Romanii care stau cu "securea" ratelor la cap, si tremura cand stiu ca soarta bunurilor atarna de voia politicienilor, trebuie sa afle ca lista ingrijorarilor se prelungeste odata cu o viitoare modificare a Codului Muncii, care va fi mai mult in favoarea angajatorului, iar majorarile salariare sunt doar un vis aflat la stadiul de negocieri intre membrii Coalitiei de Guvernare.
Si cum resursele par sa scada, pe fondul vestii ca alimentele de baza s-ar mai putea scumpi, ministrul Agriculturii incearca sa calmeze lucrurile. Acesta a declarat pentru Puterea ca doreste o modificare a TVA pe lantul de produs, nu la bunul finit.
Insa vestile proaste nu sunt pentru toata lumea, luand in considerare ca in Romania exista si o clasa de privilegiati. Romania Libera dezvaluie in editia de marti careul evaziunii din Ministerul de Finante. Si cum ocaziile tin de imprejurari, daca la ministerul de Finante treburile par sa se fi stricat, a venit randul altora. Jurnalul National titreaza in editia de miercuri ca ministrul Economiei si-a luat consilieri prieteni si rude.
In timp ce acestia nu duc grija banilor, Evenimentul Zilei anunta ca marti este o zi decisiva pentru ordonanta creditelor. Tot legat de planul de actiune al politicienilor Gandul anunta ca Legea Salarizarii va fi batuta in cuie saptamana viitoare.
Evenimentul Zilei: Zi decisiva pentru ordonanta creditelor
In contextul crizei si a politicilor prost aplicate care au atras dupa sine masuri drastice multi romani s-au trezit in imposibilitatea de a-si plati ratele. Incercand sa se faca "lumina" in acest domeniu a fost data ordonanta creditelor, care insa a suferit modificari pe parcurs. Evenimentul Zilei scrie in editia de marti ca este zi decisiva pentru aceasta ordonanta luand in considerare ca va fi discutata in Comisia de Buget si finante, dupa care va intra in plen.
Daca deputatii din aceasta Comisie vor aproba amendamentele depuse saptamana trecuta, clientii bancilor vor avea de pierdut. Si oficialii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au anuntat ca amendamentele preluate de Comisia de politica economica de la ARB ar putea dauna grav consumatorilor. Si Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor a anuntat ca noile amendamente dezavantajeaza clientul. In disperare de cauza mai multi reprezentanti au trimis scrisori partidelor politice solicitand ajutorul.
Drept urmare soarta a milioane de creditori romani sta la latitudinea parlamentarilor din Comisia de Buget si Finante.
Gandul: Legea Salarizarii, batuta in cuie saptamana viitoare
Un alt proiect de lege de care "atarna" soarta a mii de romani care se afla pe agenda politicienilor este Legea Salarizarii. Gandul titreaza in editia de marti ca membrii Coalitiei au stabilit ca aceasta va fi "batuta in cuie" saptamana viitoare.
Desi in mare sunt cunoscute prevederile, mai sunt de pus la punct unele mici detalii.
"Pe Legea Salarizarii a ramas sa mai avem o runda de discutii dupa ce avem simulari pe toate variantele. Si eu am cerut, in mod expres, sa fie simulata si varianta pe care am propus-o noi pentru ca am mai auzit de simulari pe toate variantele si s-a simulat numai una", a declarat deputatul Varujan Pambuccian.
Drept urmare cand e vorba de majorarea salariilor bugetarilor din 2011 se vor discuta si decide in urma analizarii mai multor propuneri.
Varianta UDMR : O crestere etapizata a salariilor sub 1.000 de lei. Cele care depasesc acest prag sa se majoreze doar cu 12%. Varianta PD-L: O majorare salariala de 14% pentru toti bugetarii, de sus pana jos. Varianta UNPR: O majorare salariala de 15%. UNPR ar putea sa sustina, pana la final, varianta grupului minoritatilor nationale, cu cateva mici retusuri, ne-a precizat Varujan Pambuccian. Varianta grupului minoritatilor nationale : Cei care au sub 1.000 de lei pe luna sa vor primi numai in 2011 o suma de bani, "o compensatie" conjucturala, urmand ca toate salariile sa fie indexate cu 12,5%. Ramane de vazut care va fi decizia finala.
Adevarul: Codul Muncii vireaza la dreapta
Si de parca nu ar fi destule de indurat, romanii angajati sunt anuntati ca in scurt timp se va schimba si Codul Muncii, dar normal ca nu in favoarea lor. Adevarul dezvaluie in editia de marti ca noile modificari ar aduce cu sine 10-12 ore de munca pe zi, iar concedierile se vor face mai usor.
La ministerul Muncii se lucreaza la analizarea propunerilor venite de la sindicate si patronate, insa sugestiile au tendinta de a trage mai la dreapta o legislatie a muncii care acum favorizeaza angajatul, dar care nu permite ca piata muncii sa fie mai flexibila, asa cum suna cerinta FMI.
Angajatorii doresc ca procedurile de concediere sa fie simplificate sau cel putin clarificate. Pe de alta parte sindicalistii se plang ca se vor comite mai multe abuzuri si s-ar putea ajunge in situatia in care salariatii ar putea ajunge in situatia de a fi abuzati sau sclavi.
Si nu doar concedierile ar fi o problema pentru angajat, ci si suplimentarea timpului de munca, cu aproximativ patru ore.
Alta propunere este mentionata de fostul ministru al Muncii, Mihai Seitan, care stie ca se are in vedere si posibilitatea ca ziua libera sa nu fie neaparat duminica: "De exemplu, joia. Este o discutie foarte complexa, care se poarta in toata Europa". Si se pare ca toate aceste modificari nu sunt decat o cauza a acordului pe care il avem cu FMI.
Romania Libera: Careul evaziunii din Ministerul de Finante
Daca la nivel de viata a celor din clasa de mijloc si de jos lucrurile par sa stea prost, nu asta se poate spune si despre altii, care s-au gandit ca furtul din banii altora nu e ceva condamnabil. Romania Libera dezvaluie in editia de marti ca oficiali de rang inalt din Ministerul de Finante, aflati in anturajul politic al lui Adriean Videanu, sunt anchetati pentru o evaziune fiscala de 40 milioane euro si nu au voie sa paraseasca tara.
Este vorba de trei functionari guvernamentali, din anturajul politic al democrat liberalului Adriean Videanu, care ar fi trebuit sa aduca la buget aproape 40 milioane euro.
Sursele RL au mai declarat ca majoritatea celor anchetati de DNA in dosar fac parte din anturajul unuia dintre cei mai importanti lideri PD-, Adrian Videanu. Gabriel Bacaintan a fost presedinte al Consiliului de Administratie de la Nuclearelectrica, in perioada in care Videanu a fost ministrul Economiei.
Potrivit unor surse, inclusiv fostul secretar de stat Gratiela Iordache ar fi destul de apropiata de Videanu. Avocatul acesteia este Cristian Ene, un cunoscut democrat-liberal, promovat de Videanu ca membru in cateva Consilii de Administratie ale unor societati de stat. Saptamana trecuta cei patru s-au prezentat la DNA, unde le-a fost adus la cunostinta ca au interdictia de a parasi tara si s-a intervenit cu sechestru pe averi.
Jurnalul National: Ministrul Economiei si-a luat consilieri prieteni si rude
"Apropiati" nu au fost doar la ministerul de Finante ci si in oricare alt minister. Odata cu un nou conducator se schimba si "garda". Jurnalul National titreaza in editia de marti ca la ministrul Economiei si-a luat consilieri din familie.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, si-a definitivat echipa de consilieri cu care va lucra in perioada ur¬ma¬toa¬re. Alaturi de el, ministrul si-a adus de la Sibiu trei prieteni si colegi de partid: Romeo Medan, Virgil Orlandea si pe jurnalistul Florin Staicu cu care se afla in relatie de rudenie. Este condamnabil ca printre acestia se pare ca doar unul are experienta necesara care sa il recomande pentru un asemenea post.
Contactat telefonic pentru a confirma alegerea consilierilor personali, ministrul Economiei, Ion Ariton a declarat pentru Jurnalul National: "Am rugamintea de a ma suna pe sfarsit de saptamana cand ajung la Sibiu, nu vreau sa comentez aceasta situatie".
Puterea: Valeriu Tabara doreste o modificare a TVA pe lantul de produs, nu la bunul finit
Daca saptamana trecuta baga panica in romani ca alimentele de baza s-ar putea scumpi din nou, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, pare sa vrea sa indrepte intr-un fel lucrurile. Intr-un interviu acordat cotidianului Puterea Tabara sustine ca "TVA la nivelul de 24% este extraordinar de mare pentru agricultura" si anunta ca doreste o modificare a TVA pe lantul de produs, nu la produsul finit.
Ministrul Agriculturii mai anunta ca are in pregatire o lege a painii care elimina produsele fara factura si vrea sa discute cu reprezentantii UE despre taxarea inversa la alimentele importate de Romania.
"Pentru a scadea preturile la alimente cel mai important lucru este sa crestem oferta de produse agroalimentare. Se stie ca nu putem interveni pe piata, eventual am putea sa punem in circulatie cate ceva din rezervele de stat. Cum Romania nu si-a negociat rezerve foarte mari, este greu de crezut ca poti sa aduci pe piata acum grau de ordinul unui milion de tone. Eu nu cred ca vor fi cresteri spectaculoase de pret, cel putin intr-o prima faza sau in perioada aceasta a anului 2010 si nici chiar in 2011. Preturile produselor alimentare n-au fost crescute de producatori sau de furnizorii de materie prima, ci prin adaosuri de toate tipurile. Sa nu uitam de discutiile pe reteaua supermarketurilor, acele taxe care se adaugau la produsul expus pe raft, inclusiv pozitia pe raft. Reprezentantii BNR spun ca in august inflatia nu a ajuns la nivelul prognozat datorita faptului ca nu au crescut preturile la produsele agricole", a declarat acesta.
Valeriu Tabara mai spera ca sa ajute la cresterea productiei agricole din Romania si sa incurajeze consumul produselor autohtone, nu din import.
In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...
Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...
Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...
Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...