Misu Negritoiu: "In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc"


Data: 13.07.2015

"In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc. Toti fac business pe garantii. Vezi daca mai este vreun sector in care riscurile tranzactiilor comerciale sunt acoperite de altcineva”, estima la inceputul saptamanii presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, care a atins problema noii legi a Fondului de Garantare a Asiguratilor intr-un dialog online cu jurnalistul Hotnews Adrian Vasilache. Aceasta noua lege - care introduce, printre altele, un plafon de 450.000 de lei asupra platilor pe care le poate face Fondul catre un creditor al unui asigurator aflat in faliment - a trecut de Parlament, si este in promulgare la Presedintele Klaus Iohannis. Legea este contestata atat de Asociatia service-urilor auto independente (ASSAI), cat si de Uniunea Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania (UNSAR), doua parti care s-au aflat de nenumarate ori in divergenta asupra problemelor din piata asigurarilor. Ambele organizatii, insa, au semnalat problemele noii legi, care limiteaza despagubirile pe care le-ar putea primi asiguratii de la o societate de asigurari intrata in faliment. 

“Domnule Misu Negritoiu, (…) asigurati nu sunt doar persoanele fizice. Cel mai recent exemplu este al CNADNR care ar avea de incasat o despagubire de 21 mln de euro de la Astra. Daca acest asigurator intra in faliment si legea va fi in vigoare, cat isi mai recupereaza Compania de drumuri? 100.000 de euro?”, suna provocarea lansata de Adrian Vasilache. “Vi se pare corect? Nu cred ca sectorul asigurarilor se compara cu cel bancar. In asigurari ai o componenta de protectie si sume asigurate care depasesc plafonul de 100.000 euro. Am citit raportul Fondului de Garantare pe 2014, din care inteleg ca exista in UE state in care nu exista nici o schema de garantare a asiguratilor, precum si state in care sunt scheme de garantare care includ anumite plafoane, fara sa fie precizate care sunt aceste limitari si in ce conditii se aplica. Raman la ideea ca ASF, in calitate de arbitru al pietei, ar fi trebuit sa motiveze avizul pozitiv dat asupra acestei legi” – a continuat acesta.

"In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc”, a raspuns presedintele ASF, in comentariul sau online. “Toti fac business pe garantii. Vezi daca mai este vreun sector in care riscurile tranzactiilor comerciale sunt acoperite de altcineva. CNADR a optat pentru o polita de asigurare in loc de o scrisoare de garantie bancara. Cine il compensa daca banca ar fi intrat in faliment? Cine asigura societatile comerciale pentru depozitele in banci? Serviceurile independente nu au conventii cu asiguratorii ca sa se asigure ca vor fi platiti. Ei fac reparatii pentru ca stiu ca in final cineva o sa-i plateasaca. De ce? Tu daca nu vinzi stirile te plateste cineva? De asta sunt atitea anomalii in piata. Fiecare are cite un interes diferit si nu aplica reguli. Cind interesele converg se aliaza contra naturii (ca acum Unsar cu Assai). Aceasta lege e prima reforma in sector si adversari traditionali isi dau mina sa o blocheze pentru interese financiare specifice. Ei isi asuma riscuri comerciale, genereaza gauri negre pe care tu si colegii tai cu polite trebuie sa le acopere (prin contributii la FGA). Nu mi se pare economie de piata. Garantiile sunt pentru cei care nu au posibilitarea de informare si analiza ca sa-si asume riscuri. Adica protectia consumatorului persoana fizica si IMM. Ceilalti sunt "oameni de afaceri" care stiu sa-si asume riscuri, din care cistiga sau pierd. In asigurari insa nu pierde decit consumatorul, publicul, adica tu si milioanele de asigurati persoane fizice. Ceilalti se "aranjeaza".... Pacat ca voi nu sustineti reforma", a mai precizat Misu Negritoiu in comentariul sau online.

Articole »

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

Dispare stampila, apare polita de asigurare de garantie

Ministerul Finantelor Publice va completa prevederile privind tipurile de garantii prin...

Test de stres pentru asiguratorii din Romania

Inca 21 de asiguratori din Romania vor fi evaluati in cadrul programului Balance Sheet Review and...

Institutul de Management in Asigurari se va transforma in Institutul de Studii Financiare

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat infiintarea Institutului de Studii...

Locuintele asigurate facultativ trebuie sa detina si o polita PAD

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor