Data: 15.10.2008
In cazul in care ati avut o dauna auto (in mers sau stationare), este necesar sa va notati urmatoarele date despre accident sau dauna:
- Data, ora si locul exact de producere a accidentului, inclusiv repere si localizari, de ex. nr. imobilului sau, in afara localitatii, km. in dreptul caruia s-a petrecut accidentul;
- Directia de mers a autovehiculului condus de dvs. si directia de mers a celuilalt /celorlalte autovehicule implicate in eveniment;
- Numerele de inmatriculare ale vehiculelor implicate in accident;
- Numele conducatorilor auto implicati in accident, precum si numele altor persoane care au asistat la eveniment (martori);
- Seria si tichetul RCA (sau Cartea Verde in cazul in care celalalt autovehicul este inmatriculat in strainatate) emise pentru autovehiculul care se face vinovat de producerea accidentului.
Nota: desi nu este obligatoriu, este util sa pozati autovehiculele implicate, in pozitia in care au ramas imediat dupa accident (puteti folosi telefonul mobil in caz ca nu dispuneti de un aparat foto), este posibil ca in viitor sa va fie foarte utile, ca probe !
In cazul unui accident auto luati acele masuri necesare pentru ca autovehiculul dvs. sa nu sufere si alte avarii, ca de exemplu:
- daca masina dvs. este avariata (ex. scurgeri de lichide sub vehicul, scurt circuite electrice, etc.) si nu exista vatamari corporale (sau deces):
- decuplati bornele bateriei de acumulatori
- nu porniti motorul
- impingeti vehiculul sau remorcati-l pana in afara partii carosabile
- daca autovehiculul dumneavoastra a fost avariat in timp ce era stationat sau parcat :
- este necesar sa va deplasati cu autovehiculul in cauza la organele de politie de pe raza sectorului unde s-a produs accidentul de circulatie, pentru a declara evenimentul si a se efectua constatarea accidentului.
- daca din accidentul auto au rezultat victime:
- nu modificati pozitia vehiculului pina la sosirea echipajului de politie pentru a se face masuratorile necesare in astfel de cazuri.
- opriti alte vehicule si cereti sprijinul acestora pentru transportarea de urgenta la o unitate de prim ajutor in cazul in care nu puteti asigura dvs. insiva primul ajutor
- notati-va nr. de inmatriculare al vehiculului ce transporta ranitii
- anuntati cel mai apropiat post de Politie despre accident si natura lui prin intermediul altor conducatori auto si NU PARASITI LOCUL ACCIDENTULUI fara incuviintarea politiei.
In cazul unui accident auto trebuie completata o declaratie de accident si intocmit un proces verbal de accident. Pentru aceasta trebuie sa aveti la dvs. urmatoarele documente:
- Permisul de conducere;
- Certificatul de inmatriculare al vehiculului;
- Buletinul de identitate;
- Documentele de transport, conform legilor in vigoare;
- Tichetul de asigurare pentru raspundere civila auto a vinovatului de producerea accidentului;
- Copia politei CASCO.
In cazul in care vinovat de producerea accidentului este celalalt conducator, urmariti ca acesta sa-si dea consimtamantul pe procesul verbal de contraventie cu privire la plata despagubirii din asigurarea RCA pe care o detine.
In cazul in care unul din conducatorii auto implicati paraseste locul accidentului sau refuza sa se prezinte la organele de politie, dvs. trebuie sa furnizati acestora cit mai multe amanunte despre celalalt autovehicul (tip, marca, numar de inmatriculare in intregime sau numai o parte din acesta etc.) si, daca este posibil, datele eventualilor martori oculari identificati.
Daca autovehiculul dvs. nu mai poate fi pornit in urma accidentului, este important sa respectati urmatorii pasi:
- deplasati cit mai mult masina pe partea dreapta a drumului (daca nu au rezultat victime din accident);
- anuntati telefonic organele de politie despre evenimentul produs si;
- asteptati la fata locului sosirea organelor constatatoare.
Pentru constatarea unei daune si deschiderea dosarului de dauna, este necesar sa aveti la dvs. documentele eliberate de organele abilitate sa cerceteze evenimente rutiere (politie, pompieri, etc.) care pot fi, dupa caz:
- documentul tip "anexa 2" (eliberata de organele de politie) si autorizatia de reparatie in cazul avariilor cu autor necunoscut sau;
- procesul verbal de constatare a contraventiei eliberat de organele de politie sau;
- adeverinta de dauna in cazul furturilor partiale (eliberata de organele de politie) sau raportul de expertiza (eliberat de pompieri) in cazul incendiilor, etc.
Observatii:
Aceste documente vor fi prezentate in original inspectorului de daune/ persoanei abilitate sa va deschida dosarul de dauna
- Copie dupa asigurarea RCA (sau Cartea Verde in cazul in care autovehiculul celalalt este inmatriculat in strainatate) a celui vinovat de producerea accidentului sau, copie a buletinului de identitate, permisului conducere si a certificatului de inmatriculare a soferului vinovat, daca vehiculul acestuia nu are asigurare RCA, valida la data producerii accidentului;
- In cazul autovehiculelor apartinand persoanelor juridice, inclusiv societati de leasing, este necesar sa vaeti o imputernicire / instiintare de dauna din partea firmei proprietara a autovehiculului;
- Copii ale certificatului de inmatriculare si/sau cartii de identitate a vehiculului;
- Copia permisului de conducere al persoanei care a condus autovehiculul la data daunei;
- Copia politei de asigurare CASCO (inclusiv anexele tabelare cu vehiculele incluse in asigurare, daca este cazul).
ATENTIE!
Fara oricare din aceste documente vi se poate refuza deschiderea dosarului de dauna. Este important sa pastrati fotocopii ale actelor de constatare primite de la organele statului si una dupa nota de constatare facuta de inspectorul de dauna care a deschis dosarul.
Toate documentele fiscale (in original) doveditoare ale reparatiei autovehiculului, cum sunt de exemplu: facturile, chitantele fiscale, comenzile de lucru pentru service etc).
- Cererea de despagubire cu numele, semnatura (si stampila in cazul persoanelor juridice) autorizata a asiguratului;
- Avizul de daune completat de asigurat sau reprezentatul asiguratului.
Observatii:
In cazul in care conduceti un autovehicul cumparat in sistem de leasing sau prin alta modalitate asemanatoare, nu sunteti indreptatit sa primiti sume cu titlu de despagubire deoarece nu sunteti proprietarul autovehiculului respectiv. Puteti primi aceste sume numai cu acceptul societatii care a garantat financiar leasingul sau al proprietarul de drept al autovehiculului.