Vladescu: `Speram sa nu fim nevoiti sa renuntam la taxa de prima inmatriculare`


Data: 25.01.2007

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat marti ca discutiile dintre autoritatile romane si expertii Comisiei Europene pe marginea taxei de prima inmatriculare ar putea dura pana la trei luni, insa spera ca in urma acestora sa nu fie nevoie ca taxa sa fie eliminata.

`Suntem in discutii cu Comisia Europeana, iar deocamdata taxa ramane in vigoare. Speram sa nu fim nevoiti sa renuntam la ea`, a spus Sebastian Vladescu, intr-o conferinta de presa.

Intrebat ce va face daca forul european va impune renuntarea la taxa mentionata, Vladescu a aratat ca spera sa gaseasca o formula prin care importul de autovehicule uzate sa fie limitat. El a aratat, de altfel, ca scopul introducerii taxei de prima inmatriculare nu a fost acela de a creste veniturile bugetare ci de a reduce poluarea.

`Nu este vorba despre cat suntem dispusi sa renuntam. Vom vedea care este nivelul de taxa pe care Comisia il presupune ca nu incalca principiile comunitare`, a explicat Vladescu.

Ministrul Finantelor explica, recent, ca forul european nu a spus niciodata ca aceasta taxa nu ar trebui sa existe. Potrivit sursei citate, singura problema este ca, in anumite cazuri, taxa este mai mare decat valoarea reziduala a masinii.

Taxa de prima inmatriculare, aplicata de la 1 ianuarie 2007, variaza, in prezent, in functie de vechimea masinii, gradul de poluare si capacitatea cilindrica, intre 160 si peste 9000 de euro, potrivit calculatorului de afisat pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor.

Taxa a adus, pana acum, la bugetul de stat venituri de 522.143 lei, din 28 de judete ale tarii, a declarat recent, pentru ROMPRES, vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu. Potrivit sursei citate, in Bucuresti veniturile colectate din taxa de inmatriculare se ridica la 102.034 lei.

APIA sustine pastrarea taxei de prima inmatriculare

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule (APIA) din Romania, sustine mentinerea taxei de prima inmatriculare si considera drept un demers iresponsabil incurajarea achizitiei de autovehicule vechi si poluante, a anuntat Brent Valmar, presedintele APIA, in cadrul unei conferinte de presa.

`APIA sustine orice demers care urmareste protejarea mediului, a sigurantei in trafic si, nu in ultimul rand, a industriei producatoare din Romania si considera ca orice concesie facuta celor care doresc cu orice pret profitul ne va transforma in lada de gunoi a Europei, asa cum s-a mai intamplat in anii '90`, sustine Valmar.

Oficialii asociatiei au precizat ca taxa la prima inmatriculare exista in cea mai mare parte a tarilor din Uniunea Europeana (16 din acestea) si este acceptata ca fiind un instrument legal pe care oricare stat membru il poate utiliza pentru atingerea unor obiective de politica economica.

Sunt si state (10 din statele UE) care nu aplica taxe la prima inmatriculare, dar au in schimb alte parghii de stimulare a achizitiei de autovehicule cat mai noi, respectiv sisteme de impozite anuale de posesie, care sunt cu atat mai mari cu cat autovehiculul respectiv este mai poluant.

Presedintele APIA a spus ca unul dintre motivele pentru care Romania nu isi poate permite sa renunte la o astfel de taxa prin care se incurajeaza achizitia de autovehicule putin poluante se refera la faptul ca industria locala de autovehicule, care reprezinta circa 50 la suta din piata totala de autovehicule noi, trebuie incurajata sa produca autovehicule cat mai putin poluante.

Estimarile specialistilor de la APIA arata ca s-ar irosi cele 95 milioane lei prin care a fost finantat programul de innoire a parcului auto si in care producatorii si importatorii au investit, de asemenea, sume importante prin schemele de sporire a atractivitatii derulate in cei doi ani ai Programului (2005 si 2006).

Sursa:
www.bloombiz.ro

Articole Ghiduri Asigurari »

Studiu: Femeile sunt un segment insuficient explorat in asigurari

Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...

Cum cumperi rapid o polita de asigurare a locuintei?

Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...

Ce ii preocupa pe asiguratori?

Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...

Cum sa-ti asiguri locuinta cu 50 de bani pe zi

Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...

Cat de veche trebuie sa fie masina ca sa nu o mai poti asigura

Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor