Sedinta de Guvern de ieri nu a adus nici o clarificare in privinta taxei de prima inmatriculare, pe motiv ca Vladescu inca mai poarta discutii cu expertii Comisiei Europene pe tema `formei de modificare` a acesteia.
Marinescu: `O discutie`
Variantele de `ajustare` vehiculate de promotorii taxei sunt vagi: de la mentinerea actualului nivel, stabilit in comisiile de specialitate din Parlament, si pana la revenirea la forma initiala, cea aprobata de Guvern in vara anului trecut. Ultima varianta ar reduce cu circa 40% taxa pentru un autovehicul dotat cu euro 3, cu motor de 1,6 litri, fabricat in urma cu 4 ani fata de actualul nivel. La fel de neclara a ramas problema modificarii taxei auto si dupa sedinta de ieri a Executivului. `Nu a fost adoptat azi (miercuri n.r.) nici un act normativ legat de acest subiect. A avut loc o discutie, iar concluziile sunt ca aceasta taxa de prima inmatriculare nu este ilegala si nu contravine normelor europene, problema fiind cu nivelul taxei`, a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Ea a amintit ca nivelul actual al taxei a fost stabilit de Parlament, si nu de Guvern, apreciind ca acesta corespundea normelor europene in varianta initiala promovata de Executiv. In prezent, Sebastian Vladescu, minstrul Finantelor este in discutii cu Directia de Taxe a Comisiei Europene, urmand sa propuna Guvernului `o forma de modificare` a acestor prevederi. Referitor la termenul de modificare a prevederilor legale privind taxa auto, Marinescu a precizat ca Parlamentul este in vacanta iar Guvernul nu este abilitat sa dea ordonanta simpla pe acest subiect. `Concluzia a fost ca nu exista termen fix care sa fie dat, insa, sarcina Minsterului de Finante este sa rezolve aceasta problema si sa vina cu o solutie cat mai repede pentru a putea fi aprobata de Guvern`, a mai spus Marinescu.
Leasingul in ceata
`Taxa de prima inmatriculare reprezinta unul dintre elementele care a creat probleme industriei auto la inceputul acestui an. Avem nevoie de un cadru limpede de aplicare a acestei taxe`, a spus presedintele Asociatiei de Leasing si Servicii Nebancare, Septimiu Postelnicu, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca `daca aceasta taxa este platita la inceputul contractului de leasing, toti utilizatorii vor fi vizibil deranjati si trebuie sa solutionam aceste nemultumiri`, a mai spus Postelnicu. Pe de alta parte, Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) a `pledat` ieri, intr-un comunicat pentru taxa auto, aratand ca alternativa este un impozit anual, existent in unele state UE, care ar fi foarte mare in Romania, si ar afecta doua milioane de posesori de masini vechi. In schimb, taxa de prima inmatriculare va `lovi` doar circa 250.000 de cumparatori de masini noi pe an.
Drumul catre Curtea Europeana de Justitie
Comisia Europeana (CE) a anuntat, saptamana trecuta, ca va deschide o procedura de incalcare a dreptului comunitar (infringement procedure) in cazul Romaniei, pentru taxa de prima inmatriculare, introdusa la inceputul acestui an. Daca CE considera ca un stat membru a incalcat dreptul comunitar, va trimite autoritatilor respective o scrisoare formala de notificare. In cazul in care statul membru nu modifica normele in cauza, Comisia urmeaza sa emita un aviz motivat, statul membru fiind obligat sa aplice prevederile acestuia in cel mult doua luni. Daca statul membru continua sa incalce dreptul comunitar, Comisia poate aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie, care va lua o decizie ce devine obligatorie. Daca statul membru nu respecta nici decizia Curtii, CE va aduce cazul in fata Curtii de Justitie pentru a doua oara si poate cere impunerea unei amenzi. Comisarul european pentru taxe si vami, Kovacs Laszlo, a apreciat ca taxa auto instituita de
Sursa: www.ziua.net
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...