Pasaportul ramane in continuare indispensabil in UE


Data: 08.02.2007

Daca poti calatori liber in Uniunea Europeana cu actul de identitate, acesta nu te ajuta cand ai nevoie sa inchiriezi o camera la un hotel din strainatate.Mii de romani se ingramadesc, in aceste zile, la serviciile de evidenta a persoanei din tara, cu speranta obtinerii unor acte de identitate noi. Cei mai multi romani spun ca doresc sa calatoreasca in UE doar cu ajutorul cartii de identitate. Acest document nu poate inlocui insa, in orice conditii, pasaportul. Aglomeratia este mai mare in judetele din vestul tarii.

Reprezentantii Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor au declarat ca, in prima luna a acestui an, s-au eliberat 189.944 carti de identitate. Cu 50.000 mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut. In Capitala, doar cateva din ghisee sunt luate cu asalt pentru preschimbarea buletinului. Acestea sunt situate mai cu seama in sectorul 6, la serviciile de evidenta a persoanelor de pe langa sectiile de Politie 21 si 22. Se pare ca in aceasta zona multi lucratori pleaca la munca in strainatate si nu sunt cu actele la zi. La aceste sectii se fac liste de asteptare si cozile sufocante se repeta zilnic.

Alte ghisee, precum cele din Piata Amzei, de pe langa Sectia 8 de Politie sau cel din Bucurestii Noi sunt aproape goale. In ianuarie s-au primit intre 30 si 50 de cereri la fiecare.

Granicerul te poate intoarce din drum

Reprezentantii Directiei Generale a Pasapoartelor reamintesc insa ca pasaportul ramane la fel de necesar ca si inainte, chiar daca acum se poate calatori doar cu buletinul. `In multe tari se pun vizele de munca pe pasaport. La unele granite, oamenii pot fi intorsi pentru ca datele din buletin nu sunt accesibile autoritatilor din acea tara. De exemplu, cartile de identitate nu au trecuta, separat, data nasterii. Daca granicerul nu intelege CNP-ul, te poate intoarce din drum. Iar turistul mai are nevoie de pasaport pentru a putea lua o camera la hotel. Nu oriunde se pot rezerva camere doar pe baza unui buletin romanesc`, ne-a explicat Marina Alexandrescu, de la DGP.

Clujenii cer carduri cu stele

Peste 300 de mureseni se inghesuie zilnic la ghiseele Serviciului pentru Evidenta Persoanei din Targu Mures, pentru a-si preschimba buletinul. Functionarii, care lucreaza toti peste program, spun ca 90% din solicitanti sunt cetateni de etnie roma, care scriu pe formular ca vor in UE si ca `macar in felul acesta se pun la punct cu actele`. Potrivit evidentelor la zi, in acest an, circa 6.000 de mureseni au primit act nou de identitate, comparativ cu 3.900 in perioada corespunzatoare a anului trecut.

Muresenii se inghesuie sa-si faca acte noi

Cererile clujenilor pentru eliberarea de carduri de identitate aproape s-au dublat. Aglomeratia este mai mare in judetele din vestul tarii de la inceputul acestui an, odata cu aderarea Romaniei la UE. Astfel, in luna ianuarie, au fost eliberate aproape 4.000 de carduri de identitate, fata de circa 2.500 in decembrie 2006. O treime din numarul cererilor vin din partea varstnicilor, atrasi de pretul de numai 8 lei al documentului de indentitate, fata de 100 al pasaportului. Ei doresc sa-si viziteze rudele plecate in strainatate si insista sa li se elibereze carti de identitate cu insemnele UE.

Timisorenii se asaza la coada cu trei ore inainte de deschiderea ghiseelor

Peste o suta de timisoreni, in special batrani, s-au strans, ieri dimineata, la Serviciul de Evidenta a Populatiei, pentru a-si reface sau schimba buletinele de identitate. Ei s-au asezat la coada cu trei ore inainte de deschiderea ghiseelor, spre disperarea angajatilor. `E un program de zece ore pe zi, de munca neintrerupta efectiv, insa pentru faptul ca vin de la 6,00-7,00 si stau pe scari si asteapta, nu mai am nicio explicatie. Dupa cateva ore, in sala mai sunt doar cateva persoane. Asta este mentalitatea noastra`, a declarat seful serviciului, Pavel Toia.

Sursa:
www.adevarul.ro

Articole Ghiduri Asigurari »

Studiu: Femeile sunt un segment insuficient explorat in asigurari

Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...

Cum cumperi rapid o polita de asigurare a locuintei?

Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...

Ce ii preocupa pe asiguratori?

Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...

Cum sa-ti asiguri locuinta cu 50 de bani pe zi

Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...

Cat de veche trebuie sa fie masina ca sa nu o mai poti asigura

Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor