Noul Cod rutier, intrat in vigoare, a lasat nelimpezita problema accidentelor usoare. Potrivit legii, de acum de acestea ar trebui sa se ocupe firmele de asigurari. Insa ele nu sint pregatite.
Potrivit noului Cod rutier, intrat de azi in vigoare, rezolvarea unei tamponari se poate rezolva amiabil intre autorii accidentului, iar constatarea ei nu se mai face la o sectie de politie, ci se inregistreaza la societatea de asigurari la care si-a platit polita soferul vinovat de accident. Concret, persoanele implicate intr-o tamponare usoara, in urma careia nu exista victime sau pagube mari si care se inteleg asupra vinovatiei, ar trebui sa mearga, imediat dupa accident, direct la firmele de asigurari. Termenul stabilit pentru declararea unui accident usor este de 24 de ore de la producerea acestuia. Tot potrivit legii, firma de asigurare trebuie sa detina si formulare pentru completarea daunelor accidentului.
Prevedere legala aminata inutil
Numai ca prevederile nu vor putea fi aplicate incepind de astazi, desi Codul rutier a fost aminat de Guvern din luna septembrie si pina acum tocmai pentru articolul legat de accidentele usoare. Chiar si ieri s-au purtat numeroase discutii intre reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) si cei ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), iar cele doua parti nu au reusit sa ajunga la un limbaj comun. Firmele de asigurari spun ca inca nu au formulare pregatite si nici personal.
`Se aplica Codul!`
Potrivit lui Liviu Malureanu, de la Biroul de presa din IGPR, `toate prevederile existente in actuala lege intra in vigoare la 1 decembrie, inclusiv articolul referitor la intelegerea amiabila`, cu alte cuvinte, tamponarile ar trebui rezolvate de asigurari. Tot ieri insa, firmele de asigurari spuneau ca au cerut CSA sa gaseasca o modalitate de aminare a punerii in aplicare a prevederii legale, desi o solutie gasita provizoriu a fost aceea de a se folosi formularele de constatare pe care asiguratul le da alaturi de cartea verde, recunoscute in UE si care pot fi luate de pe site-ul CSA. Insa nici acestea nu pot fi utilizate deocamdata.
CSA: `Nu se aplica!`
Potrivit unui comunicat al CSA, Comisia a emis regulile dupa care se solutioneaza accidentele rutiere usoare, dar acestea si formularul de constatare amiabila urmeaza sa fie publicate in Monitorul Oficial, fara a se spune cind. `Pina la data intrarii in vigoare a normelor privind procedura constatarii amiabile si a anexelor aferente, in cazul producerii accidentelor de circulatie vor fi folosite aceleasi proceduri ca in prezent`, se specifica in comunicat.
Cu alte cuvinte, potrivit asiguratorilor, tamponarile sint rezolvate de miine tot de politie. Contactat telefonic ieri, in jurul orei 16.30, Constantin Buzoianu, vicepresedintele CSA, ne-a explicat ca la acea ora inca se discuta pe marginea problemei aplicarii prevederii legale referitoare la intelegerea amiabila: `Sintem inca in dezbateri!`.
Sursa: www.cotidianul.ro
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...