Mai multe tari din Uniunea Europeana aplica sau urmeaza sa introduca, pana la inceputul anului viitor, taxe de inmatriculare, in functie de gradul de poluare al automobilelor.
Practic, incepand din acest an, Europa va deveni din ce in ce mai neospitaliera pentru automobilele poluante. Austria, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania si Suedia sunt printre primele tari care deja aplica sau vor aplica, in viitorul apropiat, taxe de inmatriculare stabilite in functie de emisiile de CO2.
Evident, cei mai vizati sunt amatorii de modele sport sau varf de gama. De pilda, in Franta, un Porsche Cayenne S (4,8 litri, 385 CP), va fi taxat la inmatriculare cu 2.600 euro, in timp ce in Spania aceasta taxa va fi de 14,75% din pretul masinii. Legislatia din Olanda va fi chiar mai dura: aici, pentru fiecare gram de CO2 emis peste limita de 232 se vor plati cate 110 euro. Astfel, pentru acelasi Porsche Cayenne S, in Olanda se va plati, de la 1 iulie, o taxa de aproape 17.000 de euro!
In Austria, taxa este ceva mai `blanda`, in sensul ca trece putin peste... 5.100 euro!
Aceste diferente i-a determinat pe cei de la Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile(ACEA) sa ia pozitie, solicitand o taxare unitara. Deocamdata, pragurile de taxare difera foarte mult de la tara la tara, cat si in functie de tipul motorizarii - benzina sau diesel.
Taxe de poluare incep sa fie impuse si la nivel de orase. De pilda, cei care conduc masini poluante prin centrul Londrei vor plati o taxa de 25 lire, incepand cu luna octombrie. Aceasta este una dintre numeroasele masuri luate de autoritatile londoneze, pentru reducerea emisiilor poluante cu pana la 60%, pana in 2025. Londra, unde se concentreaza 7% din emisiile de gaze cu efect de sera din Marea Britanie, este printre cele 40 de mari orase din lume care au inceput sa ia decizii impotriva incalzirii globale. Taxa de 25 lire se va aplica automobilelor care emit peste 225 gr CO2/ km. In prezent, toate autovehiculele care intra in centrul Londrei trebuie sa achite o taxa de 8 lire, cu exceptia celor cu emisii foarte reduse. De aceasta exceptie nu beneficiaza insa si modelele 4x4 sau cele sportive de lux.
Sursa: AutoNews
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...