GHID: OBTINEREA UNUI IMPRUMUT PRIN PROGRAMUL PRIMA CASA, PAS CU PAS


Data: 13.08.2009

Majoritatea bancilor care si-au aratat interesul sa intre in programul "Prima Casa" au inceput sa accepte aplicatii in acest sens, dandu-se startul in lupta pentru atragerea clientilor.

Pentru a accesa creditele oferite prin intermediul programului guvernamental, in cadrul carora statul va garanteaza o suma maxima de 60.000 de euro, trebuie sa urmati cativa pasi.

Gasirea celei mai bune solutii de finantare

Dupa ce ati gasit locuinta potrivita, ce poate fi veche, noua sau in curs de constructie, trebuie sa analizati cu atentie optiunile pentru finantare. In acest proces, ati putea apela la ajutorul unui broker de credite sau al unui consilier bancar. Este de preferat sa aveti mai multe variante, de la mai multe banci.

Desi nu exista diferente majore in ceea ce priveste dobanzile, acestea incadrandu-se intre 5 - 5,5%, pentru creditele in euro, si 12 - 13%, pentru cele in lei, bancile percep comisioane diverse (unele nu au comisioane deloc) si ofera mai multe servicii gratuit (asigurari de viata, taxa de evaluare etc).

De asemenea, unele banci ofera credite doar in euro (BCR, BRD) si exista diferente in privinta conditiilor de eligibilitate: varsta minima a clientului, gradul de indatorare, venitul minim.

Documentatia pentru imprumut

Dosarul pentru credit trebuie sa contina mai multe acte, printre care se numara cererea de credit, declaratia-acord pentru coplatitor (unde este cazul), copie BI/CI, adeverinta de salariu pentru solicitant si coplatitor, declaratia pe propria raspundere potrivit careia solicitantul nu detine o proprietate imobiliara si nici nu are in derulare un alt credit ipotecar, fisa fiscala pentru anul precedent, documentele care atesta veniturile ce pot fi luate in considerare, copii ale contractelor de credit pentru cardurile de credit sau descoperire de cont si alte tipuri de credit, precontractul de vanzare-cumparare a locuintei, actul de proprietate asupra imobilului ce face obiectul tranzactiei, declaratia pe propria raspundere, din partea vanzatorului, ca imobilul nu face obiectul unor litigii si extrase din documentatia cadastrala.

Dosarul trebuie depus direct la banca, fie de catre solicitant sau de catre brokerul de credite.

Decizia bancii

Dupa depunerea dosarului, acesta este atent analizat de banca. De asemenea, in acest moment se realizeaza si evaluarea locuintei. Aceasta ar trebui sa fie cu cel putin 5% peste valoarea creditului, avand in vedere ca banca finanteaza 95% din pretul imobilului. Din acest motiv, trebuie sa va asigurati ca pretul cerut de vanzator va fi la acelasi nivel sau mai mic decat valoarea stabilita de evaluator.

Banca va evalua si gradul de risc al clientului, respectarea regulilor de participare la programul "Prima Casa" si istoricul sau. Daca totul este conform cerintelor sale, banca va trimite dosarul mai departe, la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Incheierea contractului pentru imprumut si achizitie

In urma unei analize, FNGCIMM va determina daca imprumutul poate fi acordat. Dosarul ar putea face mai multe drumuri intre banca si FNGCIMM, inainte de aprobare, deci va puteti astepta sa dureze ceva mai mult timp. De asemenea, ati putea fi nevoit sa oferiti informatii si acte suplimentare.

Daca dosarul este aprobat, FNGCIMM emite decizia de garantare catre banca, urmand semnarea contractului de credit si a celui de vanzare-cumparare a imobilului.       

Articole Ghiduri Asigurari »

Studiu: Femeile sunt un segment insuficient explorat in asigurari

Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...

Cum cumperi rapid o polita de asigurare a locuintei?

Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...

Ce ii preocupa pe asiguratori?

Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...

Cum sa-ti asiguri locuinta cu 50 de bani pe zi

Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...

Cat de veche trebuie sa fie masina ca sa nu o mai poti asigura

Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor