AUTORIZATII TRANSPORT PERSOANE: ATRIBUIREA TRASEELOR INTERJUDETENE, IN LINIE DREAPTA


Data: 04.03.2008

Ca urmare a faptului ca programul de transport interjudetean existent isi inceteaza valabilitatea la data de 30 iunie 2008, precum si avand in vedere prevederile articolului 53 alineatele 1,5 si 6 si articolului 205 din normele privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe, atribuirea curselor de pe traseele interjudetene cuprinse in programul de transport interjudetean 2008- 2011 se va desfasura dupa urmatorul calendar:

 

  • 20.02.2008 - data-limita de depunere a propunerilor de modificare a programului de   transport
  • 07-04-2008 - 10.04.2008 - afisarea programului de transport interjudetean
  • 15.04.2008 (incepand cu ora 9.00) - 20.04.2008 (pana la ora 16.00) - perioada de   depunere a solicitarilor in format electronic
  • 20.04.2008 - data de referinta care se ia in considerare pentru acordarea punctajelor la criteriile de evaluare
  • 20.04.2008-29.04.2008 - perioada de 10 zile pana la sedinta de atribuire
  • 30.04.2008 - data sedintei de atribuire
  • 30.06.2008 - data expirarii actualului program de transport interjudetean

 

Metodologia privind atribuirea traseelor pentru transportul rutier public de persoane prin servicii regulate in trafic judetean:

Atribuirea traseelor pentru transportul rutier public de persoane prin servicii regulate in trafic judetean se face cu respectarea Ordinului ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 1892 pe 2006, pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora.

Acesta prevede ca atribuirea traseelor pentru transportul rutier public de persoane prin servicii regulate in trafic judetean se face numai in baza programelor judetene de transport public de persoane prin servicii regulate.

Totodata, acesta prevede ca programele de transport rutier public de persoane prin servicii regulate in trafic judetean cuprind traseele si cursele necesare acoperirii acestora, graficele de circulatie, capetele de traseu, statiile publice de oprire, precum si numarul autovehiculelor necesare pentru deservirea fiecarui traseu.

Programele de transport rutier public se intocmesc de agentiile teritoriale ale ARR, pe baza solicitarilor consiliilor judetene, pe o perioada de 3 ani.
Includerea traseelor pentru transportul rutier public se face numai dupa verificarea si monitorizarea traseului de agentiile teritoriale ale ARR.

Traseele cuprinse in programele de transport rutier public de persoane prin servicii regulate in trafic judetean se atribuie de agentiile teritoriale ale Autoritatii Rutiere Romane operatorilor de transport rutier care solicita traseul respectiv in cadrul sedintei de atribuire.
In situatia in care pentru atribuirea unui traseu s-au depus mai multe solicitari de catre mai multi operatori, acestia sunt departajati pe baza de punctaj, traseul fiind atribuit solicitantului care intruneste cel mai mare punctaj.

 

Criteriile de evaluare si punctajele care se acorda in cazul atribuirii traseelor

 

In cadrul procedurilor organizate la nivel judetean pentru selectarea operatorilor si atribuirea traseelor sunt aplicabile urmatoarele criterii de evaluare si punctaje:

 

  • Pretul biletelor: pentru cel mai mic pret se acorda 10 puncte, iar pentru celelalte preturi, punctajul se va acorda proportional cu raportul dintre pretul cel mai mic si celelalte preturi.
  • Vechimea parcului de vehicule: se vor acorda 10 puncte daca anul fabricatiei este acelasi cu anul atribuirii si se va scadea cate un punct pentru fiecare an vechime al autoturismului (maximum pana la 8 ani).
  • Structura parcului de vehicule utilizat pentru executarea traseului: pentru fiecare vehicul aflat in proprietate sau detinut prin contract de leasing se vor acorda 10 puncte si niciun punct pentru fiecare vehicul detinut sub contract de inchiriere.
  • Gradul de confort al vehiculelor: pentru categoria intai se vor acorda 9 puncte, pentru categoria a doua 6 puncte si 3 puncte pentru categoria a treia.
  • Vechimea pe traseu: se vor acorda 10 puncte pentru operatorii cu o vechime pe traseu de peste 6 ani, 8 puncte pentru cei cu vechime de 5 ani, 6 puncte pentru operatorii cu o vechime de 4 ani, pentru cei de 3 ani 4 puncte, iar pentru operatorii cu vechime pe traseu de 2 ani se vor acorda 2 puncte. Pentru transportatorii cu vechime de un an sau mai mult de 6 luni se va acorda un punct.
  • Licente de transport suspendate: operatorul va fi depunctat pentru fiecare copie conforma a licentei de transport suspendata in perioada de valabilitate a programului.

 

Se vor acorda puncte pentru fiecare autovehicul care va fi utilizat la executarea traseului. Punctele se cumuleaza si apoi se face media aritmetica. Punctajul obtinut la primele cinci criterii de evaluare se cumuleaza. Din suma astfel obtinuta se scade punctajul rezultat la criteriul nr. 6, obtinandu-se punctajul general.

In caz de egalitate de puncte la punctajul general, licenta de traseu se atribuie operatorului de transport rutier care a obtinut punctajul cel mai mare la criteriul de pret, iar in cazul in care egalitatea se mentine, operatorului de transport rutier care a obtinut punctajul cel mai mare la criteriul de confort al vehiculelor sau, in cazul in care egalitatea se mentine, operatorului de transport rutier care a obtinut punctajul cel mai mare la criteriul privind vechimea parcului auto.

In cazul in care egalitatea se mentine,   licenta de traseu se acorda operatorului de transport rutier care a obtinut punctajul cel mai mare la criteriul privind structura parcului de vehicule. Daca si in acest caz egalitatea se mentine, licenta de traseu se acorda in mod echitabil solicitantilor.

Sursa: Curierul National, revista Transporter

 

Articole Ghiduri Asigurari »

Studiu: Femeile sunt un segment insuficient explorat in asigurari

Un studiu international, dat publicitatii in acest an, arata influenta semnificativa pe care o pot...

Cum cumperi rapid o polita de asigurare a locuintei?

Peste doua zile, primariile vor putea aplica amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei proprietarilor...

Ce ii preocupa pe asiguratori?

Principalul risc perceput de catre managerii din domeniul asigurarilor este valul de noi...

Cum sa-ti asiguri locuinta cu 50 de bani pe zi

Asigurarea locuintei cu 50 de bani pe zi pare a fi ireala, avand in vedere ca suma este atat de...

Cat de veche trebuie sa fie masina ca sa nu o mai poti asigura

Prima iubire" nu se uita niciodata si, in foarte multe cazuri, este foarte greu sa scapi de ea,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor