Noul Cod Rutier civilizeaza soferii cu forta


Data: 15.12.2006

Cea mai mare spaima a conducatorilor auto o reprezinta punctele de penalizare. Noul Cod Rutier a pus centurile de siguranta, a eliberat liniile de tramvai si a injumatatit accidentele rutiere grave, la numai doua saptamani de la intrarea in vigoare. Chiar  si numarul contraventiilor a scazut considerabil. Acest lucru demonstreaza ca, in Romania, civilizatia nu poate fi impusa decat cu forta. Cea mai mare spaima a soferilor nu sunt insa amenzile, ci punctele de penalizare, al caror cumul poate duce la suspendarea permisului.

La nivelul intregii tari, in prima saptamana a lunii decembrie au fost retinute peste 2.200 de permise de conducere. Abaterile soferilor au fost sanctionate cu 28.000 de amenzi, aceasta cifra fiind de aproape trei ori mai mica decat media saptamanala dinaintea aplicarii noii legislatii. Potrivit Directiei Rutiere din cadrul IGPR, analiza efectelor noului Cod Rutier arata ca soferii au fost constientizati de importanta purtarii centurii de siguranta, iar nivelul disciplinei in trafic a crescut in mod vadit. De altfel, ultimele studii arata ca, in momentul de fata, 90 la suta din soferi poarta centura de siguranta, fata de numai 30 la suta, cat rezulta dintr-un sondaj anterior.

Vatmanii ajung la capat de linie mai repede

La 15 zile de la introducerea noului Cod Rutier, traficul in Capitala s-a disciplinat vizibil. Prima schimbare pe care o sesizeaza majoritatea soferilor este eliberarea liniilor de tramvai. Aproape nimeni nu se mai incumeta sa depaseasca o coloana de autoturisme la semafor pe linia de tramvai. Punctele au bagat spaima, dar si supararea in soferii bucuresteni. `Stau de 20 de minute sa traversez Bulevardul Basarabia, de la Stadion (Lia Manoliu - n.r.) la Pasajul Muncii. Saptamana trecuta o luam pe linia de tramvai si in cinci minute eram rezolvat. Acum stau ca, daca nu, imi ia puncte de pe carnet`, spune, cu naduf, Tiberiu, de la volanul unei masini de teren. Cei mai avantajati sunt vatmanii, care au cale libera pe arterele aglomerate. `Pana la noul Cod, linia lui 16 pierdea cel putin o jumatate de ora la o cursa. Acum nici nu se mai pune problema, suntem in grafic de fiecare data`, explica seful depoului `Victoria`, Vasile Culea.

`Tot balamucul s-a mutat pe doua benzi`

Exista insa si cealalta parte a monedei. Coloanele de autovehicule la semafor sunt mai mari ca inainte, iar blocajele in intersectii se mentin, in special in zonele in care sunt linii de tramvai. De pilda, au inceput sa se inmulteasca masinile pe Calea Mosilor, Bulevardul Basarabia, Soseaua Pantelimon, Calea Calarasilor. Unii soferi cred ca aceste probleme se vor rezolva cu timpul. `Ideea e ca tot balamucul s-a mutat pe doua sau trei benzi de circulatie, daca nu sunt oprite masini pe dreapta. Eu sunt bucuros ca, atunci cand nu pot sa patrund in intersectie pe culoarea verde si stau sa plece masinile din fata mea, nu ma mai claxoneaza nimeni din spate`, spune Dorin Tomescu, sofer al unei masini autohtone.

`Se vede o usoara ameliorare. Inca mai intra cate unul in intersectie si o blocheaza, dar trebuie insistat asupra civilizarii soferilor in trafic`, declara directorul Directiei de Transporturi, Gheorghe Udriste.

Accidentele grave s-au injumatatit in Capitala

In perioada 1-13 decembrie, in Bucuresti, au avut loc 14 accidente grave soldate cu un mort si 13 raniti, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand doua persoane si-au pierdut viata si alte 28 au fost vatamate in urma a 29 de evenimente rutiere. De la intrarea in vigoare a noului regulament de circulatie, in Capitala, au fost suspendate peste 1.100 permise de conducere. Dintre acestea, 430 au fost retinute pentru trecere la culoarea rosie a semaforului. Au mai fost aplicate 6.455 de amenzi, dintre care 2.130 pentru nepurtarea centurii de siguranta, 940 pentru depasirea vitezei legale, 470 pentru opriri si stationari ilegale si 325 pentru utilizarea telefonului mobil la volan. In plus, aproape 600 de pietoni au fost sanctionati pentru ca au traversat prin loc nepermis.

Sursa: www.adevarulonline.ro

Articole Ghiduri Asigurari »

Studiu: Femeile sunt un segment insuficient explorat in asigurari

Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...

Cum cumperi rapid o polita de asigurare a locuintei?

Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...

Ce ii preocupa pe asiguratori?

Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...

Cum sa-ti asiguri locuinta cu 50 de bani pe zi

Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...

Cat de veche trebuie sa fie masina ca sa nu o mai poti asigura

Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor