Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), reunit in sedinta astazi, 27 octombrie, a hotarat sa includa printre activele lichide, care sunt luate in calculul coeficientului de lichiditate a societatilor de asigurare, valorile mobiliare tranzactionate pe pietele reglementate, respectiv actiuni si obligatiuni corporative, precum si titlurile de participare la fondurile deschise de investitii, aflate in portofoliul asiguratorilor.
Atat din punct de vedere teoretic, cat si din experienta practica, se poate pune in evidenta faptul ca activele in cauza nu ridica nici o problema sub raportul lichiditatii lor, a afirmat domnul Dan Constantinescu, membru al Consiliului CSA, care a inaintat propunerea de extindere a categoriei de active lichide.
Avand insa in vedere faptul ca instrumentele financiare mentionate comporta un risc specific de piata, Consiliul CSA a decis, din ratiuni de prudentialitate, ca in calculul lichiditatii aceste active sa fie luate in considerare numai in anumite conditii, astfel:
- in limita a 5% din totalul valorilor mobiliare emise de aceeasi entitate;
- obligatiunile vor fi ponderate cu un coeficient de 0,75;
- actiunile vor fi ponderate cu un coeficient de 0,50;
- titlurile de participare la fondurile deschise de investitii vor fi ponderate cu un coeficient de 0,90, limita maxima de detinere fiind de 20% din activul net pentru fiecare fond.
Valoarea cumulata a valorilor mobiliare tranzactionate pe pietele reglementate si a titlurilor de participare la fondurile deschise de investitii, admisa in calcul activelor lichide, nu va depasi 50% din total.
Presedintele CSA, domnul Nicolae Crisan a declarat: "Nu este prima data cand ne manifestam increderea in evolutia si potentialul pietei de capital, precum si in organismul de reglementare si control in acest domeniu. in cea de-a doua parte a anului 2003, am decis majorarea de la 20% la 50% a limitei maxime de acceptare a valorilor mobiliare tranzactionate pe pietele reglementate, ca active de acoperire a rezervelor tehnice nete. in functie de evolutia viitoare a pietei de capital, avand in vedere si procesul de fuziune a Bursei de Valori Bucuresti si RASDAQ, Comisia va da dovada de flexibilitate si in ceea ce priveste coeficientii de ponderare".
27 octombrie 2005
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Ministerul Finantelor Publice va completa prevederile privind tipurile de garantii prin...
"In piata asigurarilor nimeni nu isi asuma nici un risc. Toti fac business pe garantii. Vezi daca...
Inca 21 de asiguratori din Romania vor fi evaluati in cadrul programului Balance Sheet Review and...
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat infiintarea Institutului de Studii...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...