Cum obtii mai usor despagubirea Casco


Data: 12.12.2006

Daca ai cumparat o polita Casco si ai un accident cu autoturismul asigurat trebuie sa respecti cativa pasi pentru a fi sigur ca nu faci mult mai multe drumuri decat este necesar pentru a fi despagubit. Constatarea tuturor daunelor care pot fi observate cu ochiul liber ar trebui sa fie prima ta grija.

Urmeaza apoi inaintarea tuturor actelor pe care le cere societatea de asigurare pentru intocmirea dosarului. Societatea de asigurare trebuie instiintata in termen de cel mult 72 de ore de la producerea accidentului, potrivit prevederilor celor mai multe polite Casco.

Ce faci daca ai un accident

In cazul accidentelor usoare, in primul rand,  asiguratul trebuie sa mearga la politie, in cel mult 48 de ore, unde va completa o declaratie tip. In aceasta trebuie mentionate mai multe detalii, printre care data, locul si imprejurarile in care a avut loc accidentul si trebuie sa faca si o schita cu pozitia pe care o aveau autovehiculele inaintea impactului.

Pasul urmator este ca politistul sa constate avariile masinii si sa emita un proces-verbal (in cazul in care accidentul a avut loc intre doua sau mai multe masini) sau o autorizatie de reparatie (in cazul in care a fost un autoaccident ori automobilul a fost lovit in parcare). `Este bine ca asiguratul sa fie atent ca politistul trece toate daunele vizibile in procesul-verbal sau in autorizatia de reparatie. Daca sunt zgariate usile din dreapta foarte vizibil si aripa din spate este zgariata putin, toate trebuie mentionate in procesul verbal sau in autorizatia de reparatie`, afirma Viorel Tache, account manager la brokerul de asigurari EOS Risq. Proprietarul autovehiculului trebuie sa aiba la el cartea de identitate, permisul, talonul autovehiculului si polita RCA.

In cazul in care pentru constatarea avariilor este necesar ca masina sa fie urcata pe rampa, asiguratul trebuie mai intai sa treaca pe la un service de unde sa ia o nota tehnica de constatare. Politistul va elibera documentele pe baza acesteia. Urmeaza prezentarea la societatea de asigurare pentru intocmirea dosarului de dauna, in cel mult 72 de ore de la producerea accidentului, potrivit prevederilor din majoritatea politelor Casco.

`Asiguratul trebuie sa aiba la el cartea de identitate, permisul, talonul, copia politei de asigurare si actele intocmite la politie`, mentioneaza Viorel Tache. El adauga faptul ca unele societati de asigurare mai solicita asiguratului, in functie de caz, si alte acte.
Inspectorii de daune sunt cei care intocmesc dosarele de dauna. In primul rand,  acestia incheie un proces-verbal de constatare a daunelor.

In cazul in care nu sunt trecute toate daunele vizibile pe procesul-verbal sau in autorizatia de reparatie incheiata de politist, proprietarul masinii trebuie sa se intoarca la sectia de politie pentru ca acela care a intocmit respectivul document sa le adauge.

In procesul-verbal de constatare a daunelor, intocmit de unul dintre inspectorii de daune ai asiguratorului, urmeaza sa fie mentionate toate componentele masinii care vor fi inlocuite, cele care vor fi reparate, respectiv cele care urmeaza sa fie verificate. Odata ce a finalizat aceste etape, proprietarul masinii avariate trebuie sa o duca la service pentru ca aceasta sa fie reparata.

Cum alegeti service-ul (Foloseste Unitati service)

De la inspectorul de daune, proprietarul masinii poate afla ce service-uri sunt agreate de societatea de asigurare. Societatile de asigurare au decontare directa cu service-urile autorizate. Chiar si in aceasta situatie, in cazul unora dintre societatile de asigurare mai trebuie obtinut si acceptul de plata pentru ca service-ul sa-si incaseze banii pe reparatiile prestate.

In cazul in care unitatea nu este agreata de societatea la care a fost asigurat autovehiculul, proprietarul acestuia are de obicei doua optiuni: achita el contravaloarea reparatiilor, iar apoi se duce la asigurator sa-si obtina banii sau lasa masina la service pana cand societatea de asigurari efectueaza plata in contul service-ului.

Upgrade la asigurare

Dupa ce asiguratorul a platit o despagubire pe o polita de asigurare, suma asigurata initial se reduce cu valoarea despagubirii achitate. De exemplu, daca automobilul a fost asigurat pentru suma de 10.000 de euro, iar in urma unui accident,  societatea de asigurare a achitat reparatii in valoare de 3.000 de euro, autovehiculul mai este asigurat numai pentru suma de 7.000 de euro.

Proprietarul se poate duce insa la agentul sau la brokerul de asigurare de la care a cumparat polita pentru a i se calcula cat trebuie sa mai plateasca astfel ca suma asigurata sa fie la fel de mare ca inaintea producerii accidentului.

Acte

Ce trebuie sa ai asupra ta

La politie                       La societatea de asigurare

Carte identitate            Carte identitate

Permis                           Permis

Talon                             Talon

Polita RCA                    Copie polita CASCO

                                        Actele intocmite de politist

Sursa: www.evz.ro

Articole Ghiduri Asigurari »

Studiu: Femeile sunt un segment insuficient explorat in asigurari

Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...

Cum cumperi rapid o polita de asigurare a locuintei?

Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...

Ce ii preocupa pe asiguratori?

Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...

Cum sa-ti asiguri locuinta cu 50 de bani pe zi

Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...

Cat de veche trebuie sa fie masina ca sa nu o mai poti asigura

Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor