabilitate disponibila, corespunzatoare activitatii desfasurate de catre acestia, cel putin egala cu marja de solvabilitate minima calculata in conformitate cu prevederile prezentelor norme.
Art. 3. - (1) La stabilirea marjei de solvabilitate disponibile asiguratorul care practica asigurari de viata va face diferenta dintre valoarea activelor si a obligatiilor care urmeaza sa fie luate in considerare potrivit alin. (2) si (3).
(2) Valoarea activelor care se iau in considerare la stabilirea marjei de solvabilitate disponibile a asiguratorului care practica asigurari de viata se determina scazand din valoarea totala a activelor urmatoarele: valoarea activelor necorporale, valoarea actiunilor necotate, valoarea activelor corespunzatoare partii din rezervele tehnice aferente contractelor cedate in reasigurare si valoarea activelor asupra carora s-au creat sarcini (gaj, ipoteca etc.).
(3) Valoarea obligatiilor care se iau in considerare la stabilirea marjei de solvabilitate disponibile a asiguratorului care practica asigurari de viata se determina insumand: 50% din valoarea datoriilor subordonate, valoarea rezervelor tehnice nete aferente asigurarilor de viata, valoarea provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli, valoarea depozitelor primite de la reasiguratori si valoarea datoriilor, cu exceptia imprumuturilor din emisiuni de obligatiuni.
(4) Evaluarea activelor si a obligatiilor asiguratorului care practica asigurari de viata, luate in considerare la stabilirea marjei de solvabilitate disponibile, are la baza valorile acestora reflectate in evidentele contabile.
(5) Pentru activele asupra carora s-au creat sarcini se va transmite o nota explicativa cu privire la fiecare activ grevat, perioada pentru care nu poate fi liber de sarcini, societatea pentru care se garanteaza cu acest activ si orice alte informatii pe care asiguratorul le considera utile.
III. Determinarea marjei de solvabilitate minime
Art. 4. - (1) Marja de solvabilitate minima se determina in functie de tipurile de asigurari de viata prevazute in anexa nr. 1 la Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, si este egala cu suma valorilor prevazute la alin. (2)-(6).
(2) Pentru tipurile de asigurari de viata prevazute la titlul A lit. a) si b) din anexa nr. 1 la Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, altele decat asigurarile legate de fonduri de investitii, marja de solvabilitate minima este egala cu suma valorilor prevazute la lit. a) si b):
a) produsul dintre 4% din rezervele matematice brute privind activitatea directa si acceptarile din reasigurari si raportul, pentru ultimul exercitiu financiar, dintre rezervele matematice nete si rezervele matematice brute. Raportul luat in calcul nu va fi mai mic de 85%;
b) produsul dintre 0,3% din suma la risc bruta si raportul, pentru ultimul exercitiu financiar, dintre suma la risc neta si suma la risc bruta. Raportul luat in calcul nu va fi mai mic de 50%. Calculul priveste doar politele pentru care suma la risc este pozitiva.
Pentru asigurarea temporara de deces cu un termen de maximum 3 ani, procentul de 0,3% va fi inlocuit cu 0,1%. Pentru o astfel de asigurare cu un termen mai mare de 3 ani si maximum de 5 ani, procentul aplicabil este de 0,15%.
(3) Pentru asigurarile de viata suplimentare prevazute la titlul A lit. c) din anexa nr. 1 la Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, marja de solvabilitate minima se calculeaza in conformitate cu prevederile Normelor privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime si a marjei de solvabilitate disponibile pentru asiguratorul care practica asigurari generale, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 113.107/2006.
(4) Pentru asigurarile permanente de sanatate prevazute la titlul A lit. d) din anexa nr. 1 la Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, marja de solvabilitate minima este egala cu produsul dintre 4% din rezervele tehnice brute privind activitatea directa si acceptarile din reasigurari si raportul, pentru ultimul exercitiu financiar, dintre rezervele tehnice nete si rezervele tehnice brute. Raportul luat in calcul nu va fi mai mic de 85%.
(5) Pentru tipurile de asigurari de viata prevazute la titlul A lit. a) si b), legate de fonduri de investitii, din anexa nr. 1 la Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, marja de solvabilitate minima este egala cu suma valorilor prevazute la lit. a), b) si c):
a) 4% din rezervele tehnice, calculata in conformitate cu alin. (2) lit. a), daca asiguratorul isi asuma riscul de investitii;
b) 1% din rezervele tehnice, calculata in conformitate cu alin. (2) lit. a), daca asiguratorul nu isi asuma riscul de investitii, dar alocatia pentru acoperirea cheltuielilor de administrare este fixata pentru o perioada mai mare de 5 ani;
c) 0,3% din suma la risc, calculata in conformitate cu alin. (2) lit. b), in masura in care asiguratorul acopera riscul de deces.
(6) Pentru asiguratorii autorizati sa practice asigurari de viata, care detin o autorizatie pentru practicarea clasei/claselor prevazute la titlul B pct. 1 si/sau pct. 2 din anexa nr. 1 la Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, marja de solvabilitate minima se calculeaza in conformitate cu prevederile Normelor privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime si a marjei de solvabilitate disponibile pentru asiguratorul care practica asigurari generale, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 113.107/2006.
IV. Dispozitii finale
Art. 5. - (1) Asiguratorul este obligat sa isi determine permanent marja de solvabilitate disponibila si cel putin semestrial marja de solvabilitate minima, pe baza datelor din raportarile financiare, si sa transmita Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, la sfarsitul fiecarui exercitiu financiar, un formular de raportare privind marja de solvabilitate disponibila si marja de solvabilitate minima, conform modelului prezentat in anexa care face parte integranta din prezentele norme.
(2) Asiguratorul care practica cel putin unul dintre tipurile de asigurari prevazute la titlul A lit. c) si/sau la titlul B pct. 1 si/sau pct. 2 din anexa nr. 1 la Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, este obligat sa isi calculeze marja de solvabilitate minima in conformitate cu prevederile Normelor privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime si a marjei de solvabilitate disponibile pentru asiguratorul care practica asigurari generale, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 113.107/2006, si sa transmita Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si formularul de raportare privind marja de solvabilitate minima, prezentat in anexa la respectivele norme.
(3) Asiguratorul este obligat sa aduca la cunostinta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in timpul anului, in termen de doua zile lucratoare de la constatare, diminuarea marjei de solvabilitate disponibile sub nivelul marjei minime.
Art. 6. - in conformitate cu art. 6 alin. (2) din Legea nr. 503/2004 privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare, la cererea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, societatea de asigurare este obligata sa isi determine si sa comunice Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in termen de 48 de ore de la solicitare, situatia financiara, precum si marja de solvabilitate minima ale acesteia. Informatiile solicitate se transmit insotite de o declaratie a reprezentantului legal al societatii de asigurare, data pe propria raspundere, sub sanctiunile prevazute de Codul penal pentru infractiunile de inselaciune si fals in declaratii, prin care se atesta ca datele comunicate sunt corecte si conforme cu realitatea.
Art. 7. - Fara a se putea aduce atingere prevederilor art. 5 si 6, prima raportare privind marja de solvabilitate disponibila si marja de solvabilitate minima se transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru exercitiul financiar 2005.
Art. 8. - Nerespectarea prevederilor prezentelor norme constituie contraventie si se sanctioneaza conform prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 70 si urmatoarele din Legea nr. 503/2004.
Art. 9. - La data intrarii in vigoare a prezentelor norme se abroga Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 11/2001 pentru punerea in aplicare a Normelor privind limita minima a marjei de solvabilitate a asiguratorilor care practica asigurari de viata si metodologia de calcul a acesteia, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 43 din 22 ianuarie 2002, si art. 10 din Normele privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate de care dispune asiguratorul care practica asigurari de viata, a marjei de solvabilitate minime si a fondului de siguranta, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 3.112/2005, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 615 din 15 iulie 2005.
Art. 10. - Prezentele norme intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si isi vor inceta aplicarea la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
ANEXA1) la norme - Formular de raportare privind marja de solvabilitate minima si marja de solvabilitate disponibila pentru asigurarile de viata.
___________
1) Anexa este reprodusa in facsimil In Monitorul Oficial
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Ministerul Finantelor Publice va completa prevederile privind tipurile de garantii prin...
"In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc. Toti fac business pe garantii. Vezi daca...
Inca 21 de asiguratori din Romania vor fi evaluati in cadrul programului Balance Sheet Review and...
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat infiintarea Institutului de Studii...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...