Cat face unu + unu? (verificare antispam) (rezultat in cifre)

Adresati-ne intrebarea iar specialistii nostri va vor raspunde in cel mai scurt timp!

bursaasigurarilor.ro - ne puteti contacta la:

Telefon: 0722 236 120

Cui serveste prohibirea masinilor `second hand`?


Data: 31.10.2006

O situatie poate mai greu de inteles s-a creat in fiscalitatea achizitiilor de automobile. Noul Cod fiscal prevede impuneri fabuloase - dar absolut fabuloase (chiar de mii de euro) - la inmatricularea pentru prima oara in tara a unor automobile deja inmatriculate in alte tari. Este vorba de automobile asa-zise `second hand` (la a doua mana) practic aduse de romani din Occident. Raportul de monitorizare al Comisiei de la Bruxelles privind aderarea Romaniei mentioneaza expres incompatibilitatea acestei reglementari cu normele din Uniunea Europeana.

Fiind vorba de o piata unica pe ansamblul Uniunii Europene, o asemenea reglementare se constituie intr-o restrictie nepermisa si inadmisibila in calea functionarii libere a pietei. Cu toate acestea, ministrul de finante n-a dat vreu semn ca este gata sa modifice reglementarea, anuntand, dimpotriva, ca va mai studia problema, o va mai discuta cu Uniunea Europeana si...vom mai vedea!

Sa fi abandonat oficialitatile de la Bucuresti de-acum binecunoscuta obedienta fata de cele de la Bruxelles, devenind dintr-o data demne nevoie mare, imune la presiuni din afara, dupa ce ne obisnuisera cu lustruirea pantofilor noilor stapani straini. Macar de-ar fi asa!

Reglementarea cu pricina a fost motivata de scopul nobil al pazirii pietei romanesti de invazia unor harburi straine, ce se presupune ca ar putea sa se produca odata cu aderarea. De ce insa s-ar produce?! Intervine ceva realmente nou pe acest plan cu prilejul aderarii? In materie de produse industriale, taxele vamale intre Romania si actualele tari ale Uniunii Europene s-au desfiintat de mult. Schimbari de taxe vamale se vor produce doar pentru marfuri venind din afara Uniunii Europene.

Este adevarat insa ca produsele provenind din restul Uniunii Europene nu vor mai fi considerate `importuri`, dupa cum nu vor fi considerate `exporturi` cele destinate spre restul Uniunii Europene. TVA insa tot se va incasa. Doar in materie de formalitati si nu de costuri ar urma sa intervina modificari! Asa ca, in conditii normale, n-ar trebui sa existe vreo invazie de automobile `second hand`! Numai ca nu va mai putea opera interdictia administrativa a aducerii in tara a unor automobile sub anumite standarde sau peste o anumita vechime. Si atunci poate intr-adevar se vor aduce masiv automobile `second hand` din Occident.

Cui nu-i convine insa faptul? Pai, importatorilor de automobile noi, dintre care, vai!, atatea figuri marcante si influente ale vietii publice, guvernamentale si ale mediului de afaceri, unele aflate chiar in ambele posturi. Care nu de poluarea Romaniei nu dorm, fiind cu mult mai sensibile la grosimea propriilor buzunare! Si atunci au fost inlocuite interdictiile administrative cu taxe prohibitive la inmatricularea automobilelor `second hand`.

Cine ar mai putea fi insa interesat in aceste taxe prohibitive? Printre marii castigatori sunt, fara indoiala, bancile! Pentru ca, in iuresul importurilor care exista in Romania actuala, castigul este mai mare la creditarea achizitionarii unui automobil scump decat la creditarea (sau poate chiar absenta unei creditari) in cazul achizitionarii unui automobil mai ieftin, cum este cel `second hand`. In plus, sperietoarea unor taxe prohibitive la inmatriculari de automobile `second hand` creeaza, pana la eventuala lor introducere, o piata artificiala pentru aceste automobile. Evident, pentru cele inca permise la import! Avem, n-avem bani, hai sa cumparam acum pentru ca de la 1 ianuarie nu va mai fi posibil! N-avem bani acum, ne imprumutam! Bancile sunt gata! Bancile nu pot decat castiga din aceasta amenintare cu taxe prohibitive.

Interesele inportatorilor de masini noi cu cele ale bancilor se intalnesc in promovarea unor taxe prohibitive pentru automobilele `second hand`. Chiar si doar in mentinerea unei amenintari cu aceste taxe prohibitive, daca, pana la urma, va trebui totusi, la presiunile Comisiei de la Bruxelles, sa se renunte la respectivele taxe.

In cazul in care autoritatile romane nu vor renunta de bunavoie la acestea, vor fi obligate sa o faca in urma unui demers al Comisiei la instanta judiciara in materie a Uniunii Europene. Dar, cel mai probabil, guvernul in functiune la Bucuresti nu se va complica fortand un asemenea demers din partea Comisiei de la Bruxelles si va renunta la taxele prohibitive in favoarea unora mai rezonabile pentru automobilele `second hand`? Dar trage de timp sa vada ce poate obtine, iar renuntarea va interveni doar in ultimul moment inaintea noului an.
Un articol de: Ilie Serbanescu

Sursa: Curentul

Articole Ghiduri Asigurari »

Studiu: Femeile sunt un segment insuficient explorat in asigurari

Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...

Cum cumperi rapid o polita de asigurare a locuintei?

Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...

Ce ii preocupa pe asiguratori?

Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...

Cum sa-ti asiguri locuinta cu 50 de bani pe zi

Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...

Cat de veche trebuie sa fie masina ca sa nu o mai poti asigura

Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor