Intentia controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vintu de a intra pe piata pensiilor private, prin infiintarea unui fond privat de pensii poate scadea credibilitatea sistemului, sustine presedintele Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan.
Mihai Seitan: `Orice suspiciune asupra unei persoane, fie ca e administrator, fie ca e investitor, poate duce la scaderea credibilitatii oamenilor in sistem. Sigur ca exista suspiciuni asupra lui Vintu, astea nu fac altceva decat sa scada credibilitatea.`
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Fonduri Private poate interzice aderarea la sistem a unor firme care au ca actionari persoane care au facut probleme altor firme ori au falimentat firme.
Ca urmare a declaratiei facute de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu in ziarul `Bursa`, cum ca intentioneaza sa intre pe piata pensiilor private, prin infiintarea unui fond privat de pensii impreuna cu o banca straina, presedintele Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan, a afirmat, intr-un interviu acordat cotidianului `Curentul`, ca orice suspiciune asupra unei persoane, in speta asupra omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, poate sa duca la scaderea credibilitatii oamenilor in sistem.
Presedintele Casei de Pensii ne-a vorbit si despre `avantajele` controversatului pilon II, al fondurilor de pensii administrate privat, dar si despre planurile de viitor al Casei de Pensii, care va face tot posibilul ca oamenii sa nu mai ramana fara bani din cauza `buclucaselor` cupoane mov.
- Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a afirmat recent ca intentioneaza sa intre pe piata pensiilor private. Suntem in mometul in care populatia este si asa destul de sceptica in privinta asa-numitului pilon II. Cum credeti ca va fi privita eventuala infiintare a unui fond privat de pensii de catre Vantu, avand in vedere `antecedentele` sale?
- Nu sunt in postura de judecator al lui Vantu. Insa, pot sa va spun ca orice suspiciune asupra unei persoane, fie ca e administrator, fie ca e investitor, fie chiar firma in sine, poate duce la scaderea credibilitatii oamenilor in sistem. Sigur ca exista suspiciuni asupra lui Vantu, astea nu fac altceva decat sa scada credibilitatea. Vorbind per ansamblu, conform legii, persoanele care fac astfel de firme (de administrare fonduri private - n.r.) trebuie sa-si dovedeasca bonitatea. Asta inseamna ca nu au facut probleme altor firme sau ca nu au avut firme care au falimentat.
- Sa intelegem ca i se poate interzice intrarea in sistemul privat de pensii, avand in vedere ce s-a intamplat cu FNI-ul?
- I se poate interzice, daca norma e de asa natura. Exista norme care se refera la autorizarea firmelor, iar comisia (Comisa de Supraveghere a Sistemului de Fonduri Private - n.r.) trebuie sa faca acest lucru. O persoana care e actionar la o astfel de firma va dovedi pe unde a lucrat inainte si ca nu a condus la falimentul altor firme. Exista declaratii si acte care se pot verifica. Comisia nu-i poate autoriza pe cei care au condus la astfel de probleme. Oamenii au pierdut in trecut, acum trebuie evitat acest lucru.
- S-a vehiculat ideea ca legea privind fondurile de pensii administrate privat nu numai ca nu garanteaza profit, dar nici macar suma depusa, deoarece firmele private isi opresc din aceasta suma un comision de administrare. Ce rost are atunci sa bagi bani intr-un fond care nu garanteaza nici macar ce ai depus?
- Multa lume a inteles gresit acest aspect. Firmele la care se depun banii trebuie sa aiba profit. Ele trebuie sa isi ia un comision de administrare, pentru ca altfel nu vor avea profit si in felul asta, nicio firma nu s-ar mai inscrie in sistem. Firmele vor fi supravegheate si se va verifica daca au profit. Astfel se va face o medie a profiturilor, iar daca una dintre ele e sub medie cateva trimestre la rand, i se retrage licenta, iar banii oamenilor vor fi transferati catre alta firma, pe care si-o pot alege ei.
- Totusi, in alte tari (vezi Polonia) adaptarea s-a facut destul de greu. De ce ar fi la noi mai bine?
- Noi avem o anumita frica de a da pe mana unor firme banii. Au fost banci si fonduri de investitii care au falimentat. Daca mergem pe principiul ca vor fi in continuare fraude, nu mai facem nimic. Frica ramane, e normal ca omul sa fie sceptic ca sistemul nu poate functiona. Totusi, sistemul functioneaza de zeci de ani in alte tari. Daca profitul nu creste, omul poate sa se uite in jur, poate sa se duca la altul.
- Exista insa riscul ca firmele sa investeasca in instrumente financiare riscante (vezi futures). Atunci firma poate iesi in pierdere.
- Legea spune ca poti sa investesti in asta si in asta, dar indica si care sunt plafoanele maxime. Se vor face in general investitii in titluri de stat si la bursa, iar profesionistii castiga tot timpul pe bursa, numai sa nu scada bursa cu totul. In ceea ce priveste titlurile termen lung (futures), acest lucru e permis numai in cazul in care firmele respective au nevoie de lichiditati si nu au nevoie sa echilibreze balanta de investitii, dar nu mai mult de 5% din banii pe care ii au. Presupunand ca pierzi banii astia si ceilalti sunt ok, nu va fi nicio pierdere. Dar nu poti sa investesti numai ca sa faci lichiditati!
- De ce s-a ajuns la situatia in care zeci de mii de pensionari care au optat pentru primirea banilor pe card sa ramana fara bani provizoriu si ulterior sa se buluceasca in fata caselor de pensii pentru a reintra in posesia drepturilor?
- In luna ianuarie a acestui an a fost pentru prima data cand trebuia ca oamenii sa-si primeasca talonul mov (talon care trebuie semnat lunar pentru a dovedi ca sunt in viata si-si pot ridica din cont - n.r.) si sa confirme ca l-au primit. Lucrul asta s-a suprapus si cu distribuirea tichetelor de calatorie reduse, care se face in luna ianuarie a fiecarui an. Revenind la problema, daca trei luni oamenii nu primeau cuponul, conform legii, li se suspenda pensia. Ulterior, acestia au venit la casele de pensii pentru a reintra in posesia drepturilor si s-a creat acea aglomeratie.
- Pana la urma, din vina cui nu si-au primit pensionarii cupoanele?
- Au fost situatii in care multi si-au schimbat adresele, iar actualizarea adreselor nu s-a mai facut la casele de pensii. Altii nu au fost gasiti acasa, altii nu au venit sa ridice cuponul, desi li s-a lasat avizul. In aceste situatii, Posta era obligata sa ne trimita cupoanele inapoi.
In plus, postasii (desi obligati sa lase oamenilor avizul de instiintare, pentru ca acestia sa stie ca trebuie sa vina sa-si ridice cupoanele - n.r) nu le-au lasat. Probabil ca unii dintre ei (postasii - n.r) ori au neglijat, ori au zis ca nu conteaza daca nu il lasa, ca nu li se da ciubuc.
- Ce veti face pentru a evita pe viitor astfel de situatii?
- Lucram la o ordonanta de urgenta, iar incepand cu martie-aprilie, oamenii sa nu mai fie chemati pentru trei intarzieri, ci doar cazurile particulare. Acestia isi vor primi acasa cupoanele fara confirmare de primire, asa ca Posta nu va mai avea motive sa ni le trimita inapoi. In plus, Serviciul de Evidenta Informatizata si-a pus la punct circuitul electronic si ne va oferi informatii actualizate (referitoare la intrari, iesiri, decese) in fiecare luna, nu la sase luni, cum ne dadeau pana acum. Vor fi si exceptii, desigur. Daca aflam ca persoana nu mai exista, vom sista plata pensiei, ca nu cumva cineva care stie PIN-ul sa poata ridica banii.
Sursa: www.curentul.ro
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...