Potrivit Hotararii Consiliului CSA din data de 20 iulie 2010, prin care s-au adoptat modificarile la Normele privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, in temeiul prevederilor art. 4 alin. (26) si (27) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 4 si ale art. 37 lit. b) din Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, presedintele CSA emite urmatorul ordin:
Art. I. - Normele privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren ori inundatiilor, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 5/2009, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 320 din 14 mai 2009, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2 alineatul (1), punctele 1.2, 1.3.1 si 1.3.2 se abroga.
2. La articolul 2, alineatul (2) se abroga.
3. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
Art. 6. - Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se incheie pe o perioada de 12 luni.
4. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins:
Art. 7. - (1) Proprietarii de locuinte care au incheiate contracte de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008 au obligatia de a incheia contracte de asigurare obligatorie a locuintelor la data expirarii contractelor de asigurare facultativa sau, in cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversari a acestora, dupa data aplicarii Legii nr. 260/2008.
(2) Incepand cu data punerii in aplicare a Legii nr. 260/2008, contractele de asigurare facultativa a locuintelor care acopera riscurile care fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor se vor putea incheia pentru aceste riscuri, numai pentru sumele asigurate care exced sumele asigurate obligatoriu.
5. La articolul 10, alineatul (2) se abroga.
6. La articolul 12, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
Art. 12. - (1) Asigurarea riscurilor de cutremur, alunecari de teren sau inundatii pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta se incheie pe perioade de 12 luni, pana la momentul la care constructia isi pierde destinatia de locuinta, data inceperii si data incheierii valabilitatii contractului fiind precizate in PAD.
7. La articolul 16, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
(2) Perioada de asigurare obligatorie a locuintelor este de 12 luni.
8. La articolul 18, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
Art. 18. - (1) Raspunderea PAID incepe de la ora 00,00 a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima de asigurare obligatorie, dar nu mai devreme de:
a) ziua urmatoare celei in care expira valabilitatea politei de asigurare anterioare, pentru asiguratul care isi indeplineste obligatia incheierii asigurarii cel mai tarziu in ultima zi de valabilitate a acesteia;
b) data la care produce efecte actul care da persoanei fizice sau juridice dreptul legal de proprietate/folosinta.
9. Articolul 19 va avea urmatorul cuprins:
Art. 19. - Raspunderea PAID inceteaza la ora 24,00 a ultimei zile de valabilitate inscrise in PAD sau anterior acestei date in momentul in care constructia asigurata isi pierde integral destinatia de locuinta ori bunul piere din alte cauze decat cele cuprinse in asigurarea obligatorie.
10. Articolul 20 va avea urmatorul cuprins:
Art. 20. - In situatia in care constructia asigurata isi pierde integral destinatia de locuinta sau bunul piere din alte cauze decat cele cuprinse in asigurarea obligatorie, suma corespunzatoare valorii primei obligatorii nu se restituie.
11. La articolul 23 alineatul (2), punctul 2.2 se abroga.
12. La articolul 26, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
Art. 26. - (1) Suma asigurata obligatoriu reprezinta limita maxima de raspundere asumata de PAID pentru subscrierea riscurilor prevazute la art. 2 lit. b) din Legea nr. 260/2008 pentru fiecare tip de locuinta asigurata, per eveniment si in agregat, indiferent de numarul de evenimente asigurate produse pe parcursul valabilitatii contractului si care este precizata in PAD.
13. La articolul 30, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
(3) Formularea in scris a cererii de despagubire reprezinta avizare de dauna si obliga asiguratorul care a eliberat PAD sa deschida dosarul de dauna si sa initieze procedura de regularizare a pagubelor.
14. Anexa se inlocuieste cu anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. II. - Directiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor asigura ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,
Angela Toncescu
Bucuresti, 27 iulie 2010
Nr. 10
(Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 538 din 02/08/2010).
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Ministerul Finantelor Publice va completa prevederile privind tipurile de garantii prin...
"In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc. Toti fac business pe garantii. Vezi daca...
Inca 21 de asiguratori din Romania vor fi evaluati in cadrul programului Balance Sheet Review and...
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat infiintarea Institutului de Studii...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...