DE CE PLATIM MAI MULT SI PE BENZINA


Data: 30.05.2008

Platim la fel de mult ca restul tarilor din UE pe carburanti, desi avem accize mai mici, nivelul de trai e incomparabil cu media europeana si nu avem costuri de transport adaugate in pret. Asta pentru ca Petrom asigura din resursele Romaniei 60% din necesarul de carburanti pe plan intern. PIB-ul pe cap de locuitor este 40% din media europeana. In comparatie cu noi, Austria, tara natala a OMV - proprietarul Petrom, importa tot petrolul necesar, are preturi mai mici la carburanti decat Romania si un venit pe cap de locuitor de peste trei ori mai mare.

Analistii nu exclud o intelegere pe preturi intre companii.

CRIZA RESURSELOR. Ultimul camp petrolifer dintre cele descoperite pana astazi in lume va mai putea fi exploatat inca 150 de ani, potrivit cercetatorilor (gswindell.com). Criza resurselor planetei, combinata cu o crestere permanenta a consumului, a provocat o explozie a pretului pe pietele internationale, pana la 135 de dolari/baril. Consumul Chinei reprezinta 35% din cresterea globala a ultimilor cinci ani, statul asiatic fiind cel mai mare consumator de petrol din lume, inaintea SUA. In mare parte speculative, cotatiile titeiului au inregistrat cresteri de aproape 1.000% fata de acum zece ani, avand perioade in care a crescut cu 3 dolari in cursul unei singure zile de tranzactionare. Specialistii spun ca aceste fluctuatii nu vor inceta pana cand SUA nu vor trece de perioada de recesiune determinata de criza creditelor ipotecare si de slabirea dolarului.

CONSUM. Totodata, flota de masini, avioane si vapoare a lumii este in permanenta crestere. Anual, 70 de milioane de vehicule noi intra in trafic, adaugandu-se la cele 850 de milioane deja existente.

TAXE SI ACCIZE. Companiile petroliere spun ca cea mai importanta cauza a scumpirilor o reprezinta taxele si accizele la carburanti care inseamna, in Romania, 50% din pretul la pompa.

La noi, pentru 1.000 de litri de benzina, acciza este 421,19 euro, iar la motorina aceasta este 327,29 euro, urmand sa ajunga 348 de euro in 2010. Asadar, dintr-un litru de benzina care costa 1,22 euro, acciza reprezinta doar 33 eurocenti (calculata la un curs de 3,35 lei pentru un euro), iar dintr-un litru de motorina acciza este 27 de eurocenti. La acestea se adauga TVA de 19% aplicata pretului carburantilor dupa ce s-a calculat acciza, `centul pe litru` (o taxa instituita pentru recuperarea datoriilor pe care rafinariile din Romania reunite in fosta Companie Romana de Petrol le aveau la Bancorex), iar 10% din pretul final se duce catre Fondul Petrolistilor. Motorina este acum mai scumpa decat benzina deoarece, de la 1 ianuarie, acciza a crescut de la 307,5 euro pe tona, la 327, iar motorina cu 3% amestec de biodiesel nu mai beneficiaza de acciza preferentiala, fiind taxata la aceeasi valoare cu motorina obisnuita.

`PIATA CARTELATA`. Lipsa concurentei de pe piata este poate unul dintre cele mai importante motive ale cresterii preturilor. `Avem de-a face cu o piata cartelata in domeniul energiei, unde exista intelegeri intre companii privind preturile practicate si se abuzeaza foarte usor de consumatori`, spune Daniel Daianu, profesor de economie si fost ministru de finante. Concurenta intre cele 6 companii puternice de la noi (Petrom, OMV, Rompetrol, Lukoil, Mol, Agip) e doar la nivel de servicii, preturile fiind asemanatoare. Consiliul Concurentei a declansat, in 2005, o ancheta, inca nefinalizata, pe piata carburantilor.

PRIVATIZARE. Nu in ultimul rand, conditiile pe care statul le-a acceptat la privatizarea Petrom aduc profituri mici bugetului. `La vanzarea Petrom nu s-a pus o clauza care sa spuna ca, daca pretul petrolului va creste, si redeventele percepute de stat trebuie sa creasca`, ne-a spus Constantin Tampiza, presedintele Lukoil Romania. Statul a incasat din redevente doar 217 milioane de euro in 2007, iar pentru acest an isi propune un venit cu doar 13 milioane de euro mai mare.

EFECTUL CRESTERII PRETURILOR LA BENZINA

PROFIT PENTRU PETROLISTI. Cresterea cotatiilor de petrol inseamna mai mult profit pentru petrolisti. De exemplu, Petrom a anuntat un profit cu 156% mai mare decat in primul trimestru din 2007. Scumpirile creeaza insa un efect in lant asupra restului economiei. `Desi nu avem accize ca in Vest, platim preturi ca acolo, iar marjele de profit ale companiilor din Romania sunt mult mai mari decat in alte tari`, spune Daianu.

RATAM INFLATIA. Se majoreaza costurile produselor agricole, cele cu transportul si materiile prime, incetineste cresterea economica, iar rata anuala a inflatiei este deja afectata de costul carburantilor care au scumpit produsele de consum.

PROTESTE. Ca raspuns la acest val de scumpiri, au inceput blocajele camionagiilor din intreaga Europa. Bulgarii au protestat la Sofia,Varna si Ruse, reclamand taxele mari ale autoritatilor pentru carburanti, desi au, impreuna cu Romania, cele mai mici tarife din UE. Apoi, transportatorii, fermierii si pescarii din Franta, Germania, Marea Britanie, Spania, Italia si Portugalia au iesit in strada in cadrul `primei greve continentale` impotriva costurilor si tarifelor la carburanti. Ieri, pretul barilului de petrol a scazut de la nivelul record de 135 de dolari sub valoarea de 127 de dolari.

COMPORTAMENT. Speriati de cresterile fara precedent, americanii circula mai putin cu masina, pentru prima data dupa 30 de ani, potrivit France Press. Pentru ei, pragul psihologic de 4 dolari galonul (3,78 litri) (sub 1 euro pe litru) a fost deja atins, iar, potrivit datelor Departamentului pentru Transporturi al SUA, numarul de mile parcurse de automobilistii americani a scazut in martie cu 4,3%.

AFACERI FRANATE. Un alt efect ar fi scaderea pe termen mediu a afacerilor constructorilor de masini din intreaga lume. Si afacerile transportatorilor aerieni au de suferit: American Airlines a anuntat pierderi de 650 de milioane de euro in primele luni, fapt ce a determinat un anunt-bomba: compania va trimite sute de oameni in somaj, va reduce numarul de curse si va imbarca un singur bagaj pentru fiecare calator.

MASURI FISCALE. De cealalta parte, Rusia va reduce taxele pentru productia de petrol, permitand companiilor de profil sa faca economii de circa 2,5 miliarde de euro. Banii vor fi investiti in exploatare si productie. Guvernul de la Moscova pregateste stimulente fiscale pentru dezvoltarea de noi campuri petrolifere in regiunile greu accesibile (Siberia si Arctica).

SOLUTII - Impozit exceptional la profit exceptional

Impozitarea castigurilor exceptionale este enuntata chiar de petrolisti. Constantin Tampiza, presedintele Lukoil Romania, ne-a spus ca `nu functioneaza teoria ca noi avem resurse si trebuie sa platim mai putin pe benzina deoarece preturile sunt stabilite in functie de piata`. O varianta ar fi insa cea aplicata in Rusia: `Cand statul vede ca petrolistii castiga din preturile aplicate si nu doar din exploatarea resurselor, pune taxe suplimentare`, afirma Tampiza. El spune ca, la o cotatie a barilului de 130 de dolari, Rusia percepea un impozit companiilor petroliere de 59 de dolari, iar acesta se modifica la doua luni. Pentru Romania, seful Lukoil crede ca s-ar putea impune si o masura administrativa de limitare a exportului de titei.

SOLUTII - Ultima sansa: apel la morala petrolistilor

Alte solutii pot fi: diminuarea accizelor la combustibili sau impozitarea castigurilor exceptionale ale companiilor petroliere. Despre diminuarea accizelor, reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor ne-au transmis ca `nu se pot aplica reduceri ale accizelor pentru a diminua preturile carburantilor`. Motivatia ar fi aceea ca deja Romania beneficiaza prin Tratatul de aderare de un nivel minim al accizelor intre tarile din UE. Pentru motorina, derogarea este pana in 2013, iar pentru benzina fara plumb, pana in 2011 `pentru a se evita impactul negativ al unei cres- teri accelerate`, spun reprezentantii MEF. Cu toate acestea, o acciza redusa nu ar garanta decat un profit mai mare al companiilor si nu ar determina in mod direct reducerea pretului carburantilor. O ultima rezolvare ar fi apelul la `morala petrolistilor`, spune Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari. `Ultima sansa este ca aceste companii sa spuna m-am imbogatit destul pe spatele oamenilor, trebuie sa scad preturile`.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole Ghiduri Asigurari »

Studiu: Femeile sunt un segment insuficient explorat in asigurari

Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...

Cum cumperi rapid o polita de asigurare a locuintei?

Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...

Ce ii preocupa pe asiguratori?

Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...

Cum sa-ti asiguri locuinta cu 50 de bani pe zi

Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...

Cat de veche trebuie sa fie masina ca sa nu o mai poti asigura

Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor