Speriati de noile taxe prevazute de Codul Fiscal, romanii se grabesc sa-si inscrie autoturismele, pana la sfarsitul anului, pe bani mai putini. Inghesuiala, nervi, usi trantite si ore intregi de asteptari incordate, ieri, la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din Capitala.
Peste 2.000 de persoane s-au bulucit sa-si inmatriculeze autoturismele aduse din strainatate, de frica taxelor speciale pe care le va aduce 1 ianuarie 2007.
`Stau aici de 5-6 ore. Nu este posibil sa asteptam atat pentru o inmatriculare`, s-a revoltat reprezentantul unei firme de leasing, aratand cu capul spre ghiseul ticsit cu mii de formulare. Din cand in cand, din forfota generala se ridicau tipete indignate. `Cum se poate asa ceva?!`, a fost reactia cea mai intalnita la oamenii care mai aflau cate un lucru nou de la functionarii scosi din pepeni. Insa adevaratele scandaluri s-au iscat din cauza audierilor pentru inmatriculari. Multi au incercat sa formeze cozi, intrand in conflict cu cei trecuti pe listele de asteptare intocmite ad-hoc. Totul intr-un trafic uman demn de soseaua de centura.
`Cei care au platit anul asta se pot pacali`
`Oamenii nu stiu nimic, de asta se calca in picioare`, a spus Petrus Serban, comisar-sef in cadrul Directiei de Inmatriculare, explicand ca `taxa speciala nu se va aplica pentru masinile introduse in tara anul acesta`. Insa el a acuzat si intarzierea cu care Ministerul de Finante a transmis normele noii prevederi. `Oricum, cei care s-au grabit sa-si plateasca toate taxele pot sa se pacaleasca`, a apreciat comisarul-sef, bazandu-se pe faptul ca, de anul viitor, taxele si accizele percepute pentru importurile de automobile vor fi eliminate. In aceste conditii, platile vor fi cu atat mai mici, cu cat autoturismul va fi mai nou. Petrus Serban a precizat ca, in aceasta perioada, se depun cate 2.000 de cereri de inmatriculare pe zi, in conditiile in care nu se poate raspunde in timp util decat la 1.200. Totusi, el a anuntat ca Directia pentru Inmatriculare isi va deschide portile si sambata, 30 decembrie, pana la ora 12.00.
Cum si cand se aplica taxa la prima inmatriculare
De la 1 ianuarie 2007, pentru prima inmatriculare in
Ordonanta Guvernului de modificare a Codului Fiscal, care cuprinde printre altele si aceasta taxa pentru prima inmatriculare, a fost publicata miercuri, 27 decembrie a.c., in Monitorul Oficial. Introducerea acestei taxe a fost criticata de Comisia Europeana in septembrie, pe motiv ca este in contradictie cu legislatia europeana. Taxa ar trebui sa descurajeze cumpararea de masini cu emisii mari de noxe, dupa aderare, odata cu eliminarea taxelor vamale si a accizelor. Sunt favorizati insa importatorii de masini noi, care vor putea astfel sa se `infrupte` dintr-o piata cu una dintre cele mai mari cresteri din Europa.
Taxe mai mari pentru masini vechi de 3-4 ani
- De la 1 ianuarie 2007, inmatricularea autoturismelor fabricate in 2001-2002 va creste in medie cu pana la 500 de euro, in functie de capacitatea cilindrica, potrivit dealerilor auto. Concret, pentru un Volkswagen Passat din 2001, cu o motorizare de 1.9 TDI, plateam, in 2006, circa 2.000 de euro, iar de la anul vom plati aproximativ 2.500 euro. In schimb, pentru acelasi model, dar fabricat in 2003-2004 am putea plati chiar mai putin (aproximativ 1.800 de euro) de la 1 ianurie, datorita eliminarii accizelor si taxelor vamale.
- Daca pana acum nu se puteau inmatricula decat masinile dotate cel putin cu Euro 3, din 2007 vor putea circula in
Comisia Europeana trage de urechi Polonia, Finlanda si Danemarca
Polonia este una din tarile membre ale Uniunii Europene care taxeaza puternic masinile second-hand importate din celelalte tari din spatiul comunitar. Din aceasta cauza, Executivul european a inaintat, luna aceasta, la Curtea Europeana de Justitie o actiune juridica impotriva Poloniei. Astfel, pentru o masina care are mai putin de doi ani, taxa de inmatriculare variaza, in Polonia, de la 3,1% pana la 13,6% din valoarea masinii. La o masina mai veche de doi ani, taxa creste progresiv si poate ajunge pana la 65% la masinile care au cel putin sapte ani vechime.
Finlanda este o alta
Fara accize si taxe vamale, dar cu taxe speciale
Guvernul a renuntat, la inceputul verii acestui an, la prevederile din proiectul de Cod fiscal care vizau plata unei accize de 1% aplicata la pretul fara taxe, la importurile de autoturisme efectuate dupa 1 ianuarie 2007. Motivul acestei decizii l-a constituit contradictia cu directivele europene. Aceeasi soarta a avut-o si taxa de mediu, care s-a dorit a fi introdusa de catre ministrul de resort, Sulfina Barbu, la insistentele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule.
Nivelul acestei taxe ecologice urma sa se situeze in intervalul 1.000-2.000 de euro - in functie de capacitatea cilindrica si de vechimea autoturismului. Menirea acestui nou impozit era de a limita importurile de autoturisme rulate, dupa renuntarea la accize si la taxele vamale existente pana la data integrarii. Pentru a fi mai convingatori, oficialii Ministerului Mediului si cei ai APIA au dat exemplul Poloniei unde, dupa integrare, au fost importate, intr-un timp foarte scurt, sute de mii de masini second-hand. In prezent, masinile de import mai vechi de opt ani sau cele care nu indeplinesc normele de poluare Euro 3 nu pot fi inmatriculate in Romania, restrictii care vor fi eliminate odata cu patrunderea pe piata unica europeana.
Sursa: www.adevarulonline.ro
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...