Locuinte noi doar pentru romanii cu salarii de peste 1.500 de euro


Data: 19.02.2007

Pe fondul unei cereri tot mai mari de locuinte, dar si de imobile, piata imobiliara romaneasca a inregistrat o puternica dezvoltare in ultimii ani. Si Targul de apartamente `Condominium 2007`, deschis zilele acestea la Bucuresti, vine cu o oferta bogata de locuinte la bloc, din pacate insa mult prea putin accesibila pentru cei mai multi dintre romani.

Inmultirea de oferte ale firmelor specializate, cat si ale bancilor in acordarea de credite imobiliare fac ca din ce in ce mai multi romani sa-si indrepte privirile spre achizitionarea unei locuinte. Dupa calculele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), prima conditie pentru cumpararea unui apartament este un venit net de peste 1.500 de euro.

Si cum in tara noastra salariul mediu nu depaseste 280 de euro, iar majoritatea salariatilor au venit minim pe economie, apartamentele destinate clasei medii se transforma, vrand-nevrand, in apartamente de lux. Targul de apartamente deschis zilele acestea la Bucuresti vine cu o oferta bogata de locuinte la bloc. Daca metrul patrat de apartament vechi (cele construite inainte de 1989) variaza intre 900 si 1.300 de euro, pentru un apartament construit intr-unul dintre noile complexe rezidentiale care au impanzit Bucurestiul pretul pe metru patrat este intre 1.500 si 2.000 de euro.

Presedintele ARAI, Ruxandra Pleciu, spune ca, pe langa dezavantajul pretului, achizitionarea unui apartament nou prezinta si alte dezavantaje, cum ar fi timpul de asteptare pana la finalizarea proiectului si dificultati in accesarea creditului ipotecar. Cu toate ca oferta bancilor este din ce in ce mai tentanta in acordarea unor astfel de credite, Ruxandra Pleciu sustine ca principalul instrument de achizitionare a unei locuinte ramane cash-ul.

Reprezentantii ARAI au intocmit chiar si un profil al cumparatorului de locuinte in noile ansambluri rezidentiale. Un astfel de cumparator care doreste o locuinta din categoria celor medii are varsta cuprinsa intre 25 si 29 de ani, insa in cele mai multe cazuri achizitia este facuta cu sprijinul familiei sau al parintilor. Peste 60% dintre acestia sunt barbati cu venituri lunare intre 1.200 si 1.500 de euro. Aproximativ 30% dintre clientii companiilor imobiliare sunt persoane juridice.

72.000 de euro, o garsoniera intr-un bloc nou

Din categoria locuintelor destinate clasei medii sunt garsonierele pana la 59 de metri patrati, cu preturi cuprinse intre 40.000 de euro si 72.000 de euro, apartamentele cu doua camere, de pana la 89 de metri patrati, al caror pret poate ajunge pana la 119.000 de euro. Tot in aceasta categorie se incadreaza si apartamentele cu trei camere, cu o suprafata de pana la 158 de metri patrati, al caror pret depaseste 167.000 de euro.

In ceea ce priveste apartamentele de lux, acestea sunt cerute de cei care au un venit lunar cuprins intre 2.000 si 5.000 de euro, cu varsta cuprinsa intre 30 si 45 de ani. Pretul unui astfel de apartament cu patru camere si cu o suprafata de cuprinsa intre 140 si 250 de metri patrati poate ajunge si pana la 1.500.000 de euro.

Specialistii estimeaza ca pana in 2009 pe piata bucuresteana se vor construi peste 15.000 de apartamente noi.

Sursa: www.einformatii.ro

Articole Ghiduri Asigurari »

Studiu: Femeile sunt un segment insuficient explorat in asigurari

Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...

Cum cumperi rapid o polita de asigurare a locuintei?

Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...

Ce ii preocupa pe asiguratori?

Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...

Cum sa-ti asiguri locuinta cu 50 de bani pe zi

Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...

Cat de veche trebuie sa fie masina ca sa nu o mai poti asigura

Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor