In blocurile cu bulina rosie ale Bucurestiului traiesc doua categorii de oameni: speriatii si inconstientii. Primii dorm iepureste din `77, ultimii refuza consolidarea, crezand ca bulina a fost `aranjata`.
Nu se mai stie ce-i aia liniste, pe Calea Victoriei 139: din '77 oamenii traiesc in teroare. Blocul are sapte etaje si bulina rosie. Cand trece vreo motocicleta pe strada, sar ca arsi cu mainile pe pereti, ii pipaie sa vada daca se misca. O vibratie cat de mica, si mintile lor o iau drept un pui de cutremur. De treizeci de ani nimeni n-a mai dormit linistit in bloc. Se doarme iepureste, se sta la panda. Rar de tot cand se viseaza frumos. `Vedeti peretele asta? A cazut tot cand a fost grozavia aia mare. Eu am bagat baiatul intre picioare, sa-l protejez.
I-am pus niste haine pe ochi, sa nu vada cum cad caramizile si sa ramana apoi cu traume. Dupa asta, n-am intrat in propria casa un an si opt luni. Inca mi-era frica...`, povesteste tanti Gloria, una dintre locatarele de pe Victoriei 139. Si acum se uita cu dusmanie la peretii apartamentului. Are un plafon inalt de aproape patru metri - in 1934, cand a fost ridicat blocul, numai casele domnesti aveau asa ceva. Plafonul inspaimanta; de cate ori te uiti in sus n-ai cum sa nu te intrebi oare cum ar lovi o caramida de la distanta aceea. Apartamentul n-are nici un zid intreg, toate sunt crapate pe orizontala. Femeia le-a spoit cu var, dar acolo unde a cazut varul se itesc crapaturile. `Pentru mine nu mi-e totusi atat de frica pe cat imi e pentru baiat. Ma trec fiorii cand vine pe la mine, ma gandesc asa: daca e sa fie cutremur, macar sa fie dupa ce pleaca el`, zice.
De cand au inceput seismologii sa tot anunte dezastre pe la televizor, se teme si mai rau sa-si primeasca fiul. Experienta `77 n-a invatat-o tot ce trebuia: taman in camera cu peretele cazut la cutremur tine ce are mai de pret. Sunt antichitati de pe urma carora ar putea sa-si cumpere cel putin o garsoniera: doua oglinzi ale lui Cuza, un candelabru din sticla de Murano vechi de un secol, mobila fina facuta la Viena prin 1920, scaune din piele de Cordoba cu stema familiei boieresti din care se trage, o tava de argint cu semnaturile mai multor diplomati de acum o suta de ani.
Ai zice ca oamenii de-abia asteapta sa-si ia talpasita din bloc. Nu e deloc asa. Ar vrea sa ramana pana la moarte in el, daca nu i-ar da afara proprietarii. Intreg blocul a fost retrocedat unei familii care si-a facut veacul mai mult pe la
Blocul `Patria` de pe Magheru. Un castel de nisip, spun arhitectii. Ridicat in 1929, noua etaje, daramare garantata la prima zgaltaiala mai mare. E supercentral, si pe sub `Patria` misuna zilnic mii de oameni. Pe dinafara, crapaturile au desenat harti, pe partea ferita de strada, blocul aproape ca e despuiat - nu e etaj la care sa nu vezi direct caramizile. E imposibil sa nu intri cu un pic de teama. Casa scarilor e fardata intr-o vopsea groasa, care acopera fisurile. Vopseaua tine doar pana in dreptul unei firme cu sediul in bloc. Pesemne, ca peretii goi sa nu sperie clientii! De la firma in sus ti-e frica sa mai mergi. Liftul e piesa istorica, de-o varsta cu blocul. Plafonul blocului e carpit pe alocuri cu bucati de lemne, care se tin din putin. Oamenii s-au obisnuit atat de mult cu peretii fisurati, incat li se par in regula.
Batrana Salomescu de la etajul 7 se da viteaza: `Turnul este pe structura elastica, pe o bara de fier, n-are ce sa se intample rau. Un singur stalp are o fisura. Ziceti ca v-ar fi frica sa stati aici? Inseamna ca sunteti bolnavi`. Vecina Maria Petrescu, 86 de ani, are filosofia ei: `Daca iti cad toti peretii in cap si te-au omorat pe loc, n-are de ce sa-ti mai fie frica. Nu te mai chinui, mori pe loc. Aha, din `70, de cand am venit eu aici, se stia ca blocul asta e cu risc seismic`. De consolidare a auzit ceva, ceva, dar habar n-are c-ar trebui sa si semneze pentru ea. Nu stie nici macar ca la pensia ei de 1,7 milioane, statul i-ar face gratis consolidarea.
Dionisie Lupu 53. Blocul are sapte etaje si a fost construit in 1937. Se afla la trei minute de Intercontinental. Locatarii s-au impartit in doua tabere: cei care au facut poteca la primarie tot cerand consolidarea si cei care cred ca blocul e perfect `sanatos` si bulina a fost aranjata, ca sa se vanda sau sa se inchirieze mai ieftin, spun. E bloc cu personalitati, oameni simpli daca sunt 30 la suta. Restul - afaceristi, vedete, patroni de mari restaurante. Nu-i intereseaza daca o sa cada blocul, ei nu stau oricum aici, au inchiriat. Unul dintre proprietari are peste 80 de apartamente in oras. Dinu Surescu sta la ultimul etaj si n-are nici un fel de temere. `Daca ar fi un cutremur mare, este posibil ca eu sa nu fiu in bloc, ci la Snagov, sa-mi iau tigari`.
Sursa: www.gandul.info
Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...
Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...
Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...
Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...
Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...