Inmatricularea autoturismelor noi de import, din tari terte, cu motor de peste 2.000 cmc, presupune nu doar plata controversatei taxe de de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie, ci si a taxei de timbru social, reprezentand 1% din valoarea masinii. Taxa de timbru social a fost instituita in urma cu opt ani, prin Ordonanta de urgenta 118/1999, de infiintare a Fondului de solidaritate.
Taxa se aplica masinilor noi din import cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.000 cmc si participantilor la jocuri de noroc. In vara anului trecut, guvernul a aprobat un proiect de lege prin care a adus unele modificari ordonantei din 1999, dar nu a renuntat la taxele percepute pentru masini, desi introdusese, in Codul Fiscal, taxa de prima inmatriculare.
Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele fizice sau firmele care cumpara masini noi din import trebuie sa plateasca 1% din valoarea in vama pentru a se putea inscrie la Registrul Auto Roman (RAR). Reprezentantii RAR conditioneaza eliberarea documentelor pentru inmatricularea autoturismului de plata taxei de timbru social. Anterior inmatricularii, proprietarii masinilor trebuie sa vireze suma in contul deschis la Trezorerie.
De la 1 ianuarie, odata cu aderarea Romaniei la UE, notiunea de import a fost redefinita pe relatia cu statele membre si redenumita achizitie intracomunitara. Prin urmare, masinile produse in Uniune nu sunt considerate importuri si nu trebuie taxate cu 1%. Legislatia romaneasca nu aduce, insa, o precizare pentru aceste situatii. Potrivit unor surse din Ministerul Finantelor, taxa contravine reglementarilor Organizatiei Mondiale a Comertului, pentru ca este o bariera in circulatia bunurilor, si ar trebui eliminata.
Banii din taxa de timbru erau colectati, initial, intr-un fond special de solidaritate si erau folositi pentru plata unor ajutoare sociale.
Dupa 2001, guvernul a schimbat destinatia fondului si a decis ca sumele sa devina venituri la bugetul de stat. In bugetul pentru anul 2007, Ministerul Finantelor a estimat ca va incasa 36,25 milioane lei din taxa de timbru pentru autoturisme si 766,8 milioane lei din taxa de prima inmatriculare a autoturismelor.
Prin proiectul de lege promovat in vara lui 2006, guvernul intentioneaza sa ii redea Fondului destinatia initiala de "reducere a saraciei in familiile aflate in dificultate", prin masuri cum ar fi: cofinantarea unor programe de servicii socio-medicale, ajutorarea persoanelor care au nevoie de tratament medical in strainatate, pentru constructia, reparatiile, amenajarea ori modernizarea sau dotarea institutiilor publice de asistenta sociala, a unitatilor socio-medicale, pentru servicii sociale organizate de institutiile publice.
Pana la clarificarea situatiei privind modul de calcul al taxei de prima inmatriculare auto cu expertii UE, taxa de inmatriculare pentru un autoturism nou de 2.000 cmc, dotat cu euro 4, este de 534 euro, iar pentru cel dotat cu euro 3 este de 918 euro. Pentru un autoturism nou de 2.500 de cmc, taxa de prima inmatriculare este de 956 de euro pentru motor euro 4 si 1.721 euro pentru un motor euro 3.
Sursa: www.banknews.ro
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...