CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. - In Romania, activitatea de asigurare se desfasoara sub forma asigurarilor deviata si a celor generale, facultative sau obligatorii, in conditiile legii.
Art. 2. - In asigurarea facultativa raporturile dintre asigurat si asigurator, precum sidrepturile si obligatiile fiecarei parti se stabilesc prin contractul de asigurare.
Art. 3. - In asigurarea obligatorie raporturile dintre asigurat si asigurator, drepturile siobligatiile fiecarei parti sunt stabilite prin lege.
Art. 4. - In sensul prezentei legi, este obligatorie asigurarea de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de vehicule, precum si tramvaie, in limiteleteritoriale de acoperire.
Art. 5. - Asigurarea obligatorie se practica:
a) de catre societatile de asigurare din Romania autorizate de Comisia deSupraveghere a Asigurarilor;
b) de catre societatile de asigurare autorizate de autoritatile competente din statele membre ale Uniunii Europene care desfasoara activitate in Romania conform dreptuluide stabilire si liberei circulatii a serviciilor.
Societatile de asigurare care au dreptul sa practice asigurarea obligatorie conformalin. 1, la cererea potentialului asigurat, incheie asigurarea eliberand un inscris doveditor.
Art. 6. - Operatiunile de reasigurare completeaza activitatea de asigurare prin cedarea si primirea unor riscuri pe piata interna si internationala de asigurari. In operatiunile de reasigurare, raporturile dintre reasigurat si reasigurator, drepturile si obligatiile fiecarei parti se stabilesc prin contractul de reasigurare.
Alineatul (2) a fost abrogat prin art. I pct. 5 din Legea nr. 172/2004.
Art. 7. - Articolul a fost abrogat prin art. I pct. 6 din Legea nr. 172/2004.
Art. 8. - Avizarea si constatarea producerii riscurilor asigurate, evaluarea pagubelor, stabilirea si plata despagubirilor ori a sumelor asigurate se efectueaza in conditiile legii si ale normelor adoptate in baza legii de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, pentru asigurarile obligatorii, sau ale contractului de asigurare, in cazul asigurarilor
facultative. Pentru evenimentele in care au fost implicate doua vehicule, din care au rezultat numai pagube materiale, avizarea societatilor din domeniul asigurarilor se poate face si in baza unui formular tipizat, eliberat de societatile din domeniul asigurarilor, denumit constatare amiabila de accident, in care conducatorii vehiculelor respective consemneaza circumstantele producerii evenimentului, datele personale de identificare a vehiculelor implicate, precum si a propriilor asiguratori. Forma, dimensiunile, continutul, precum si procedurile privind utilizarea formularului tipizat se stabilesc prin norme emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
CAPITOLUL II
Contractul de asigurare
Art. 9-47 se abroga.
CAPITOLUL III
Asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule
Art. 48. - Persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii/inregistrarii in Romania, precum si tramvaie au obligatia sa se asigure
pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule in limitele teritoriale de acoperire si sa mentina valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare, precum si sa aplice pe parbrizul vehiculului sau in alt loc vizibil din exterior vigneta. Persoanele care intra pe teritoriul Romaniei cu vehicule inmatriculate/inregistrate in afara teritoriului Romaniei se considera asigurate, in conditiile prezentei legi, in una dintre urmatoarele situatii:
a) daca numarul de inmatriculare atesta asigurarea potrivit legii statului in care este inmatriculat/inregistrat vehiculul sau acordurilor internationale de asigurare valabile in Romania;
b) daca poseda documente internationale de asigurare valabile in Romania.
Fac exceptie de la dispozitiile prezentului articol persoanele fizice si juridice, pe timpul utilizarii vehiculelor pentru cursele de intreceri, raliuri sau antrenamente, care se pot asigura facultativ pentru astfel de riscuri.
Art. 48.1. - La inscrierea in circulatie, la efectuarea de modificari in certificatul de inmatriculare sau in cartea de identitate a unui vehicul si la efectuarea verificarilor tehnice periodice, este obligatorie prezentarea dovezii existentei unei asigurari de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de vehicule, in conditiile prezentei legi.
Contractul de asigurare atesta existenta asigurarii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de vehicule. Incheierea contractului de asigurare de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de vehicule se dovedeste cu polita de asigurare/documentul Carte Verde.
Art. 49. - Asiguratorul acorda despagubiri, in baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguratii raspund fata de terte persoane pagubite prin accidente de vehicule, precum si tramvaie si pentru cheltuielile facute de asigurati in procesul civil, in conformitate cu:
a) legislatia in vigoare din statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul de vehicul si cu cel mai mare nivel de despagubire dintre cel prevazut in legislatia respectiva si cel prevazut in contractul de asigurare;
b) legislatia romaneasca in vigoare, in cazul in care persoanele pagubite sunt cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene, in timpul unei calatorii ce leaga direct doua teritorii in care este valabil tratatul de instituire a Comunitatii Economice Europene, daca nu exista birou national pe teritoriul traversat in care s-a produs accidentul.
Art. 50. - Despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuielile de judecata persoanelor pagubite prin vatamare corporala sau deces, precum si prin avarierea ori distrugerea de bunuri. In caz de vatamare corporala sau deces, despagubirile se acorda atat pentru persoanele aflate in afara vehiculului care a produs accidentul, cat si pentru persoanele aflate in acel vehicul, cu exceptia conducatorului vehiculului respectiv.
Se acorda despagubiri si in cazul in care persoanele care formuleaza pretentii de despagubiri sunt sotul (sotia) sau persoane care se afla in intretinerea proprietarului ori conducatorului vehiculului asigurat, raspunzator de producerea accidentului. Pentru avarierea sau distrugerea bunurilor, despagubirile se acorda pentru bunurile aflate in afara vehiculului care a produs accidentul, iar pentru bunurile aflate in acel vehicul, numai daca acestea nu erau transportate in baza unui raport contractual existent cu proprietarul sau cu utilizatorul vehiculului respectiv, precum si daca nu apartineau proprietarului, utilizatorului ori conducatorului vehiculului raspunzator de producerea accidentului.
Art. 59. - Articolul a fost abrogat prin art. I pct. 46 din Legea nr. 172/2004.
CAPITOLUL III1
Asigurarea obligatorie de raspundere civila profesionala pentru medici, farmacisti si alte persoane din domeniul asistentei medicale
Capitolul III1, ce contine art. 591-599, a fost abrogat prin art. unic din Legea nr. 180/2007.
Art. 591- 599. - Abrogate.
CAPITOLUL IV
Fonduri de protectie
Art. 60. - In vederea protejarii asiguratilor, beneficiarilor asigurarii si tertelor persoane pagubite, prin contributia asiguratorilor se constituie Fondul de garantare, destinat platilor de indemnizatii rezultate din contractele de asigurare facultative si obligatorii, incheiate in conditiile prezentei legi, in cazul constatarii insolvabilitatii asiguratorului, conform art. 31 alin. (2) din Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare. Fondul de garantare se va constitui, administra si utiliza de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, care va stabili anual o cota de maximum 10% ce se va aplica asupra volumului primelor brute incasate de asiguratori din activitatea de asigurari directe. Contributia la Fondul de garantare se va calcula, evidentia, achita si se va raporta de catre asiguratori separat pentru asigurarile generale si, respectiv, pentru asigurarile de viata.
Disponibilitatile Fondului de garantare astfel constituite vor fi plasate la Trezoreria Statului in instrumente purtatoare de dobanda, la institutii de credit, in instrumente ale pietei monetare, in titluri de stat sau titluri ale administratiei publice locale, precum si in alte plasamente sau alocari stabilite prin legislatia in vigoare.
In aplicarea prevederilor alin. 2, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va adopta in baza legii norme prin care va stabili:
a) modul de constituire si reprezentare;
b) modul de constituire, administrare, structura bugetului de venituri si cheltuieli a Fondului de garantare.
c) procedura si conditiile de efectuare a platilor de la si catre Fondul de garantare;
d) recuperarea platilor avansate din Fondul de garantare;
e) alte aspecte referitoare la Fondul de garantare.
Art. 61. - Se constituie Fondul de protectie a victimelor strazii, in vederea protejarii persoanelor pagubite prin accidente de vehicule supuse inmatricularii, precum si de tramvaie, in care autorul a ramas neidentificat sau vehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat pentru raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de vehicule. Asiguratorii care practica asigurarea de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de vehicule conform art. 5 sunt obligati sa contribuie la constituirea fondului prevazut la alin. 1 proportional cu volumul primelor incasate pentru aceasta asigurare, pana la acoperirea obligatiilor de plata ale acestuia. Aceasta contributie nu va depasi 5% din volumul primelor brute incasate pentru aceasta asigurare. Fondul de protectie a victimelor strazii este destinat platilor de despagubiri pentru vatamari corporale sau decese, daca autorul a ramas neidentificat, respectiv platilor de despagubiri pentru avarierea ori distrugerea de bunuri si vatamari corporale sau decese, daca vehiculul, respectiv tramvaiul, a fost neasigurat.
In cazul avarierii sau distrugerii bunurilor prin accidente produse de vehicule, respectiv tramvaie, neasigurate, ramane in sarcina persoanei pagubite o fransiza stabilita prin normele adoptate in baza prezentei legi. Fondul de protectie a victimelor strazii se va constitui, administra, utiliza si prelua, in conditiile normelor emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Disponibilitatile Fondului de protectie a victimelor strazii, astfel constituite, vor fi plasate la Trezoreria Statului in instrumente purtatoare de dobanda, la institutii de credit, in instrumente ale pietei monetare, in titluri de stat sau titluri ale administratiei publice locale.
In caz de deficit al Fondului de protectie a victimelor strazii, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, pentru acoperirea obligatiilor acestuia, poate majora in cursul anului contributia stabilita prin norme.
In caz de litigiu, drepturile persoanelor pagubite prin accidente de vehicule supuse inmatricularii, precum si de tramvaie, in care autorul a ramas neidentificat sau vehiculul,
respectiv tramvaiul, nu este asigurat de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de vehicule, se exercita impotriva administratorului Fondului de protectie a victimelor strazii, desemnat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, in conformitate cu prevederile alin. 5.
Art. 61.1. - Cheltuielile de constituire, administrare si utilizare se vor acoperi din disponibilitatile fondurilor prevazute la art. 60 si 61. Excedentul bugetelor fondurilor prevazute la art. 60 si 61 la finele exercitiului financiar se reporteaza in exercitiul financiar urmator cu aceeasi destinatie.
Actul prin care se constata si se individualizeaza obligatia de plata a unui asigurator la fondurile prevazute la art. 60 si 61, intocmit sau emis, dupa caz, de organele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor sau de administratorul fondurilor, constituie, potrivit legii, titlu de creanta.
La data scadentei titlul de creanta devine titlu executoriu, in baza caruia Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sau administratorul fondului, dupa caz, va declansa procedura silita de recuperare a creantelor, conform dispozitiilor Codului de procedura civila.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si administratorul fondului au legitimare procesuala activa, in orice proces impotriva persoanelor aflate intr-o relatie juridica cu fondurile prevazute la art. 60 si 61, pentru obligatiile de plata achitate sau care urmeaza cu certitudine sa fie achitate de catre fonduri. In vederea recuperarii sumelor cheltuite din fondurile respective, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si administratorul fondurilor au drept de regres impotriva entitatii care a determinat prejudiciul. Sumele depuse la fondurile de protectie pot fi urmarite silit numai in vederea executarii obligatiilor pentru care au fost constituite.
CAPITOLUL V
Sanctiuni
Art. 62. - Pentru neplata la termen a sumelor datorate fondurilor constituite conform prevederilor art. 60 si 61 se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere, calculate in conformitate cu reglementarile legale in vigoare, aplicabile la colectarea creantelor bugetare. Dobanzile si penalitatile vor fi virate in conturile fondurilor respective.
Art. 63. - Constituie contraventie savarsirea urmatoarelor fapte:
a) neplata la termen a despagubirilor datorate din asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de vehicule, catre persoanele pagubite sau catre asigurati, in conditiile normelor emise in baza art. 53;
b) neplata la termen a sumelor destinate fondurilor de protectie, precum si a contributiei procentuale din valoarea primelor brute incasate aferente asigurarilor obligatorii;
c) nedepunerea la asiguratori de catre intermediarii de asigurari a sumelor incasate cu titlu de prime de asigurare, daca fapta nu constituie infractiune.
d) nerespectarea de catre asiguratori a obligatiilor prevazute la art. 36 alin. 2;
e) nerespectarea de catre asiguratori a obligatiilor prevazute la art. 49;
f) neluarea de catre asiguratori a declaratiei de despagubire prevazute la art. 55 alin.
g) nerespectarea de catre asiguratori a interdictiei de recuperare a diferentei de despagubire dintre asigurarea facultativa si asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, in conditiile art. 55 alin. 6;
h) necomunicarea de catre brokerul de asigurare catre asigurator a producerii riscului asigurat, in termenul prevazut in contractul de asigurare, in conditiile art. 19 alin. 3.
Contraventiile prevazute la alin. 1 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) pentru faptele asiguratorilor prevazute la alin. 1 lit. a), b), d)-g), cu avertisment scris sau cu amenda de la 1.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON) si cu limitarea operatiunilor, cu interzicerea temporara sau definitiva pentru asiguratori a exercitarii activitatii de asigurare, pentru una sau mai multe categorii de asigurari, sau cu suspendarea ori retragerea autorizatiei asiguratorilor;
b) pentru faptele administratorilor, directorilor sau directorilor executivi, prevazute la alin. 1 lit. a), b), d)-g), cu amenda de la 1.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON);
c) pentru faptele agentilor de asigurare, prevazute la alin. 1 lit. c), cu amenda de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON);
d) pentru faptele brokerilor, prevazute la alin. 1 lit. c) si h), cu avertisment scris sau cu amenda de la 1.000 lei (RON) la 2.500 lei (RON) si cu interzicerea temporara sau definitiva a activitatii definite la art. 2 lit. C pct. 62 din Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, sau cu suspendarea ori retragerea autorizatiei;
e) pentru faptele asiguratorilor prevazute la alin. 1 lit. a), b), d)-g) ori pentru faptele brokerilor prevazute la alin. 1 lit. c) si h), savarsite in mod repetat sau cu rea-credinta, cu limitarea operatiunilor, cu interzicerea temporara sau definitiva pentru asiguratori a exercitarii activitatii de asigurare, pentru una sau mai multe categorii de asigurari, sau cu suspendarea ori retragerea autorizatiei asiguratorilor.
Sanctiunile pentru faptele prevazute la alin. 1 lit. a), b), d), e), f) si g) se aplica fie asiguratorilor prevazuti la alin. 2 lit. a), fie persoanelor prevazute la alin. 2 lit. b).
Incalcarea dispozitiilor prezentei legi si a normelor adoptate in aplicarea acesteia se constata de catre persoanele anume imputernicite de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si se sanctioneaza de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Decizia de sanctionare este semnata de presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si produce efecte la data comunicarii ei persoanei sanctionate.
CAPITOLUL VI
Dispozitii tranzitorii si finale
Art. 69. - Unitatile de politie, unitatile de pompieri, unitatile medicale din cadrul sistemului medical public si privat, medicii de familie si celelalte autoritati publice competente sa cerceteze accidente de vehicule sau alte evenimente, dupa caz, vor comunica, la cererea asiguratorilor, in termen de cel mult 30 de zile de la solicitare, actele si datele cu privire la cauzele si imprejurarile producerii riscurilor asigurate si la pagubele provocate, in vederea stabilirii si platii de catre asiguratori a indemnizatiilor de asigurare.
Art. 69.1. – In Romania, asigurarile si reasigurarile sunt supuse dispozitiilor Codului civil si ale prezentei legi. Pentru situatiile nereglementate in prezenta lege, aceasta se completeaza cu Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu alte prevederi legale, aplicabile dupa caz.
Art. 69.2. - Comisia de Supraveghere a Asigurarilor adopta norme obligatorii in aplicarea dispozitiilor Codului civil si ale prezentei legi.
Art. 70. - Prezenta lege intra in vigoare incepand cu data de 1 februarie 1996. Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga: Titlul XIII, Cartea I "Despre contractul de asigurare", din Codul comercial, Decretul nr. 471/1971 cu privire la asigurarile de stat, republicat in 1988, Hotararea Consiliului de Ministri nr. 1.715/1971 pentru stabilirea unor masuri in executarea Decretului nr. 471/1971, Hotararea Guvernului nr. 387/1990 privind unele masuri in legatura cu asigurarea vehiculelor, precum si orice alte dispozitii contrare.
Descarcati Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania aici.
PREtEDINTELE CAMEREI DEPUTAtILOR
ADRIAN NASTASE
Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 21 decembrie 1995, cu
respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.
PREtEDINTELE SENATULUI
prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN
Bucuresti, 29 decembrie 1995
Nr. 136
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Ministerul Finantelor Publice va completa prevederile privind tipurile de garantii prin...
"In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc. Toti fac business pe garantii. Vezi daca...
Inca 21 de asiguratori din Romania vor fi evaluati in cadrul programului Balance Sheet Review and...
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat infiintarea Institutului de Studii...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...