China a promis ca moneda sa, yuanul, va avea un curs de schimb flexibil, fara sa mai fie raportat la dolarul american, un lucru cerut de mult timp de marile puteri ale lumii. Insa este acest lucru bun pentru economia mondiala?
Expertii par a nu fi de acord. Castigatorul premiului Nobel pentru economie Robert Mundell crede ca o rata de schimb flexibila a yuanului ar putea eroda nu numai stabilitatea economiei chineze, dar si pe cea mondiala.
Potrivit lui Mundell, faptul ca yuanul a ramas fixat fata de dolar a fost, cu adevarat, sursa de stabilitate a economiei chineze si a celei mondiale. In plus, castigatorul premiului Nobel nu a ezitat sa-l critice pe Barack Obama, presedintele american, care a cerut liderilor chinezi sa faca aceasta miscare, spunand ca acesta "nu este economist".
Dupa ce guvernul chinez a anuntat ca, incepand cu 19 iunie, va incepe sa creasca flexibilitatea yuan-ului, moneda a inregistrat cea mai importanta apreciere din ultimele 18 luni.
Insa, Mundell, numit si "tatal intelectual" al monedei euro, a cerut o rata de schimb fixa raportata la dolar si pentru euro, declarand ca fluctuatiile ratelor de schimb flexibile sunt una din cauzele crizei financiare globale.
"Este gresit din partea SUA sa forteze China sa-si destabilizeze moneda, nu cred ca este o idee buna", a declarat Mundell, citat de Bloomberg. De altfel, economistul crede ca ceea ce fac liderii chinezi este doar o miscare politica.
Faptul ca yuan-ul a fost raportat la dolar a dat mai multa incredere tarilor asiatice in pozitia lor comerciala, legand doi dintre cei mai mari consumatori, SUA si China, unul de altul. De asemenea, a fost o "ancora" pentru politicile monetare pentru tarile exportatoare, a explicat economistul.
De asemenea, in timp ce-si mentine rata de schimb fixa, China si-ar putea rezolva problema surplusului si sa-si majoreze rezervele in valuta, prin majorarea salariilor si a consumului, a adaugat Mundell.
Pe de alta parte, oficialii bancii centrale chineze au declarat ca o rata de schimb flexibila va ajuta la restructurarea economiei, la reducerea inflatiei si a "balonului"pietei bursiere si imobiliare, dar si a dezechilibrelor comerciale.
Cum va fi afectat euro?
Potrivit analistilor de la The Wall Street Journal, pe termen scurt, euro si lira sterlina ar putea inregistra o usoara apreciere, de pe urma schimbarii ratei de schimb a yuan-ului, datorita modului in care bancile centrale asiatice isi gestioneaza rezervele valutare.
Totusi, trebuie luat in considerarea faptul ca liderii chinezi nu au anuntat o schimbare rapida, ci, mai degraba, au facut un gest simbolic, pentru a-i reduce la tacere pe criticii americani, inainte de summit-ul G20 ce va avea loc in Toronto.
Deocamdata, investitorii vad miscare chinezilor drept un semn al increderii in redresarea economiei mondiale, avand in vedere ca fixarea yuan-ului in raport cu dolarul american a fost o masura pentru protejarea economiei chineze in fata crizei financiare globale.
Unii analisti cred ca aceasta schimbare ar putea dauna monedei europene, avand in vedere ca celelalte economii asiatice vor fi nevoite sa cumpere si euro, nu doar dolari.
Pe de alta parte, o apreciere a yuan-ului ar putea determina mai multi investitori sa actioneze in China, majorand rezervele valutare ale tarii. Acest lucru inseamna ca banca centrala chineza va fi nevoita sa cumpere euro si lire sterline, pentru a mentine echilibrul rezervelor, fortand o apreciere a celor doua monede europene.
Cu toate acestea, multi analisti sunt de parere ca euro va continua sa sufere. Astfel, BNP Paribas a scazut estimarea pentru euro, in raport cu dolarul american.
In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...
Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...
Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...
Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...