Adevarul este ca din cele 50 de aparate amplasate de-a lungul traseului, doar vreo sase `sunt capabile` sa inregistreze exact viteza de deplasare si, respectiv, sa constituie probe pentru acordarea amenzilor. Celelalte sunt pentru `supravegherea traficului`. Adica sa vada ochiul politiei daca e aglomerat, daca s-a produs vreun accident sau daca pe DN1 circula masini furate.
NU PUTETI FI AMENDATI
Potrivit legislatiei romanesti in vigoare, politia nu poate acorda amenzi pentru depasirea vitezei regulamentare daca aparatul (radarul, camera de supraveghere) care a inregistrat fapta nu este omologat de Biroul Roman de Metrologie Legala (BRML). Concret, agentii de politie nu pot acorda amenzi vitezomanilor filmati de cele mai multe dintre camerele de pe DN1, adica pe baza imaginilor video pentru ca, in cazul acestor aparate, viteza de deplasare este calculata pe baza unui soft de calculator.
IMPOSIBIL DE OMOLOGAT
Practic, programul inregistreaza si calculeaza matematic, in functie de parametri, de cat timp are nevoie un autoturism sa strabata distanta dintre doua camere de supraveghere, stabilind astfel viteza medie. Sistemul nu este nici foarte precis, dar nici foarte sigur. Teoretic, nefiind securizat, oricine poate schimba parametrii de lucru. Motiv pentru care Biroul Roman de Metrologie Legala nu il poate omologa. `BRML nu poate omologa un soft de calculator, in primul rand pentru ca acesta ar trebui securizat. Ori, eu nu stiu sa se fi facut asa ceva`, a declarat Dan Cristescu, director tehnic la BRML.
FARA PROCESE VERBALE!
Desi unii soferi au reclamat ca s-au trezit cu amenzi de pe urma camerelor de supraveghere, Politia Rutiera a sustinut ca nu s-au intocmit procese verbale in urma inregistrarilor de pe camerele video neomologate de BRML. `Nu putem folosi sistemul de camere video pentru stabilirea vitezei de deplasare. Nu este foarte precis si ne-am trezi imediat cu zeci de contestatii si procese. Si cu amenzile anulate`, a afirmat comisarul sef Dumitru Jianu, directorul Directiei Politiei Rutiere.
LOCURILE IN CARE TREBUIE SA VA FERITI
Totusi, printre camerele de supraveghere de pe DN1 exista si cateva aparate omologate de Biroul de Metrologie. `Buclele inductive` din asfalt au un alt principiu de functionare, pe baza de conductori electrici care functioneaza ca senzori. Cand viteza de deplasare este depasita, se transmite automat un semnal la camera video, care fotografiaza numarul din spate al masinii. Buclele inductive nu prea pot fi pacalite si nici nu pot fi depistate de `antiradare` pentru ca nu emit unde radio asemeni aparatelor radar clasice. Asadar, atentie, totusi, la radarele mobile ale Politiei Rutiere! Pe DN1 sunt amplasate la Balotesti, Ciolpani, Barcanesti, Puchenii Mari, Comarnic, Sinaia.
BANI DIN BUGET SI FONDURI PHARE
Valoarea sistemului ultramodern de monitorizare si supraveghere video a traficului auto pe Drumul National 1, Bucuresti Sinaia s-a ridicat la 2,83 milioane euro, bani din care Ministerul Administratiei si Internelor a suportat 700.000 de euro, restul provenind din fonduri Phare. Licitatia a fost castigata de firma Alcatel SA Romania. Printre actionarii acesteia se afla si firma Promotion Group International, al carei asociat unic este Irinel Columbeanu. Se stie despre omul de afaceri, dupa cum a relatat presa de specialitate, ca a infiintat firma in 1990 si s-a asociat cu Alcatel Franta, aducand astfel in Romania centralele digitale marca `Alcatel`. Alcatel Romania este cunoscuta si pentru instalarea retelelor de fibra optica pentru CFR.
CE TREBUIE SA STITI DESPRE APARATELE RADAR!
Asa cum se specifica in Norma din 23 noiembrie 2005, publicata in Monitorul Oficial, masuratorile efectuate cu ajutorul aparatelor radar nu pot constitui probe, daca au fost facute in conditii de ceata, ploaie, ninsoare sau furtuna. De asemenea, daca a fost folosit pentru inregistrare un aparat radar stationar montat pe un autoturism in miscare sau daca in raza aparatului se deplaseaza simultan mai multe autovehicule, masuratorile nu pot constitui probe. In norma de metrologie legala se mai arata ca aparatul radar poate fi pus in functiune doar de personal calificat si trebuie sa fie insotit de un certificat care sa ateste omologarea de catre BRML.
Sursa: www.ziarulcn.com
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...