Eurovigneta intra in Romania cu noi niveluri de impozitare


Data: 12.10.2006

Avem la dispozitie doua perioade de tranzit. Directiva Eurovigneta intra si ea in tara noastra, urmand ca peste patru ani, nivelul de impozitare a vehiculelor sa-l egaleze pe cel practicat in Uniunea Europeana. Astfel, in domeniul transporturilor, Romania a obtinut in cadrul negocierilor cu UE doua perioade de tranzitie pentru aplicarea Directivei Eurovigneta si pentru aplicarea prevederilor privind greutatile maxime ale vehiculelor. Directiva stabileste niveluri minime de impozitare pentru vehiculele care efectueaza transport intern in statele membre UE. Romania are la dispozitie patru ani pentru a alinia nivelul impozitelor aplicate vehiculelor romanesti care desfasoara exclusiv transporturi nationale.

Astfel, pana in 2008 nivelul impozitelor va atinge 60% din nivelul minim prevazut de legislatia europeana, urmand ca pana in 2009 acest nivel sa fie de 80% si in 2011 sa egaleze impozitele minime prevazute de Directiva Eurovigneta. Deocamdata nu Eurovigneta da batai de cap transportatorilor autohtoni. `Dezavantajul nostru, al transportatorilor este acela ca, in momentul de fata, indiferent daca circulam sau nu, contractul comercial trebuie sa fie platit pentru 12 luni, fapt neintalnit altundeva in lume. Iar daca platim vigneta azi, peste doua luni ni se spune ca nu putem circula pe anumite drumuri`, a declarat Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport.

Dimensiuni maxime admise pe drumurile europene

Totodata, directiva amintita stabileste greutatile si dimensiunile maxime admise pe drumurile europene pentru diferite categorii de vehicule. Perioada de tranzitie negociata de Romania se refera la greutatea maxima admisa pe osie care este de 11,5 tone. Astfel, tara noastra trebuie sa se alinieze acestei prevederi pana in anul 2013. In ceea ce priveste dimensiunile maxime admise, stabilite prin acelasi act normativ comunitar, Romania nu a solicitat o astfel de perioada de tranzitie. Limitele maxime admise sunt aceleasi cu cele din UE.

Spre exemplu, un tren rutier poate avea o lungime maxima de 18,75 m, o inaltime de 4 m si o latime de 2,55 m. Potrivit Euractiv, perioadele de tranzitie solicitate de Romania in domeniul transporturilor nu vin insa gratuit. Din cauza decalarii aplicarii normelor europene amintite mai sus, tara noastra nu va avea acces la pietele nationale de transport rutier de marfa ale altor state membre din UE timp de trei ani dupa data aderarii. Aceasta perioada de tranzitie solicitata de Comisia Europeana pentru operatuni de cabotaj rutier de marfa este de tipul `trei plus doi`.

Aceasta inseamna ca, dupa cei trei ani in care cabotajul nu este permis si in conditiile in care liberalizarea completa a pietelor nationale pentru operatorii romani ar provoca distorsiuni majore in anumite state membre, acestea pot solicita prelungirea perioadei de tranzitie cu inca doi ani. Masurile de restrictionare a accesului la piata interna sunt insa reciproce, ceea ce inseamna ca nici operatorii comunitari nu vor avea acces la piata nationala de transport rutier de marfa din Romania.

Sursa: www.curierulnationa.ro

Articole Ghiduri Asigurari »

Studiu: Femeile sunt un segment insuficient explorat in asigurari

Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...

Cum cumperi rapid o polita de asigurare a locuintei?

Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...

Ce ii preocupa pe asiguratori?

Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...

Cum sa-ti asiguri locuinta cu 50 de bani pe zi

Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...

Cat de veche trebuie sa fie masina ca sa nu o mai poti asigura

Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor