LEONARD ORBAN: TAXA AUTO NU POATE FI SI FISCALA, SI ECOLOGICA IN ACELASI TIMP


Data: 24.03.2008

Taxa auto nu poate impaca mai multe obiective in acelasi timp, si fiscale, si ecologice, dar ultima varianta, transmisa saptamana trecuta de Guvernul roman, se apropie cel mai mult de a fi compatibila cu legea UE, a declarat comisarul european, Leonard Orban.

`Nu poti sa impaci mai multe obiective in acelasi timp. Nu poti, pe undeva, sa fie o taxa fiscala, dorind sa aduci bani la buget si pe de alta parte sa fie si taxa ecologica si sa respecti regulile in ceea ce priveste taxele ecologice`, a spus comisarul Orban, referitor la actuala taxa de prima inmatriculare impotriva careia Comisia Europeana a demarat procedura de incalcare a Tratatului (infringement).

`Taxa are o parte care este deplin compatibila - cea fiscala, dar are o parte care este incompatibila cu articolul 90 al Tratatului UE care spune clar ca trebuie permisa libera circulatie a marfurilor. In conditiile acestea nu poti sa desfaci o masina second hand la un pret mai mare decat una noua`, explicat Orban.

El a precizat ca daca Bucurestiul n-ar fi trimis noua varianta de taxa saptamana trecuta, ar fi fost foarte posibil ca Executivul european sa trimita cazul Romaniei la Curtea Europeana de Justitie (CEJ) - ultima etapa din procedura de infringement. `Saptamana trecuta a fost transmisa o noua varianta de modificare a legii respective. Comisia Europeana considera la o prima evaluare ca aceasta modificare este apropiata, potrivita cu acquis-ul  comunitar. Daca nu ar fi venit aceasta varianta recenta era foarte posibil ca sa se ajunga la Curtea Europeana de Justitie`, a spus Orban.

Noua forma a grilei de calcul a taxei trimisa la Bruxelles ia in calcul poluarea la autovehiculele non-euro pana la euro 2, iar la euro 3 la euro 4 se tine cont atat de poluare, cat si de emisiile de CO2. Pentru fiecare tip de masina, intervine apoi un al doilea criteriu care se va aplica la calculul taxei si care vizeaza deprecierea masinii.

Procedura Comisiei Europene a fost declansata in martie 2007, dupa ce taxa a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007. Cea de-a doua etapa a constat intr-un aviz motivat trimis la sfarsitul lunii noiembrie 2007, prin care Comisia cerea modificarea taxei pana la sfarsitul lunii ianuarie, in caz contrar urmand sa trimita cazul la CEJ.

Polonia si Ungaria au pierdut procese similare la CEJ, care a declarat ilegale taxele de prima inmatriculare, iar acum sunt nevoite sa returneze taxele cetatenilor care le-au platit.

O petitie cu peste 120.000 de semnaturi pentru abolirea actualei taxe de prima inmatriculare a fost depusa la Comisia pentru Petitii a Parlamentului European, al carei vicepresedinte a declarat ca Guvernul roman trebuie sa inceteze a mai impune aceasta taxa ce contravine legislatiei UE si sa restituie banii celor care au platit-o. Faptul ca Executivul roman mentine in vigoare taxa auto, desi aceasta contravine legislatiei europene, `este nu numai impotriva legilor UE, dar si a spiritului de a fi un stat membru UE`, spunea, pe 11 martie, europarlamentarul britanic Michael Cashman, vicepresedintele Comisiei pentru Petitii.

Sursa: NewsIn

Articole Ghiduri Asigurari »

Studiu: Femeile sunt un segment insuficient explorat in asigurari

Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...

Cum cumperi rapid o polita de asigurare a locuintei?

Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...

Ce ii preocupa pe asiguratori?

Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...

Cum sa-ti asiguri locuinta cu 50 de bani pe zi

Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...

Cat de veche trebuie sa fie masina ca sa nu o mai poti asigura

Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor