Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF


Data: 14.03.2016

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) vor trebui sa depuna declaratii prin care sa arate in ce masura respecta noul Regulament privind aplicarea principiilor de guvernanta corporativa adoptat de Consiliul ASF in spiritul obiectivelor de crestere a transparentei si de promovare a increderii in aceste piete.

De asemenea, Rapoartele anuale ale entitatilor reglementate vor trebui sa includa note explicative in care sa fie descrise evenimente relevante privind respectarea principilor statuate prin regulament, de la cele care vizeaza managementul riscurilor, pâna la conflictele de interese.

Potrivit regulamentului care preia numeroase propuneri primite de la asociatii profesionale din sectoarele vizate, societatile aflate sub supravegherea ASF trebuie sa aplice sisteme de guvernanta corporativa care sa respecte un set minimal de cerinte precum: asigurarea unei structuri organizatorice transparente si adecvate, alocarea corecta si separarea corespunzatoare a responsabilitatilor, administrarea eficienta a riscurilor, adecvarea politicilor si a strategiilor, precum si a mecanismelor de control intern, aplicarea unor proceduri operationale solide care sa impiedice divulgarea de informatii confidentiale, crearea unui sistem eficient de comunicare.

Nu in ultimul rând, regulamentul include un capitol dedicat prevenirii aparitiei conflictelor de interese, entitatile reglementate având obligatia de a stabili proceduri pentru identificarea relatiilor, serviciilor, activitatilor sau tranzactiilor in care poate interveni problema conflictului de interese. De exemplu, un atare conflict apare atunci când o persoana ar putea obtine un câstig sau ar putea evita o pierdere financiara, pe seama entitatii angajatoare, ori când o persoana ar putea avea un interes in legatura cu rezultatul unui serviciu sau al unei activitati furnizate entitatii reglementate sau unui alt client.

Regulamentul pune in sarcina consiliilor de administratie/supraveghere responsabilitatea de a promova dezvoltarea si aplicarea standardelor etice si profesionale necesare asigurarii unui comportament profesional si responsabil al angajatilor, in vederea prevenirii aparitiei conflictelor de interese. La atingerea acestui obiectiv contribuie si politicile de remunerare, care trebuie sa corespunda strategiei de afaceri si intereselor pe termen lung ale fiecarei societati.

In acelasi timp, consiliile trebuie sa se asigure ca politicile de remunerare promoveaza o administrare eficienta a riscurilor, fara sa conduca la asumari care depasesc toleranta la risc a fiecarei entitati.

Tot in sarcina consiliilor de administratie/supraveghere intra aprobarea limitelor tolerantei la risc, precum si a procedurii prin care sunt identificate, evaluate, monitorizate, gestionate si raportate riscurile semnificative la care este expusa o societate. Procedura in cauza trebuie sa includa stabilirea frecventei si descrierea continutului testelor de stres periodice, precum si a situatiilor care justifica realizarea unor teste de stres ad-hoc.

Prin noul set de cerinte, ASF are in vedere crearea unui cadru unitar de aplicare a principiilor de guvernanta corporativa consacrate prin bunele practici internationale, la nivelul societatilor care activeza pe pietele supravegheate, in completarea reglementarilor sectoriale specifice din domeniul asigurarilor, al pietei de capital sau al pensiilor private.

Regulamentul ridica la rangul de cerinta expresa o serie de norme si principii care pot fi considerate de domeniul evidentei, dar a caror respectare in litera si in spirit face diferenta in cresterea calitatii managementului, a transparentei si, implicit, a increderii consumatorilor in pietele financiare nebancare.

Regulamentul privind aplicarea principiilor de guvernanta corporativa urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial al României si va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017 pentru toate entitatile supravegheate de ASF.

Articole »

Dispare stampila, apare polita de asigurare de garantie

Ministerul Finantelor Publice va completa prevederile privind tipurile de garantii prin...

Misu Negritoiu: "In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc"

"In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc. Toti fac business pe garantii. Vezi daca...

Test de stres pentru asiguratorii din Romania

Inca 21 de asiguratori din Romania vor fi evaluati in cadrul programului Balance Sheet Review and...

Institutul de Management in Asigurari se va transforma in Institutul de Studii Financiare

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat infiintarea Institutului de Studii...

Locuintele asigurate facultativ trebuie sa detina si o polita PAD

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

Decontarea directa, un nou mar al Discordiei pe piata RCA din Romania

Decontarea directa, cu propria polita RCA, presupune reparea unui autovehicul in baza propriului...

BursaAsigurarilor