Romanii care s-au imprumutat la banci si au aparut in baza de date a Biroului de Credit ca restantieri, fara motive intemeiate, sunt indreptatiti sa dea in judecata aceasta institutie. Cazul unei bucurestence reprezinta o premiera in acest sens pentru justitia romana. Femeia a chemat in judecata banca, dar si Biroul de Credit, pentru faptul ca i-au fost inscrise date gresite in raportul de credit.
Aceasta a sustinut ca a suferit daune financiare semnificative ca urmare a inscrierii fara temei legal in baza de date a Biroului. Valoarea daunelor se ridica la cateva sute de mii de euro. `In fapt, bucuresteanca a incheiat un contract de credit imobiliar cu o banca in martie 2004, pe care l-a rambursat integral, la cerere, in august 2005. In aceasta perioada a mai avut intarzieri la plata ratelor, dar acestea nu au fost nici pe departe de nivelul sumelor raportate de banca cu care avea incheiat contractul de imprumut catre Biroul de Credit si care acum figureaza inscrise in raportul ei personal`, a sustinut avocatul Iulian Urban.
`De asemenea, nici perioadele raportate de banca si insusite de Biroul de Credit nu corespund realitatii`, a explicat Urban. Reprezentantii legii au considerat ca Biroul de Credit este raspunzator, in solidar cu banca, fata de restantierul pagubit.
`Cred ca e un semnal bun, care ne da sperante ca orice restantier din Romania, care nu mai poate lua credite din cauza unor date eronate de la Biroul de Credit, poate sa dea in judecata institutia, in solidar cu banca, si sa ceara plata de daune`, spune reprezentantul firmei de avocatura Urban, citat de Cancan.
Instanta nu i-a dat castig de cauza femeii, deoarece a apreciat ca actiunea ei fata de banca nu era intemeiata, insa e prima data cand justitia a admis ca Biroul poate fi chemat in judecata.
Din august 2004, de cand este operationala, baza de date a Biroului de Credit a ajuns sa contina 3,8 milioane de persoane inregistrate, majoritatea pe baza informatiilor negative primite de la banci.
Pe de alta parte, au fost si cazuri in care sumele nu depaseau cateva zeci de mii de lei vechi ce reprezentau comisioane de administrare si nu imprumutul propriu-zis.
Sursa: Ziare.com
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...