VISA: ACCEPTAREA CIPULUI SE EXTINDE RAPID


Data: 12.12.2007

Majoritatea bancilor partenere Visa s-au autorizat sau sunt in proces pentru acceptarea de carduri inteligente (cu cip) in retele proprii de bancnote sau POS-uri de la inceputul lui 2007. Totodata, mai multi jucatori se pregatesc sa lanseze carduri cu cip. `Riscul migrarii fraudei din pietele mature catre pietele care nu s-au aliniat la tehnologia cu cip a determinat bancile sa demareze aceste proiecte`, spune Catalin Cretu, directorul general al Visa Europe pentru Romania. Pe piata locala, Visa are 30 de banci partenere, dintre cele 41 care opereaza in prezent.

Organizatiile internationale de plata au impus bancilor partenere un acord (numit liability shift) care prevede ca in cazul in care are loc o frauda la utilizarea unui card dotat cu cip la utilizarea intr-o retea care nu accepta decat vechea tehnologie (cu banda magnetica), atunci banca acceptatoare va suporta dauna.

Noua tehnologie, care presupune stocarea datelor pe cip, este mult mai sigura, iar organizatiile de plata vad un risc important ca infractorii sa fie tentati sa mearga catre pietele unde aceasta nu este inca utilizata.

`Emiterea de carduri cu cip in Romania este insa la un stadiu incipient deocamdata. In 2008 vom vedea totusi noi jucatori pe acest sector`, spune Cretu.

Momentan, doar trei banci de pe piata emit carduri care utilizeaza tehnologia EMV, cu cip. ProCredit, un jucator mic orientat pe finantarea firmelor mici, a lansat primul card cu cip la sfarsitul lui 2005. Ulterior, ING a introdus tehnologia cu cip pentru cardurile sale. Turcii de la Garanti Bank, care au lansat recent o ofensiva pe retailul local, au lansat la sfarsitul lui noiembrie si carduri cu credit care utilizeaza si tehnologia cip.

Catalin Cretu spune ca cea mai importanta provocare din 2007 a fost migrarea organizatiei locale din structura Visa International CEMEA in cea a Visa Europe.

`Bancile romanesti vor beneficia acum de toate procedurile avansate oferite in cadrul acestei organizatii`, considera Cretu.

Astfel, bancile locale vor avea acces atat la procedurile, procesele si produsele sofisticate dezvoltate de membrii organizatiei de pe pietele europene.

Cretu spune ca intensificarea concurentei va forta bancile sa vina cu produse tot mai `interesante`, pentru a se diferentia. Un element important de diferentiere este desing-ul cardurilor, iar jucatorii locali vor gasi in bibliotecile Visa Europe informatii si in acest domeniu.

`Nou-intratii pe piata aduc elemente interesante, produse cu grad ridicat de sofisticare. Si piata raspunde`, considera seful Visa.

In ultima perioada, tot mai multi jucatori au adaugat pe carduri programe de bonusuri realizate in colaborare cu parteneri din diferite domenii, sau alternativa contractarii unor credite cu rate egale, similare clasicului credit de consum. O alta banca turceasca, Credit Europe, a introdus recent posibilitatea emiterii cardurilor instant, serviciul fiind disponibil in centre comerciale mari.

Un articol de: Liviu Chiru

Integral in Ziarul Financiar

Articole Daune »

Programul de condus defensiv al ALD Automotive a redus numarul de daune cu 25%

In doi ani de cand ALD Automotive a lansat Programul de condus defensiv, utilizatorii flotei sale...

Groupama lanseaza doua noi servicii asociate Asigurarii de Locuinta cu Extra Acoperiri

Groupama Asigurari a lansat sistemul de garantare a angajamentelor asociate serviciilor oferite...

Rata somajului este in scadere

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in forma ajustata sezonier,...

Viitoarele modificari ale TVA-ului prezinta riscuri semnificative

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, care va prelua de la 1...

Iata cine renunta la postul sau de conducere in board-ul FMI

Directorul FMI pentru continentul american, Nicolas Eyzaguirre a demisionat din postul sau,...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor