Multe dintre blocurile construite in `epoca de aur` isi vor termina intr-un viitor nu foarte indepartat durata normata de viata. Expertiza si executarea lucrarilor de consolidare devin necesare.
Din momentul in care isi vor termina durata normata de viata, cel putin teoretic, aceste cladiri sint expuse unor riscuri, dintre care cel mai demn de luat in seama este cel al unui seism puternic. Multe vor trebui con-solidate. Au inceput sa se construiasca blocuri in anii `50, dar in anii `60 au aparut marile cartiere. In anii `60 au inceput lucrarile in Drumul Taberei, Titan, Berceni. Anii 1970 si 1980 reprezinta etapa in care s-au realizat cu prioritate arterele importante ale Capitalei, printre care Stefan cel Mare, Mihai Bravu, Calea Mosilor, Colentina, Pantelimon, Oltenitei, Armata Poporului. Paralel s-au construit noi cvartale de blocuri in cele trei mari cartiere.
50 de ani
Multe dintre ele vor expira in citiva ani. `Legislatia dupa care au fost construite aceste blocuri prevede o durata de viata de 50 de ani. Este vorba despre durata de viata din punct de vedere structural, pentru ca din punctul de vedere al functionalitatii lumea deja vrea altceva: alta suprafata, alta compartimentare, alt confort`, spune arhitectul Liviu Popescu, specialist din echipa portalului www.constructii.ro. Si arhitectul Constantin Jugurica, consilier in cadrul Proiect Bucuresti SA, firma care a proiectat marile cartiere, spune ca aceasta este durata de viata, dar asta nu inseamna ca blocurile vor pica la primul cutremur.
Oricum, dupa ce trece aceasta perioada este indicat ca proprietarii sa solicite o expertiza pentru a vedea starea structurii si daca este nevoie de consolidare.
Sursa: www.9am.ro
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...