Noul Cod Rutier ne-a facut varza!


Data: 06.12.2006

Sute de aspiranti la statutul de sofer pica, zilnic, `cu brio` proba teoretica a examenului pentru obtinerea permisului auto. Ei se plang ca nu au avut timp sa invete. Emotii, lacrimi, tanguieli, perseverenta, injuraturi la adresa politistilor. Sute de tineri care se si vad soferi - desi nu stapanesc foarte bine legislatia sau semnele de circulatie - rude venite sa-i incurajeze si instructori auto se inghesuie la intrarea in amfiteatrul Scolii de soferi `Ilioara`, din Capitala.

Este a doua zi in care examenul se sutine in baza noului Cod Rutier, intrat in vigoare la 1 decembrie. Intrega suflare asteapta cu sufletul la gura rezultatele la proba teoretica.

La un moment dat isi face aparitia unul dintre politistii-examinatori care anunta cu un aer impasibil: `Din cei 164 de candidati prezenti in sala, in prima serie, au fost admisi numai 92. Ceilalti, 72, ati picat `cu brio!``.

Apoi, `respinsii` sunt strigati, pe rand, si le sunt inmanate dosarele pentru a-si putea incerca din nou norocul. Unii dintre ei sunt chiar felicitati de politisti pentru performantele deosebite: au reusit cu greu sa `impuste` doua-trei puncte, din cele 22 de care aveau nevoie pentru a fi admisi.

`Chestionarele sunt mult mai grele`

Norocosii care nu si-au auzit numele sunt impartiti pe grupe si vor da `traseul`. `Chestionarele sunt mult mai grele. Au reformulat intrebarile din `cartea galbena` dupa care eram obisnuiti sa invatam pana acum. Si, basca, au mai bagat si cate sase-sapte intrebari din noua lege, referitoare la contraventii. Din astea cu puncte de penalizare, puncte-amenda. Noul Cod Rutier ne-a facut varza!`, se plange Andreea, una dintre candidatele respinse la sala.

`E greu, ce sa spun? Si eu dau sala a doua oara. Si degeaba. Nu stiu ce sanse mai am. Mi se par mult mai grele chestionarele`, o completeaza o prietena.

`Prima data, am dat sala dupa vechile chestionare. Am invatat doua zile si am luat 24 de puncte. Am avut ghinion la traseu, iar acum a trebuit sa dau din nou sala dupa noua lege. Am invatat trei zile si am fost admis la limita - abia am facut 22 de puncte`, sustine si unul dintre norocosii care asteapta proba de traseu.

In apropiere se afla insa si un tanar pe care il cunoaste toata lumea. Este unul dintre clientii fideli ai examinatorilor de la Ilioara. Si asta pentru ca se afla deja la a noua incercare. Este mandru pentru ca ii cunoaste deja pe politisti si stie cat de indulgent poate fi fiecare.

`Pai, cum sa-ti spun... Am dat sala de doua-trei ori. Nu mai stiu exact. Am luat-o, si am picat la traseu. Apoi, am dat sala de sapte-opt ori. Sapte, adauga sigur pe el. Si acum, dau din nou traseul`, explica veteranul.

Desi sunt nevoiti sa respinga, zilnic, zeci de candidati, numai la sala, politistii sunt multumiti de modul in care a decurs examenul in primele doua zile de la introducerea noilor chestionare.

`Ce pot sa spun? Procentul celor respinsi a scazut usor. Nu e foarte vizibil, insa lucrurile merg spre bine`, spune comisarul-sef Teodor Popa, seful comisiei de examinare.

`Daca ar urma cursurile de legislatie, ar trece examenul`

Potrivit acestuia, noile chestionare nu s-au modificat foarte mult. `Nu s-au schimbat intrebarile care se refera la regulile de baza ale circulatiei. In fiecare chestionar au fost introduse insa intre 7 si 12 intrebari din noua legislatie referitoare la regimul de viteza, la sistemul de sanctiuni. Daca toti cei care vin aici ar urma cursurile de legislatie din scoli, ar trece examenul fara probleme`, adauga Popa.

Mai nou, legea ii obliga pe viitorii soferi sa ateste ca au facut pregatire teoretica inainte de a incepe cursurile practice. `E drept ca de asta sunt responsabili cei de la scoala, iar daca nu se intampla acest lucru, nu avem dreptul sa ii tragem noi la raspundere. Insa putem sesiza Autoritatea Rutiera Romana (care raspunde de scolile de soferi - n.r), in cazul in care, frecvent, jumatate dintre cursantii unei scoli nu trec de sala. Asta arata ca foarte multi dintre ei sunt, de fapt, nepregatiti`, sustin politistii.

PONT: Mai blanzi cu cei ce stapanesc masina

In ceea ce priveste traseul, examinatorii sustin ca sunt mai indulgenti cu cei care stiu sa stapaneasca masina. `Daca simt masina si nu se uita la schimbatorul de viteze atunci cand trec de la o treapta de viteza la alta, mai putem trece cu vederea faptul ca nu observa un semn sau li se opreste motorul. Pentru ca, sa fim seriosi, nu cred ca exista sofer care nu a gresit niciodata. Cred ca fiecare am facut, neintentionat, cel putin pana la cinci greseli. Bine ar fi sa gresim azi mai putin decat ieri, si maine mai putin decat azi`, a incheiat comisarul-sef Teodor Popa.

NOI VICTIME: Luati de `val`
 
Peste 2.000 de soferi s-au ales cu sanctiuni (amenzi si puncte de penalizare) numai in Capitala, in primele patru zile de la intrarea in vigoare a noului Cod Rutier.

Dintre cei opriti de politisti, doar 83 au scapat cu avertisment, in timp ce alti 180 au ramas fara permis, primele in topul abaterilor fiind depasirea coloanei oprite la semafor, nepurtarea centurii de siguranta si trecerea pe rosu.

Seful Brigazii de Politie Rutiera a Capitalei, comisarul-sef Marian Motoc, a declarat ieri ca, numai luni, agentii de circulatie au strans 160 de milioane de lei vechi din amenzile platite pe loc de soferi.

Sase permise pe ora

De altfel, ieri-noapte, in numai doua ore, oamenii legii au lasat fara permis 12 soferi care au incalcat flagrant regulile. Ca sa poata conduce din nou, toti acestia vor trebui sa sustina, acum, un examen teoretic.

Desi suma sanctiunilor pare infricosatoare, oamenii legii sustin ca noul Cod Rutier i-a facut pe soferi mai responsabili. `De la intrarea in vigoare a noii legi, zilnic, se dau aproximativ 500 amenzi, spre deosebire de 1.500, inainte de 1 decembrie`, a declarat comisar-sef Marian Motoc.

Politistii au facut si un sondaj in ceea ce priveste portul centurii de siguranta. Astfel, din cei 200 de conducatori auto opriti in trafic, luni, 178 purtau centura. `Asta indica un procentaj de aproape 80a, spre deosebire de acum trei luni, cand doar 30a erau constienti de importanta centurii`, spun oamenii legii.

De altfel, in ultimele zile, traficul in Bucuresti a devenit un calvar. Un sofer are nevoie acum de aproape doua ore pentru a parcurge un traseu care nu ar trebui sa dureze mai mult de jumatate de ora.

Si asta pentru ca noile reguli au inceput sa-i disciplineze pe conducatorii auto. De teama ca isi vor pierde permisul sau ca vor primi puncte de penalizare, acestia asteapta cuminti la semafor, fara sa mai depaseasca coloana pe linia de tramvai, motiv pentru care pe sosele se formeaza cozi interminabile de masini. (Mihaela Stanciucu)

AVIZ AMATORILOR:
Pasagerii fara centura platesc!

Pentru cei care nu au aflat inca, permisul de conducere se poate suspenda pe o perioada de 30 de zile daca:

> depasiti coloana oprita la semafor;

> nu acordati prioritate pietonilor care traverseaza pe `zebra`

> nu nerespectati conditiile privind depasirea

> acumulati 15 puncte penalizare

Nu uitati! Soferii care nu poarta centura de siguranta primesc 2 puncte de penalizare si 2-3 puncte amenda. La randul lor, pasagerii prinsi fara centura vor fi nevoiti sa scoata din buzunar intre 74 si 111 lei noi.

`Trebuie sa se inteleaga ca, in cazul unui accident, un pasager fara centura, aflat pe locul din spate, devine un adevarat proiectil pentru cei din fata`, sustin specialistii.

Sursa: www.evz.ro

Articole Ghiduri Asigurari »

Studiu: Femeile sunt un segment insuficient explorat in asigurari

Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...

Cum cumperi rapid o polita de asigurare a locuintei?

Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...

Ce ii preocupa pe asiguratori?

Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...

Cum sa-ti asiguri locuinta cu 50 de bani pe zi

Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...

Cat de veche trebuie sa fie masina ca sa nu o mai poti asigura

Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor