Ce trebuie sa stiti atunci cand inchiriati o locuinta


Data: 21.11.2006

Chirias si proprietar, doua persoane aflate de parti diferite ale baricadei. Razboiul lor porneste adesea de la chestiuni minore cum ar fi repararea liftului sau curatenia pe scara blocului, dar poate ajunge si la probleme grave, precum rezilierea contractului de inchiriere.

Primul pas pentru a va putea bucura de drepturile care decurg din lege este de a realiza un contract scris intre proprietar si chirias, contract care ulterior semnarii acestuia va fi inregistrat la organele fiscale. Pentru a fi valabil, un astfel de document trebuie sa contina adresa locuintei care urmeaza sa fie inchiriata, suprafata locativa, dar si suprafata curtilor. Neaparat trebuie sa fie inscrisa si valoarea chiriei lunare, regulile de modificare a acesteia, dar si modul de plata. Legea mai precizeaza ca un astfel de contract trebuie sa contina un inventar al obiectelor si dotarilor, data intrarii in vigoare si durata contractului.

Pasul urmator ar fi sa va asigurati ca orice alte clauze pe care, fie in calitate de proprietar, fie in calitate de chirias, le introduceti in contract nu contravin legislatiei in vigoare si, prin aceasta, devin nule. Proprietarul nu poate obliga un chirias sa ii plateasca in avans o suma care sa reprezinte plata unor viitoare reparatii. De asemenea, proprietarul nu poate stipula in contract obligativitatea ca cel care inchiriaza sa faca asigurari de daune.

Obligatiile proprietarului

Principala indatorire a proprietarului, conform legii, este de a preda locuinta chiriasului in stare \"normala\" de folosinta. El este obligat totodata sa repare si sa mentina in stare de functionare si siguranta cladirea inchiriata, pe toata durata contractului. Intretinerea acoperisului, fatadei, imprejurimilor, casei scarii, holurilor, subsolurilor, coridoarelor sau scarilor exterioare sunt toate in sarcina proprietarului. Problemele cu liftul, cu instalatia de incalzire centrala sau cu postul telefonic sunt doar cateva dintre elementele trecute pe lista de obligatii exprese ale proprietarului. Daca in termen de 30 de zile de la data sesizarii in scris de catre chirias a unor astfel de probleme proprietarul nu le remediaza, chiriasul poate executa chiar el lucrarile necesare. Banii necesari acestor reparatii vor fi scazuti din valoarea chiriei.

Obligatiile chiriasului

La polul opus, chiriasul are obligatia sa plateasca pentru intretinerea, reparatia sau inlocuirea elementelor de constructii si instalatii aflate in folosinta sa exclusiva. El mai trebuie sa asigure curatenia si igienizarea in interiorul locuintei si al partilor de folosinta comuna, pe toata durata contractului de inchiriere.Problema delicata a rezilierii contractului de inchiriere comporta doua aspecte. Atunci cand este solicitata de chirias, rezolvarea este simpla. El trebuie doar sa il notifice pe proprietar conform cu 60 de zile inainte. Denuntarea contractului de catre proprietar este ceva mai complicata. Ea poate fi realizata doar atunci cand chiriasul nu a platit chiria cel putin trei luni consecutiv, sau in cazul in care chiriasul a pricinuit stricaciuni importante locuintei. Legea mai prevede ca proprietarul poate cere rezilierea contractului si in situatia in care chiriasul are un comportament care face imposibila convietuirea. Insa aspectul poate cel mai important al legislatiei autohtone este ca evacuarea chiriasului se poate face numai in baza unei hotarari judecatoresti definitive.

Sursa:
www.adevarulonline.ro

Articole Ghiduri Asigurari »

Studiu: Femeile sunt un segment insuficient explorat in asigurari

Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...

Cum cumperi rapid o polita de asigurare a locuintei?

Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...

Ce ii preocupa pe asiguratori?

Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...

Cum sa-ti asiguri locuinta cu 50 de bani pe zi

Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...

Cat de veche trebuie sa fie masina ca sa nu o mai poti asigura

Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor