Contractele stufoase din care cele mai multe persoane fizice nu inteleg nimic insa le incheie cu societatile de leasing din Romania au devenit un instrument facil de abuz: dupa semnarea intelegerii, oamenii se pot trezi ca au de platit sume de bani de care nu stiau nimic.
Abuzurile contractuale sunt legate de compania de asigurari sau de anumite sume cerute de firma de leasing care prin contract sunt invaluite intr-o \"aura de mister\", tarife pe care utilizatorul trebuie sa le plateasca, scrie Gardianul.
Alte \"subtilitati\" de care se folosesc companiile sunt obligarea utilizatorului sa incheie RCA-ul la aceeasi firma unde s-a incheiat si Casco, ceea ce reprezinta o ilegalitate.
Cel mai cunoscut abuz in contractele de leasing este cel legat de procentul de returnare mai rapida a ratelor pentru finantare.
In unele cazuri, acesta este de 4-5%, in altele, desi ratele sunt achitate mai repede, dobanda nu se recalculeaza, suma platindu-se integral, ca si cum contractul ar continua pe termenul impus.
Cand vine vorba de plata primei de asigurare neschimbata pentru cei 5 ani de leasing, reprezentantii asiguratorilor spun ca este un serviciu pe care ei il fac companiilor de leasing cu care sunt partenere.
\"Prima de inmatriculare ramane neschimbata pentru ca, in general, companiile de asigurari au o intelegere cu cele de leasing. In aceste conditii, prima ramane fixa, desi ea ar trebui sa creasca. Sa spunem ca masina valoreaza 20.000 de euro in primul an, cota de asigurare la noi este de 5%.
In al doilea an, valoarea masinii scade la 18.000 euro, sa spunem, cota ar trebui sa creasca la 8%, dar pentru ca avem o intelegere cu firma de leasing, aceasta cota creste numai cu 6%, in asa fel incat prima de inmatriculare sa ramana fixa\", a declarat Sorin Zaharescu, director in cadrul Allianz Tiriac Asigurari.
Concret, desi intelegerea este intre asigurator si finantator, (firma de leasing n.r.), suma este platita tot de utilizator.
\"Asigurarea RCA este si ramane in sarcina utilizatorului, care este mandatat prin prezentul contract de catre Locator (firma de leasing) sa o incheie. Obligarea utilizatorului sa incheie asigurarea RCA la aceeasi societate de asigurari unde se incheie si polita Casco reprezinta o incalcare a dreptului acestuia de a alege liber un partener contractual, indicand faptul ca exista intelegeri monopoliste tip cartel intre firmele de leasing si cele de asigurare\", a explicat avocatul Iulian Urban.
Sursa: Ziare.com